Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Topman Heineken tevreden over jaarstart

Topman Heineken tevreden over jaarstart
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) Heineken heeft in het eerste kwartaal van 2024 de biervolumes zien toenemen, terwijl de omzet ook is gestegen. Dit bleek woensdag voorbeurs uit de cijfers van de Amsterdamse brouwer.

"Een bemoedigende start van het jaar", zei CEO Dolf van den Brink voorbeurs. Alle regio's zagen de volumes en de omzet stijgen, vulde hij aan. "En we zagen opnieuw een verbetering van de prestaties van onze activiteiten op kwartaalbasis."

Wel zei de topman dat de economische omstandigheden "uitdagend en onzeker" blijven.

De biervolumes zijn afgelopen kwartaal uitgekomen op 55,4 miljoen hectoliter. Analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus rekenden op 55,7 miljoen hectoliter, waar dit 54,8 miljoen hectoliter was in het eerste kwartaal van 2023. In het vierde kwartaal kwamen de biervolumes uit op 59,4 miljoen hectoliter.

Daarmee kwam de autonome volumegroei uit op 4,7 procent op jaarbasis. Dat was meer dan de 2,5 procent groei waar de analisten op hadden gerekend. In het vierde kwartaal was nog sprake van een krimp van 3,2 procent en in het eerste kwartaal van 2023 daalden de biervolumes met 3,0 procent.

In alle regio's was afgelopen kwartaal sprake van groei, zoals de analisten ook hadden voorzien. De grootste groei was voor de regio Azië met 9,4 procent. In Europa was er een groei van 1,6 procent. Analisten hadden voor Europa gerekend op een beperkte stijging van 0,3 procent.

Verder kenden de Amerika's een groei van 5,0 procent en Afrika en het Midden-Oosten van 3,5 procent.

Analisten rekenden op een plus van 2,6 procent in de Amerika’s, een groei van 5,3 procent in Azië en een groei van 2,7 procent in Afrika en het Midden-Oosten. 

Hogere omzet

De omzet van Heineken is in het eerste kwartaal uitgekomen op 6,8 miljard euro, een autonome groei (beia) van 9,4 procent.

De analisten die bijdroegen aan de consensus, rekenden op ruim 6,9 miljard euro met een autonome groei van 7,2 procent. 

In het eerste kwartaal van 2023 kwam de omzet uit op 6,4 miljard euro, toen een groei van 8,9 procent. In het vierde kwartaal van 2023 bedroeg de omzet 7,8 miljard euro, goed voor een autonome groei van 4,8 procent.

Outlook

Bij de jaarcijfers sprak Heineken de verwachting uit dat de operationele winst dit jaar autonoom zal stijgen met een "laag tot hoog enkelcijferig" percentage. Die outlook werd woensdag herhaald. “Ondanks een solide start van het jaar, kunnen we de gerapporteerde omzetgroei niet extrapoleren naar de rest van het jaar”, aldus de brouwer. 

De autonome groei van de nettowinst zal lager liggen dan van de operationele winst.

Analisten van Barclays verwachten dat 2024, na vele jaren van teleurstellingen, een beter jaar zal worden voor Heineken. Veel tegenwind de afgelopen periode werd bepaald door de macro-economie, aldus de bank, die wees op de hoge inflatie en stijgende grondstoffenprijzen.

Voor 2024 rekent de markt op een omzet van 31,8 miljard euro, met een autonome groei van 6,1 procent en een stijging van de operationele winst met 7,3 procent autonoom. De biervolumes stijgen dit jaar vermoedelijk met 2,1 procent autonoom, denken de analisten. 

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links