Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ratiostilte

Eerder dit jaar bleek dat er in het beroemde onderzoek van Reinhart-Rogoff toch een aantal (excel-)foutjes waren gemaakt. Voor de conclusie van dit onderzoek dat landen bij een ratio staatsschuld-bbp (bruto binnenlands product) van meer dan 90% van de fiscale cliff zouden vallen was eigenlijk te weinig bewijs.

Gemakshalve werden de andere conclusie’s van het onderzoek, dat een (te) hoge schuld uiteindelijk leidt tot groeibelemmerende belastingen, hoge rente en/of inflatie ook meteen minder serieus genomen. Maar los daarvan is het überhaupt de vraag of aan deze ratio, staatsschuld versus bbp, wel het belang kan worden gehecht als nu vaak wordt aangenomen.

Er zijn ook econonomen die van mening zijn dat je met betrekking tot de staatsschuld beter naar de inkomsten van (alleen) de overheid kan kijken. De staatschuld moet immers uiteindelijk door de overheid worden afbetaald, terwijl in het bbp ook de private sector is opgenomen. In dat perspectief is de ratio staatsschuld-staatsinkomsten wellicht relevanter.

En wat blijkt als je naar deze ratio kijkt? Griekenland is er met een ratio van 351% ook volgens deze maatstaf het slechtste aan toe in Europa, maar de Verenigde Staten staat er met een ratio van 365% nog slechter voor! Terwijl je op basis van de media de laatste tijd toch het gevoel krijgt dat de Verenigde Staten er een stuk beter voor staat dan Europa.

De conclusie is wat mij betreft niet dat er niet naar bbp gekeken moet worden, en ook niet dat het beter gaat met Griekenland dan met de Verenigde Staten. Maar het is wel duidelijk dat het blind varen op maar één ratio een te beperkt beeld geeft. Meer ratio bij het gebruik van ratio’s dus.

Bron: Eurozone: three countries have debt-to-income ratios of more than 300%, www.guardian.co.uk. 9 juni 2013.


Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas. Mauritz heeft geen positie in een van de genoemde aandelen of fondsen. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen..

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is bij BNP Paribas verantwoordelijk voor turbo’s in Nederland. Erik Mauritz’ visie is niet bedoeld als advies, is op persoonlijke titel en vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van BNP Paribas.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

  1. apr '16 De huizencirkel is rond 10
  2. aug '15 Wie is de Slechtste Belegger van Nederland? 7
  3. aug '15 Copycat in de zak

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. AliaTuur 10 juni 2013 13:36
    poosje geleden al gelezen:

    "Met het besluit van de Bank of Japan zal de monetaire basis in het land, dat per inwoner de hoogste staatsschuld ter wereld heeft, eind volgend jaar zijn verdubbeld, zegt Bass. 'Dit is een gigantisch experiment,' waarschuwt hij, erop wijzend dat de Japanse schuldenlast 20 x hoger is als de jaarlijkse belastinginkomsten. 'Dan ben je al bankroet.'"

    xandernieuws.punt.nl/content/2013/04/...
  2. Moneyball 10 juni 2013 14:58
    quote:

    jrxs4all schreef op 10 juni 2013 14:07:

    Hoge ratio staatsschuld-staatsinkomsten van de VS betekent alleen dat ze relatief weinig belasting heffen. Dat is iets wat we al weten.

    Het betekent ook dat het probleem, als dat er al zou zijn, makkelijk is op te lossen.
    Dit betwijfel ik, maar laat het me graag uitleggen...
  3. jrxs4all 10 juni 2013 15:22
    quote:

    Moneyball schreef op 10 juni 2013 14:58:

    [...]

    Dit betwijfel ik, maar laat het me graag uitleggen...
    Iets meer belasting heffen en het probleem, als dat er al was, gaat weer weg. Is trouwens deels al gebeurd, vanwege de fiscal cliff. Het begrotingstekort daalt dan ook snel, al is het ook vanwege minder uitgaven.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links