Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een beetje vanne dit...

Herkent u zich in het volgende verhaal? Met sparen schiet het niet op, toch maar eens aandelen kopen. Na een paar gevalletjes Imtech geeft een bevriende beleggingsfondsmanager gelukkig goed advies: “Indivuele aandelen? Dat kan je beter aan de profs overlaten van een beleggingsfonds.”

Toen las u dat ruim 70% van de beleggingsfondsen de markt niet verslaat en sprak u gelukkig een buurman die bij een ETF-provider werkt. “Beleggingsfondsen? Hoge kosten zonder de markt te verslaan? Waarom beleg je niet in ETF’s: goedkoper en je doet het even goed als de markt.”

Helaas kwam er een correctie, perfect gerepliceerd door die ETF, dat wel. “Ja, maar je moet ook van dalende markten kunnen profiteren, hedgefunds zijn daar heel goed in”, vertrouwt uw zwager, hedgefundmanager in Londen, u toe.

Maar helaas ging de markt toch omhoog en zat dit hedgefund overwegend short. Wel 2% betaald voor de expertise. “Weet je wat, gewoon lekker zelf doen. Is Imtech rond deze koers misschien niet aantrekkelijk?”

(Ga terug naar start – en bedankt voor uw startgeld)

Om deze vicieuze circel te doorbreken moeten we wellicht de woorden van Vulcano’s hit uit 1983 Een beetje van dit ter harte nemen:

Een beetje vanne dit, een beetje vanne dat
Een beetje vanne zus, een beetje zo
Een beetje vanne hier, een beetje vanne daar
Dan is het wel weer piekfijn voor elkaar

Met andere woorden: spreiding. Niet alleen over assetcategorieen, maar ook over verschillende instrumenten. De clip is overigens zeer de moeite waard, zeker ook voor eurosceptici die denken dat alles beter was in het gulden tijdperk.


Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas. Mauritz heeft geen positie in een van de genoemde aandelen of fondsen. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen..

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

  1. apr '16 De huizencirkel is rond 10
  2. aug '15 Wie is de Slechtste Belegger van Nederland? 7
  3. aug '15 Copycat in de zak

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 september 2013 16:43
    Spreiden is prima om risico's in te dammen, maar rijk zal je er niet mee worden. Soms moet je "all in"gaan. Niet roekeloos, maar soms moet je gewoon je gevoel volgen, technisch plaatje bekijken, fundementeel, forums lezen, internet afstruinen en dan er voor gaan. Eerlijk gezegd'spreiden is voor pussy.. ;-)
  2. forum rang 5 theo1 10 september 2013 17:01
    Nee, hij impliceert dat je trackers, actief beheerde fondsen, hedgefunds en individuele aandelen moet hebben. Van alles wat. Dus niet alleen spreiden over de beleggingen, maar ook over de vehikels. Natuurlijk leuk voor verkopers van dure vehikels.

    Het probleem met te veel spreiden is dat je niet alleen zeker weet dat je de winnaars in huis hebt, maar dat je ook zeker weet dat je de verliezers in huis hebt. Bovendien introduceer je het risico dat je beleggingen teveel gefragmenteerd worden en daardoor de kosten uit de hand lopen. Bovendien is het maar de vraag hoeveel je op een gegeven moment nog toevoegt.

    Als je gelooft in breed spreiden zou ik zeggen, neem een S&P500 tracker en een obligatietracker in verhoudingen naar smaak en houd het daar lekker bij.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links