Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'ECB koopt tijd'

'ECB koopt tijd'
Beeld: ABM Financial News

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank lijkt woensdag met een verrassende ingelaste beleidsvergadering tijd te hebben gekocht, door een nieuw instrument aan te kondigen dat fragmentatie van de markt moet tegengaan. 

Marco-strateeg Bas van Geffen van Rabobank zei tegen ABM Financial News "overrompeld" te zijn door de spoedvergadering.

Doordat de markt en de media dit breed oppikten, werd de ECB ook gedwongen "met iets concreets te komen", denkt hij. "De marktverwachtingen waren hooggespannen."

Het flexibel herinvesteren van aflopende obligaties onder het PEPP, is volgens Van Geffen niet heel nieuw. En het kent de nodige beperkingen. "Dat was te weinig om de markt gerust te stellen", denkt hij.

Daarom kondigde de ECB ook een mandaat aan om versneld met een nieuw ' anti-fragmentatie'-instrument te komen, dat moet voorkomen dat de renteverschillen tussen de verschillende eurolanden te ver oplopen.

Het geven van een mandaat is een "heel duidelijk signaal dat er snel iets aankomt, naar verwachting in juli", denkt de analist van Rabobank. Vermoedelijk was er binnen de beleidsraad nu nog geen overeenstemming.

"Het is voor de ECB vermoedelijk ook nog niet duidelijk wat ze exact willen doen, en het is dus ook voor de markt koffiedik kijken", aldus de Rabobank over het nieuwe instrument waarover de ECB in het persbericht sprak.

Van Geffen denkt zelf in de richting van gesteriliseerde aankopen, zoals in het verleden onder het Securities Markets Programme gebeurde. "Dus een soort QE, maar dan in combinatie met verkrappende programma’s aan de andere kant", aldus de analist.

Van Geffen merkt op dat de ECB nu naast een inflatiedoelstelling ook een fragmentatiedoelstelling heeft, en dat maakt het beleid een stuk complexer voor de centrale bank.

Rabobank denkt dat wat er vandaag is aangekondigd, voorlopig even genoeg is. "Je weet niet met welk instrument ze komen en door de markt nu te testen, dwing je de ECB om met een zwaarder instrument te komen", aldus Van Geffen. Tegen de ECB ingaan, is dan ook vrij risicovol, denkt hij.

De euro/dollar handelde woensdagmiddag op 1,0416. De Duitse Bund daalt woensdagmiddag 15 basispunten naar 1,604 procent en de Italiaanse variant gaat zelfs 38 basispunten lager tot 3,787 procent.

Bron: ABM Financial News


ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Dinald 15 juni 2022 17:25
    Volgens mij is de doelstelling "helpen van Zuidelijke Europese landen geen doelstelling van de ECB", dat is in eerste plaats prijsstabiliteit. Door de rentemaatregelen wordt inflatie versterkt: alleen al een sterkere $ en zwakkere € maken importen duurder, wat de inflatie direct al opdrijft.

    Overigens gebeurt er niks, totdat in Duitsland de publieke opinie gaat ageren.
    De laatste bazen van de ECB komen uit omgevingen waar het wegstrepen van nullen in hun valuta decennia gebruikelijk was.
    Duitsers zijn de sterke D-Mark nog niet vergeten in hun collectieve geheugen.
  2. forum rang 7 wiegveld 15 juni 2022 18:12
    in een samenraapsel van Europese staten zonder enig verband als de EU is dit het begin van het einde van de euro.
    Zuidelijke landen en wij ( maar met dit bigspendende kabinet is het de vraag hoe lang nog) Noordelijke staten zijn 2 volledig andere werelden ook qua financieen.
    Ik verwacht dat het geen weken meer duurt voordat er pariteit is tussen € en de $.

    Is wel okee voor de inflatie.
  3. FlashHenk 15 juni 2022 18:39
    Ja bij het ontbreken van een fiscale unie krijgen we nu monetaire transfers naar z-europa. Die hadden we natuurlijk al langer, maar dat bleef verhuld onder het mom van kwantitatieve verruiming. Nu de inflatie rond de 8% giert moet er echter monetair verkrapt worden. En wat denk je? Verrassing. Verrassing. Met een verhoging van een kwartpunt sloegen de Italiaanse spreads al uit het lood. En daarom gaat de ECB weer Italiaanse obligaties opkopen. En dit keer noemen ze dat... anti-fragmentatie instrument. Ja, strikt genomen is er verkrapping omdat de N-Europese obligaties niet meer aangekocht worden. Maar het bizarre blijft natuurlijk dat de ECB nog steeds verruimende maatregelen hanteert op het moment dat de inflatie uit de bocht vliegt. Prijsstabiliteit is immers haar primaire doel. Dit maakt het ook minder waarschijnlijk dat de ECB erin zal slagen inflatie te beteugelen. Ten eerste omdat hogere rentes blijkbaar al snel problematisch worden voor landen als Italië. Ten tweede omdat de divergentie met Amerika zal leiden tot een zwakkere euro, en dat is buitengewoon problematisch voor het energie-afhankelijke Europa.
  4. Nuchterbekeken 15 juni 2022 20:02
    Finally .... 'There comes the monkey out of the sleeve" zou onze bondscoach zeggen .... het hoofddoel van de ECB is ALTIJD geweest om Zuid-Europese rentes laag - en staatsschuld betaalbaar te houden. Alleen dat zeggen ze natuurlijk niet hardop ... "Anti-Fragmentatie Instrument": prachtige naam, maar het is natuurlijk gerichte Monetaire Financiering van staatsschulden, en dat mag de ECB volgens het statuut nou net niet doen! Dus Draaikonten we er omheen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links