Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bescheiden winsten in Amsterdam

Bescheiden winsten in Amsterdam
Beeld: Euronext

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,3 procent op 772,29 punten.

"Centrale banken in de ontwikkelde markten zijn zo goed als klaar zijn met het dichtdraaien van de geldkraan", zo merkte investment manager Simon Wiersma van ING op.

Wiersma zag de Amerikaanse tien- en dertigjaarsrentes in de afgelopen dagen flink oplopen. "Dat heeft niet zozeer te maken met een verandering in de gedachte van beleggers over het beleid van de Fed, maar vooral met het feit dat er volgende week voor 103 miljard dollar aan nieuw staatspapier wordt geveild", aldus de expert van ING. "Om daar ruimte voor te maken in de portefeuilles zijn er beleggers die daarop anticiperen en bestaande posities verkopen. Dat geeft koersdruk en dus hogere rentes, ook nog eens gevoed door speculanten en de vele aandacht in de financiële media."

De Amerikaanse rentes trekken ook de rentes in Europa mee omhoog, volgens Wiersma.

Beleggingsadviseur Justin Blekemolen van Lynx merkte op dat de Amerikaanse futures vanochtend worden gesteund door de sterke cijfers van Amazon.com donderdagavond. Het aandeel schoot in de handel nabeurs 9 procent omhoog. Apple kon daarentegen beleggers niet voldoende inspireren en ging nabeurs met 2 procent omlaag, zo stelde Blekemolen.

Vandaag richten beleggers zich op het Amerikaanse banenrapport. Er wordt daarbij ook gelet op het verloop van het uurloon als indicator voor de inflatie. Het banenrapport is belangrijk voor het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0942 procent. De olieprijzen stegen licht tot 82 dollar.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was IMCD de enige uitschieter met een koersverlies van 5,1 procent. IMCD meldde dalende resultaten en zakenbank Jefferies verwacht dat analisten hun taxaties naar beneden gaan bijstellen. Degroof Petercam sprak van ondermaatse prestaties.

Besi en ABN AMRO stegen tot 2 procent.

In de AMX won Fagron 1,9 procent en Air France-KLM won 3,2 procent. Galapagos steeg 1,2 procent. Het biotechbedrijf verwacht dit jaar minder omzet uit de verkoop van ontstekingsremmer Jyseleca dan eerder gemeld. WDP leverde 1,1 procent in.

In de AScX verloor Ebusco 1,3 procent. BAM won 1,3 procent. PostNL schreef 0,5 procent bij. Het Belgische Bpost kwam donderdagavond met meevallende cijfers en het aandeel stijgt vandaag in Brussel met ruim 4 procent. PostNL opent maandag de boeken.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX 100% zegt kopen 1 stemmen
AMX
ASCX

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. MrBiggy 4 augustus 2023 11:57
    'Economies with the highest credit rating at S&P Global Ratings, Fitch and Moody’s Investors Service include Germany, Denmark, Netherlands, Sweden, Norway, Switzerland, Luxembourg, Singapore and Australia. Canada is rated AAA by two of the ratings companies.'

    Er zijn nog negen landen over met een AAA-rating....

    Er zitten voornamelijk alleen maar Noordelijke Europese 'Staten' bij...

    gek he, nog steeds geen enkel zuidelijk (Europees) land!
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 09 mei
    904,21
    0,00% 0,00
  2. AMX 09 mei
    937,95
    0,00% 0,00
  3. ASCX 09 mei
    1.193,73
    0,00% 0,00

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links