Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Lockdown funest voor ondernemersvertrouwen'

DEN HAAG (ANP) - De lockdown is funest voor het ondernemersvertrouwen, meldt brancheorganisatie VNO-NCW. De meeste bedrijven weten misschien het hoofd boven water te houden, volgens de organisatie is het nog maar de vraag of ze kunnen investeren in hun toekomst.

VNO-NCW ondervroeg voor een corona-enquête tientallen branchedirecteuren. Het merendeel van de ondervraagden zegt de afgelopen drie maanden pessimistischer te zijn geworden over de staat van de economie. Slechts een klein deel werd optimistischer. De ondernemers zijn somberder omdat de omzetten te lijden hadden van de coronacrisis en de aangescherpte lockdown. Ruim een derde van de branches ziet een sterke afname van de omzet, nog eens ruim een derde ziet een beperkte afname.

Voor het eerste kwartaal van 2021 verwachten veel branches dat de omzet stagneert of verder zal dalen. Maar 4 procent zegt op groei te rekenen. De ondernemers vestigen hun hoop op het vaccineren. Ook dan, als het grootste gedeelte van de bevolking een prik heeft gehad, denkt een derde van de ondervraagden aan een lichte tot sterke daling in vergelijking met de periode voor de virusuitbraak. Dat geldt met name voor de cultuursector, zoals musea en bioscopen, maar ook cateraars.

Negatieve instelling

Die negatieve instelling verklaart VNO-NCW door de impact van de coronacrisis op het vermogen tot investeren. Een derde van de ondervraagde ondernemers denkt dat de impact op voorgenomen investeringen groot is. Een kwart van de branchedirecteuren meldt dat het eigen vermogen flink is afgenomen. Bijna de helft meldt een lichte afname van het eigen vermogen. Het gebrek aan ruimte voor investeringen en de schuldenberg die ondernemers hebben opgebouwd door de coronacrisis worden het meest genoemd als obstakel om te kunnen herstellen.

Hoewel veel branches nog niet zeggen dat bedrijven op omvallen staan, verwacht een op de vijf branchedirecteuren wel dat tot een kwart van de bedrijven in hun branche gaat omvallen. Vijf procent van de directeuren denkt zelfs dat tot de helft van de bedrijven het niet zal redden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 januari 2021 17:37
    Thuiswerken daar ben ik niet op tegen. Echter, we hebben fantastische kantoorgebouwen gebouwd. Een fysiek gebouw is in mijn beleving een "visitekaartje" voor het bedrijfsleven. Een van de afwegingen bewust of onbewust om met een bedrijf wel of niet in zee te gaan. Als het bedrijf niets voor elkaar heeft, slordig is, kun je je al snel afvragen of dit ook iets zegt over het product of diensten die zij leveren. Anderzijds, wanneer alles netjes en goed voor elkaar is, dan nodigt dit uit tot zaken doen. Daarnaast komt er zoveel bij kijken wanneer men een fysiek gebouw in bezit heeft of huurt. Personeel dat nu thuis werkt, komt niet of nauwelijks met collega's in aanraking. Tijdens pauzes maken collega's normaal gesproken een algemeen praatje en kijken ze bijv. naar kleding, schoenen en dergelijke of spreken over de aanschaf van een andere, nieuwe auto, vakantiereizen enz. enz. De een stak de ander aan en zo heb je "onbewust" een soort van marketing. Daar heeft de economie baat bij. Ook moet een fysiek gebouw beveiligd, schoongemaakt, onderhouden worden. Bedrijven die indirect daar iets mee te maken hebben profiteren daar ook van. Ik zou het ontzettend jammer vinden als al die kantoren verdwijnen laat staan de vele fysieke winkels. Nu zitten velen thuis te werken "ondergedoken" achter een computerscherm. De leefbaarheid, het straatbeeld wordt erdoor zeer beperkt.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links