Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duister beurssignaal

Ik ben al jaren overwegend positief voor aandelen. Maar zo nu en dan zie ik sluipende gevaren in de markt. Tot dusver leverde dit weinig kleerscheuren op, temeer om mijn specifieke strategie: beleggen kan, maar eerbiedig steeds uw cashpositie.

Dit is geen markt om uw hele vermogen op het spel te zetten. We zitten al ruim vier jaar in een stierenmarkt, waarbij ik de beursversnelling van de laatste maanden met argusogen bekijk. De gevaren schuilen in een klein hoekje.

Ook vandaag komen er diverse signalen uit de markt die mij aanzetten tot terughoudendheid. Op de eerste plaats hapert de economische motor in de Verenigde Staten, tot nog toe de drijvende kracht achter het globale herstel.

Winstwaarschuwingen
Het jongste ISM-cijfer kwam uit op 49, wat wijst op een krimp van de economie. Het was meteen de laagste meting in vier jaar! Het bericht kwam als een donderslag bij heldere hemel, want weinig economen hadden dit voorzien.

De onderliggend cijfers laten zien dat de Amerikaanse productie wordt teruggeschroefd en ondernemers minder bestellingen plaatsen. Dit vertaalt zich momenteel in heel wat winstwaarschuwingen in de Verenigde Staten.

Liefst 81% van de winstverwachtingen van de bedrijven in de S&P 500 kwam onder de consensus voor het eerste kwartaal van 2013 uit. De druk op de winstgroei van de S&P 500 neemt toe en dat is slecht nieuws voor de beursrally.

Want de stijging van de koersen verliep tot op heden in lijn met de toename van de bedrijfswinsten. En daar knelt nu het schoentje. Op dit ogenblik zitten we al met de meeste winstwaarschuwingen sinds 2006.

Ook in 2006 gingen de koersgrafieken steil omhoog. We weten allemaal wat er vervolgens gebeurde.

S&P 500

Klik op de grafiek voor een grote versie

Rondje winstnemen
Terwijl de economie wankelt, suizen de beurskoersen steeds hoger. Dit kan natuurlijk niet blijven duren, want de waarderingen lopen nu snel op. En dat blijft niet zonder gevolgen. Verhitte sectoren in de traditionele segmenten (nuts, distributie) moesten al heel wat stoom aflaten.

Een deel van de opbrengsten vloeide richting cyclische segmenten of de technologiesector, maar de overige cash werd voorlopig aan de kant geparkeerd.

Het rondje winstnemingen treed ook elders in de wereld op. Zo kelderde de Japanse Nikkei index op enkele handelssessies van bijna 16.000 punten tot amper 13000 punten. Het zijn stuk voor stuk signalen van een lichte paniek.

De nervositeit vertaalt zich in een flinke opstoot van de volatiliteit. De VIX index, de angstbarometer voor de beurs, schoot in de voorbije week met 30% omhoog tot aan 17x.

Hindenburg Omen
Maar voorgaande elementen verbleken bij een van de duisterste signalen in de markt: de Hindenburg Omen. De formatie verscheen eind vorige week uit het niets op de Amerikaanse beurs. Het is een zeldzame combinatie van nieuwe highs en nieuwe lows op de NYSE.

Met de details van de technische formatie ga ik u niet vermoeien, maar ik geef u wel de grafiek mee waarop de Hindenburg Omen in de voorbije decennia plaatsvond.

Hindenburg

Klik op de grafiek voor een grote versie

Niet waterdicht
Zoals u kunt zien, biedt het duistere beurssignaal geen waterdichte garantie op een aanstaande correctie, maar het signaal wist toch de crash van 2000 en 2008 te voorspellen. In 2006 en 2011 werd er minder schade aangericht. Meer nog, de correcties boden toen telkens een mooie instapgelegenheid voor de volgende rit omhoog.

Maar hoe je er ook tegenaan kijkt, het dalingspotentieel neemt toe op basis van de Hindenburg Omen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de kans op een lichte correctie 77% is, een paniekverkoop in 41% van de gevallen voorkomt en er 24% kans is op een complete beurscrash.

Geen 100% garantie, maar ruim voldoende om de beurs te argwanen. Toch geef ik de huidige rally nog kans op een voortzetting van de klim. De reden hiervoor is massale geldcreatie. Zolang de centrale bankiers op het monetaire gaspedaal staan, zullen correcties eerder beperkt zijn.

Meer nog, iedere nieuwe beurscorrectie doet de omvang van de stimuleringen enkel toenemen, met hogere koersen als gevolg. Bovendien zal Ben Bernanke in zijn termijn als voorzitter van de Fed – die nog loopt tot het einde van het jaar – het niet laten gebeuren dat de beurs opnieuw crasht.

Toch blijft het risico op een (stevige) correctie aanwezig in de markt, vandaag wellicht meer dan ooit. Een duik naar het 200-daags gemiddelde levert al een correctie van 10% op voor de S&P 500. En dan is er nog weinig aan de hand voor de stijgende trend.

Er gaapt een groot gat naar beneden dat mogelijk eens gevuld moet worden. Ik zou voorzichtig zijn met het nemen van nieuwe posities in traditionele aandelen, zo vlak voor de zomerperiode. Het lijkt eerder een geschikt moment om de rekening van uw portefeuille op te maken.

Neem waar nodig wat winst maar behoud uw kernposities. En bovenal, bouw uw cashpositie op. Zo kunt u met een gerust hart aan uw zomervakantie beginnen. Geniet van uw rendement!


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. RT2014 4 juni 2013 12:47
    @Pantelis:
    Ik zie dat je vergeten bent te zeggen dat je deze formatie ook in september 2010 signaleerde zonder dat er iets gebeurde:

    slimbeleggen.net/wp-content/uploads/2...

    "Ondertussen blijven de economische voorspellende krachten eenduidig in dezelfde
    richting wijzen, namelijk op economisch moeilijkere omstandigheden, en vormde zich
    nog een andere technische doemformatie: de Hindenburg Omen. Een dergelijk
    patroon doet zich voor wanneer er >2,2% van de aandelen op de beurs in de VS
    noteren ofwel boven hun 52-weeks hoogtepunt of laagtepunt. Daarenboven moet het
    10-daags gemiddelde in stijgende lijn zijn en moet de McClellan Oscillator dalend
    zijn. Er mogen tevens niet dubbel zo veel of ‘52-week-highs’ als er nieuw 52-weekse
    dieptepunten zijn bij de betreffende aandelen.
    Kortom, een formatie die zich niet geregeld voordoet, en is daarom des te meer
    gevreesd door marktparticipanten: sinds 1985 ging aan iedere substantiële
    marktcrash een Hindenburg Omen formatie vooraf! Of dit ook vandaag wederom het
    geval zal zijn, moet de toekomst nog uitwijzen."
  2. [verwijderd] 4 juni 2013 15:47
    Ik krijg sterk de indruk dat schrijver enigszins plagiatorisch bezig is geweest. Ik vermoed dat "Google Translate" er de oorzaak van is dat er gesproken wordt over de Hindenburg omen.

    Nu heb ik gezocht naar wat een omen is. Een Voorteken dus. En men dient "the Hindenburg omen" te vertalen naar het nederlands als het Hindenburg omen, als je persé een sjiek alternatief voor "voorteken" wilt gebruiken.

    Een omen (voorteken) kan zowel een slecht als een goed zijn. Het is maar net wat je er aan toe dicht.

    Maar misschien heeft een Hindenburg voorteken wel een (heel) slechte reputatie. Het ding was toch lichter dan lucht gemaakt met waterstofgas en toen brandend neergestort?
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links