Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Kleine verbouwingen vooral betaald met spaargeld'

'Kleine verbouwingen vooral betaald met spaargeld'

DEN HAAG (ANP) - Mensen die de afgelopen twaalf crisismaanden besloten hun woning te verbouwen, braken daarvoor meestal hun spaargeld aan. Volgens het Kadaster hebben veel mensen de crisis aangegrepen om hun huis onder handen te nemen, maar dit is niet terug te zien in cijfers over aanvullende hypotheken.

Het aantal aanvullende leningen tot 100.000 euro nam in de eerste maanden van 2020, nog voor de crisis uitbrak met bijna 50 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. In de loop van 2020 nam dat aantal verder toe, maar minder sterk dan daarvoor. In de tweede helft van vorig jaar blijft volgens het Kadaster het aantal aanvullende leningen onder de 25.000 euro achter. "Het is dus aannemelijk dat eigenaren kleinere verbouwingen aan hun woning betaalden met hun spaargeld", zo wordt geconcludeerd.

In een overzicht over een jaar crisis merkt het Kadaster verder op dat kopers uit de vier grote steden vaker verder weg verhuisden. Door het thuiswerken is de afstand naar kantoor minder belangrijk. Overigens is deze trend al langer gaande, maar de toename van verre verhuizers vorig jaar was sterker dan die van de zes jaren daarvoor.

Recordhoogte

Verder benadrukte het Kadaster nog eens dat woningprijzen naar recordhoogte zijn gestegen. De prijzen in februari lagen dik 10 procent hoger dan een jaar eerder.

De aanpassing van de overdrachtsbelasting per 1 januari zorgde verder voor een piek in de woningtransacties in december. Particuliere investeerders sloegen hun slag voordat de overdrachtsbelasting van 2 naar 8 procent ging. Kopers van onder de 35 wachten juist tot na 1 januari omdat voor hen dan geen overdrachtsbelasting zou gelden.

Verder heeft de coronacrisis ook niet gezorgd voor een daling van het aantal transacties, integendeel. In de afgelopen twaalf coronamaanden wisselden 243.946 woningen van eigenaar. Dat is meer dan in dezelfde periode van het recordjaar 2017.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Account opheffen svp 25 maart 2021 08:21
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 25 maart 2021 07:43:

    Goed voor ABN als grootste hypotheek verstrekker van dit Land
    Geld langdurig uitzetten tegen een rente van 1,25% is gouden businesses...
    Onder Basel IV worden vastgoedfinancieringen als risicovoller bestempeld en moet er meer kernkapitaal voor worden aangehouden.
  2. Mousje 25 maart 2021 10:12
    quote:

    jarijn60 schreef op 25 maart 2021 09:50:

    Oversluiten van lopende hypotheken is met een rente van 1,5 voor 20 jaren vast al snel rendabel. Indien u nog 4% of hoger moet betalen is een gesprek met een adviseur nuttig.
    En bij 3,9%, is oversluiten dan niet meer zinvol?? Bij een hoge rente, hoort ook een hoge boete bij voortijdige aflossing, dus is het lood-om-oud ijzer. Een gesprek met een adviseur is niet nuttig, een adviseur wil alleen maar verdienen aan z'n advies, en is er niet om jou te helpen.
  3. agapim 25 maart 2021 10:42
    Hypotheekverstrekkers zouden voor kleine hypotheken direct zaken moeten mogen doen.
    Het verplichte hypotheekadvies tegen relatief veel te hoge kosten is bij lage hypotheken zinloos.
    Verder zou de mogelijkheid van een no cure no pay afspraak met de adviseurs ook niet zo'n slecht idee zijn...

    .
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links