Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Best of NL en de rommelmarkt

In het kader van onze regelmatige updates over de schermutselingen op ons IEXTraders-platform wordt het weer eens tijd om ons eigen IEX redactiefonds Best of NL tegen het licht te houden. 

Voor niet-ingewijden: Best of NL is een fonds voor de lange termijn, waarin we Nederlandse aandelen selecteren die internationaal tot de top van hun sector behoren. Achterliggende idee is dat die sterke aandelen het op termijn beter zullen doen dan de grillige AEX.

Of we daarin gelijk krijgen is vers 2, voorlopig liggen we na negen maanden beleggen nog ietsje achter op diezelfde AEX-index. Gelukkig hebben we voor de vakantie onze cashpositie teruggebracht tot een minimale 3% van de portefeuille, zodat we de campingrally in ieder geval volbelegd hebben meebeleefd.

Rommelrally
Helaas was die campingrally wel, in de woorden van Arend Jan Kamp, een crap rally, waarin onze degelijke Hollands Glorie-fondsen achterbleven bij het herstelgeweld van brekebenen als KPN, PostNL,Imtech en Arcelor Mittal. Onze beste speler van juli was Randstad - waarvan we kort geleden nog de weging hebben opgetrokken - gevolgd door Philips en de stoomlocomotief van onze portefeuille, SBM Offshore.

Sorteer de AEX-fondsen maar eens op éénmaandsrendement en je ziet waar het fout gaat. Hoekstenen als Shell en Unilever bungelen in juli treurig onderaan en kijken als saaie muurbloempjes toe terwijl hun wilde klasgenootjes losgaan op het strandfeest. Maar wij weten: hun tijd komt wel weer. 

Onze nieuwe aanwinsten Ahold en Unibail-Rodamco dragen al wel bij aan de winst, maar we hadden eigenlijk wel iets meer van ze verwacht. Al met al gaat het dus redelijk, maar truth be told, dit is niet echt onze markt. In deze bullmarkt wordt het kaf niet van het koren gescheiden en dat is waar we met de Best of NL-portefeuille uiteindelijk wel op mikken.

"Vooral doorgaan"
Misschien dat we de komende tijd daarom wel iets scherper aan de wind gaan varen. Onze portefeuille is nogal breed gespreid, waardoor we een beetje in de slipstream van de index blijven hangen. Tijd om eens wat steviger keuzes te maken. Daar gaat echter huiswerk aan vooraf. Daar gaan we de komende tijd eens voor zitten.

Verder nog nieuws? Er wordt - 35 graden of niet - druk gehandeld door de actievere traders, voor iedereen te volgen op de IEXTraders-site. Ook de updates van de handelaren blijven komen en dat wordt gewaardeerd, zo blijkt uit een reactie van lezer AM1993, die zijn woorden richt tot fondsmanager Stijn de Wijs, maar aangeeft dat ze eigenlijk voor alle IEXTraders gelden.

Daarom hier nog eens, voor iedereen:

"Het lijkt misschien gelet op alle posts, dat er weinig reactie is, maar gelezen worden jullie wel veel denk ik. Ik verheug me over de diverse strategiën die voorbijkomen. Van TF met dagelijkse handel (volle dagtaak lijkt mij) tot Slapend Rijk, die (m.i. even te vroeg, want ik denk dat we weer een stijgertje krijgen, maar wel heel herkenbaar voor mijn eigen handelen destijds) een langlopende positie inneemt omdat hij een daling voorziet.

En alles daartussenin, zal ik maar zeggen. Knap en vooral zo doorgaan, dames en heren. Jammer dat er geen algemene reactie gegeven kan worden, want dan kon iedereen kennis nemen van dit soort algemene opmerkingen en aanmoedigingen. Zegt het voort en veel succes allen."

Bij deze :-)

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 16 mei Slotcall: Vlakke AEX is toch Europese uitblinker, Dow Jones door de 40.000 punten
  2. 14 mei Vlakke start AEX, maar het venijn zit vandaag in de staart 2
  3. 08 mei Slotcall: AEX speelt kiekeboe met 900, maar de beurs ligt er nog puik bij 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Belegde boterham 3 augustus 2013 06:38
    Goedemorgen, wat goed dat jullie dit doen!

    Voor mijn gevoel is er op het 'snelle' internet tegenwoordig weinig tot vinden over de basis van beleggen - investeren in bedrijven middels aandelen. Niet dat ik zelf zo oud ben, maar het lijkt alleen maar om de snelle producten (derivaten en afgeleide) te gaan, terwijl de basis waaruit alles is afgeleid voor het gemak maar vergeten wordt, resulterend dat het wel lijkt alsof je niet meer meedoet als je traditioneel belegd.

    Vandaar top!

    Wel een belangrijke kanttekening, 9 maanden is erg kort natuurlijk.

    Een horizon van minimaal 5 jaar (vind ik persoonlijk nog kort) maar liever 10 jaar pas beter bij aandelen. Persoonlijk geef ik dan nog de voorkeur om periodiek aandelen aan te schaffen die ik graag in mijn kernportefeuille zie, om meer spreiding in aanschafwaarde te creëren.

    Mvgr Bb
  2. Tradingmate 4 augustus 2013 13:32
    Grappig, heb ik nou net KPN, PostNL,Imtech en Arcelor Mittal in ijn portefeuille. En daarnaast ook nog eens SBMO en Philips. :-)
    Het is een kwestie van de juiste inschattingen doen. Als je hulp nodig hebt, voor een beperkte fee kan ik je wel wat bijstaan hoor.

    al voorproefje:
    Advies 1: Koop nu RDSA bij
    Advies 2: Koop Imtech, ze kunnen in korte tijd 10-20% stijgen
    Advies 3: Koop KPN voor de overname premie.
    Advies 4: Hou SBMO vast.
  3. Tradingmate 4 augustus 2013 13:39
    Ik snap eerlijk gezegd niet waarom je had verwacht dat Unilever en Ahold meer hadden bijgedragen. Ik ben niet negatief over deze bedrijven. Maar je had kunnen weten dat deze bedrijven al redelijk hoog gewaardeerd zijn en dat de Food/dividend fondsen veel zijn opgelopen in de perioden van onzekerheid in de crisis.
    Tel daar bij op, de Chinese economie die sputtert en je zou kunnen verwachten dat Unilever achterblijft.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links