Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Modehotspots lopen miljoenen mis door coronacrisis

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - 's Werelds grootste modehotspots als Milaan, Parijs, Londen en New York worden financieel hard geraakt doordat de traditionele modeshows dit kwartaal vanwege de coronacrisis fysiek niet doorgaan. Daardoor worden de steden ook niet overspoeld door de duizenden bestuurders uit de fashionindustrie, modellen, beroemdheden en influencers die doorgaans tussen de 'style-hoofdsteden' hoppen.

De vier steden lopen naar schatting honderden miljoenen euro's aan inkomsten mis doordat bijna alle grote modeshows, die doorgaans in vier weken tijd in februari en maart worden gehouden, door de coronacrisis nu virtueel te bezoeken zijn. Dat was ook al zo in september vorig jaar.

De luxehotels die normaal vol zitten met modefanaten, zullen nagenoeg leeg zijn. De nachtelijke feestjes bij plaatselijke clubs en evenementenlocaties gaan niet door. Ook musea en andere kunsttentoonstellingen missen bezoekers en ook de duurdere boetieks in de steden lopen het geld mis dat doorgaans genereus wordt uitgegeven voor een tas of een jurk.

New York en Londen

Afgelopen weekend begon de New Yorkse modeweek. Die wordt vanwege het rondwarende coronavirus virtueel gehouden. Op de kalender staan meer dan honderd evenementen. Doorgaans is de modeweek goed voor 150.000 bezoekers die de hotels in Manhattan bezetten en het nachtleven vullen en vooral veel geld uitgeven. Nu blijft het goeddeels stil.

In Londen begint de virtuele modeweek op 19 februari. Doorgaans levert de week dik 300 miljoen euro op. Door de crisis zijn volgens schattingen van Oxford Economics als 240.000 banen in de mode-industrie verloren gegaan, ruim een kwart van alle banen. Naast de coronacrisis speelt ook de brexit een rol. De afzet van Britse modemerken in de EU wordt belemmerd doordat er onduidelijkheid is over tarieven.

Milaan en Parijs

In Milaan beginnen de modeshows op 23 februari en ook in Noord-Italië gebeurt dit digitaal op een paar presentaties na. Om de stad betrokken te houden, en om voorbijgangers in staat te stellen live shows te bekijken van mode-iconen als Armani, Prada en Fendi worden in de stad schermen geplaatst. In de afgelopen jaren zorgden de vier Milanese modeweken keer op keer voor zeker 30 miljoen euro aan inkomsten voor hotels en restaurants.

In Parijs zijn modeweken doorgaans goed voor 450 miljoen euro aan inkomsten. De Paris Fashion Week begint op 1 maart en wordt dit jaar eveneens online gehouden. Vijf van de twaalf tophotels van Parijs zijn momenteel open, maar de bezettingsgraad schommelt tussen 5 en 15 procent. Tijdens de Fashion Week is dit doorgaans 80 tot 100 procent. Volgens de hotelbranche is de situatie "zorgwekkend".

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links