Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

DAX to the max

De Duitse DAX tikt een nieuwe all time high aan op 8626,11. Ik geef u op een briefje dat u hierover jankverhalen gaat lezen, want oh oh oh wat doen die Duitsers het goed en ach ach ach wat doen de Nederlanders het slecht. Wat vergelijk de DAX maar met de AEX (sinds ene Lehman Brothers vijf jaar geleden).

Onthutsend...

 

Ho, stop!

Dit is appels met peren vergelijken. U moet de DAX namelijk langs de AEX herbeleggingsindex leggen. Die staat vandaag mooi te wezen op nu iets van 1075. Ja, 1075. Vergelijk dat met de 380 van de AEX. Weet u meteen waar op lange termijn rendement vandaan komt: van dividend en niet van koersstijgingen.

Ja dat moet zo, want de DAX is ook een herbeleggingsindex. Net als bij die AEX total return index verdwijnt het dividend niet uit de index. En dat scheelt, zoals u ziet. Hoe ziet het plaatje er dan uit? Veel beter, maar er is nog steeds een enorm gat:

 

 

Hoe komt dat? Kan ik heel kort over zijn. Ik geef u een paar namen: ING, Aegon, ArcelorMittal, KPN en TNT Express/PostNL (ABN Amro/Fortis was al weg). Grote fondsen met een flink tot behoorlijk indexgewicht die in de laatste vijf jaar zijn gedecimeerd.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. MartijnN1932 16 september 2013 14:09
    Ik moet het met pareltjes eens zijn.
    in de DAX bouwers/ toevoegers van meer waarde..
    , VW, BMW, Daimler, BASF, Siemens, ADDIDAS, Thyssen Krupps, continental, Bayer enz,

    wat hebben we hier?
    Philips, AKZO,RDS, DSM, ok laten we Heineken ook meenemen

    dan houdt het wel op bij ons, de rest meer dienstverleners
  2. Nuchter 16 september 2013 14:25
    AJK heeft helemaal gelijk. Het komt niet door het verschil in (maak)industrie. Duitsland is 5x zo groot (qua inwoners) als Nederland, maar hun industrie is zeker niet 5x zo groot. Conclusie: naar verhouding is de Nederlandse industrie groter.

    De Nederlandse economie is trouwens naar verhouding ook duidelijk groter dan de Duitse. En Nederlanders zijn ook veel rijker qua vermogen (zeker als we de pensioentegoeden meerekenen).

    Het achterblijven van de AEX komt inderdaad door een paar zeer zwak presterende bedrijven, zoals vroegere zwaargewichten KPN en Arcelor (dat overigens helemaal niet Nederlands is). Ook het achterblijven van Shell heeft trouwens een behoorlijke impact op de index.
  3. [verwijderd] 16 september 2013 15:00
    Het verschil komt meer door de bedrijfscultuur.

    De Duitse bedrijfscultuur is meer naar het Rijnlands model; risico avers en autonoom groeien.
    De Nederlandse cultuur is angelsaksischer; Internationaler, investeren risicovoller en meer overnames.

    Natuurlijk in een tijd van off-risk, zijn risicomijdende bedrijven met een grote interne markt aantrekkelijker.

    Overigens:
    finance.yahoo.com/echarts?s=%5EGDAXI+...
  4. Nuchter 16 september 2013 15:09
    quote:

    MartijnN1932 schreef op 16 september 2013 14:34:

    @ Nuchter het verschil is alleen dat de echte nederlandse maak industrie niet gerepresenteerd wordt in de AEX maar de Duitse wel in de DAX, derhalve is de afwezigheid van de Nederlandse maakindustrie in de AEX wel degelijk van invloed
    Ja, daar heb je gelijk in. De AEX werd gedomineerd door financials en die hebben het per saldo natuurlijk niet best gedaan sinds 2007 en hebben ook weinig dividend meer uitgekeerd. In de DAX hadden financials veel minder gewicht.
  5. [verwijderd] 16 september 2013 15:48
    AM komt nog wel terug. Stond juli 2007 op € 48! Ook ABN was nog genoteerd en niet gedecimeerd uiteraard, wél zijn kopers: Fortis stond destijds op € 30 en verdween uit de AEX op <€ 3.
    Shell komt nu erg achteraan sukkelen, maar die kun je nauwelijks de schuld geven, stond destijds op 'maar' op € 31, zou mét herbeleggen nu op 32-33 hebben gestaan.

    Overigens, D. heeft wel degelijk ook relatief meer maakindustrie dan NL; niettemin wordt de NL-bijdrage vaak onderschat, bijv. de auto-industrie: geen eigen auto's, maar wel een grote toeleverancier van niet-beursgenoteerde bedrijven aan de Duitse autoproductie.

    GW.
    GW
  6. jrxs4all 16 september 2013 17:21
    AEX total return beginstand was 45 per begin 1983.

    DAX werd begin 1988 ingevoerd, maar de standen zijn teruggerekend vanaf 1970. Stand per begin 1983 was rond de 560 (kan een paar punten schelen, ik pik het uit de grafiek).

    AEX total return nu: 1073 = * 23,8
    DAX nu: 8607 = * 15,4

    Tja ;-)

    Diensten of industrie is ook helemaal niet belangrijk, het gaat erom of de bedrijven geld verdienen. Waarmee doet niet ter zake.

    Dat de AEX het de laatste 5 jaar slechter heeft gedaan komt natuurlijk niet door wat er niet in zat, maar door wat er wel in zat. Dat wil zeggen veel financials. YTD doet de AEX het dan weer wat beter.

  7. [verwijderd] 16 september 2013 19:05
    quote:

    GWalstra schreef op 16 september 2013 15:48:

    AM komt nog wel terug. Stond juli 2007 op € 48! Ook ABN was nog genoteerd en niet gedecimeerd uiteraard, wél zijn kopers: Fortis stond destijds op € 30 en verdween uit de AEX op <€ 3.
    Shell komt nu erg achteraan sukkelen, maar die kun je nauwelijks de schuld geven, stond destijds op 'maar' op € 31, zou mét herbeleggen nu op 32-33 hebben gestaan.

    Overigens, D. heeft wel degelijk ook relatief meer maakindustrie dan NL; niettemin wordt de NL-bijdrage vaak onderschat, bijv. de auto-industrie: geen eigen auto's, maar wel een grote toeleverancier van niet-beursgenoteerde bedrijven aan de Duitse autoproductie.

    GW.
    GW


    Feit is wel de AEX absoluut geen afspiegeling is van het NL-bedrijfsleven. Anders is er een gebrek aan kwalitatief interessante bedrijven om daar VIA de beurs in te beleggen. Buiten de beurs om zijn er meer kansen, maar het houdt niet over. Overigens ben ik persoonlijk erg gecharmeerd van het Duitse bedrijfsleven.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links