Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Horeca blij met extra steun, maar procedure tegen Staat blijft

DEN HAAG (ANP) - De horeca is blij met de extra steun die het kabinet uitkeert aan ondernemers. Per 1 april geldt voor werkgevers dat de tegemoetkoming van de vaste lasten stijgt van 85 naar 100 procent. Een regeling waar Koninklijke Horeca Nederland (KHN) al langer voor pleitte. Volgens de brancheorganisatie zou de 100 procentvergoeding met terugwerkende kracht vanaf het begin van de coronacrisis moeten gelden.

KHN rekende uit dat de steunregelingen voor de horecaondernemers, die veelal met flexibele krachten werken en daarmee met hogere premies, negatiever uitpakte. Gemiddeld genomen werden de kosten die ondernemers moesten maken maar voor 65 procent vergoed.

Volgens KHN hebben horecaondernemers sinds het begin van de crisis al zeker 5 miljard euro aan eigen geld en middelen in hun restaurants en cafés gestoken om de crisis te overleven. KHN-directeur Dirk Beljaarts legt uit dat spaarrekeningen zijn geplunderd, maar dat ook duizenden euro's die opzij gezet waren voor de studie van de kinderen zijn aangewend om de eigen zaak door de crisis te loodsen.

Wrang

Beljaarts vindt het vooral wrang dat de horeca niet de veroorzaker van de coronacrisis is, maar dat het daarvoor wel de rekening krijgt gepresenteerd. De organisatie spande eerder al een bodemprocedure aan tegen de Staat. De branche wil onder meer weten waarop maatregelen om het coronavirus in te dammen, zoals de sluiting van de horeca, op zijn gebaseerd. "De onderste steen moet boven", aldus Beljaarts.

KHN houdt momenteel een enquête onder de leden over de precieze impact van de crisis. Daarbij wordt ook per subsector gekeken wat de invloed is geweest van de maatregelen en wat het huidige perspectief is. Zo zijn nachtclubs en discotheken al sinds het begin van de crisis gesloten. Horecazaken die afgelopen zomer open mochten, konden destijds niet op volle kracht draaien.

Verdienmodel

Ook voor de komende weken en maanden, als restricties naar verwachting stap voor stap zullen worden opgeheven, krijgen horecazaken het nog zwaar, voorspelt KHN. Zo moeten veel bedrijven nog schulden inlossen, zoals belastingen, huurbetalingen en verplichtingen aan leveranciers. Verder speelt mee dat het verdienmodel van de bedrijven niet optimaal is als eerst alleen de terrassen, later de restaurants en de hotels en op den duur ook de nachtclubs weer open mogen. Zeker als de 1,5 metermaatregel nog geldt. Daardoor draaien horecazaken volgens KHN, net als afgelopen zomer, de komende tijd op gemiddeld nog geen 40 procent van hun capaciteit.

KHN heeft overigens ook nog een kort geding lopen om een beloofde aanvulling op de zogeheten TVL-coronasteun zo snel mogelijk te laten uitbetalen. Volgens de brancheorganisatie is ook het tijdstip van het uitbetalen van die steun cruciaal voor ondernemingen om te overleven. De rechter in Den Haag doet in deze zaak uiterlijk 19 maart uitspraak.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Obertje 12 maart 2021 17:52
    Belachelijk dat de 100% dekking van de vaste lasten er nu pas komt, en ingaat over Q2-2021. Goodkoop besluit nu we er bijna zijn en de boel weer wat open mag. Dat moet dus met terugwerkende kracht ook over Lockdown 1 en ook voor heel Lockdown 2.

    Dan kan de hele keten gewoon worden betaald en hoeft niet (alleen) de huisbaas mee te bloeden.
  2. eltollo 12 maart 2021 18:17
    quote:

    Obertje schreef op 12 maart 2021 17:52:

    Belachelijk dat de 100% dekking van de vaste lasten er nu pas komt, en ingaat over Q2-2021. Goodkoop besluit nu we er bijna zijn en de boel weer wat open mag. Dat moet dus met terugwerkende kracht ook over Lockdown 1 en ook voor heel Lockdown 2.

    Dan kan de hele keten gewoon worden betaald en hoeft niet (alleen) de huisbaas mee te bloeden.
    Hoezo "dus"?
    Ik kom nooit in de horeca, "dus" ben ik tegen deze staatssteun.
  3. G.errit@ 13 maart 2021 08:34
    gewoon alles opengooien, kunnen de bedrijven weer op een normale manier hun geld verdienen, in Denemarken, Italie en Oostenrijk zijn ze tijdelijk gestopt met vaccineren omdat ze twijfels over het vaccin hebben, in 2 weken tijd heb je niet gelijk een ander vaccin, gewoon accepteren dat het virus er is en er mee leren leven, we worden er vanzelf wel immuun voor.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links