Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX zakt onder 400 punten na zware virusmaatregelen

AEX zakt onder 400 punten na zware virusmaatregelen

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse AEX-index zakte maandag ruim 8 procent en noteerde voor het eerst sinds 15 februari 2016 onder 400 puntengrens. Ook de andere Europese beurzen gingen hard onderuit. Steeds meer Europese landen hebben hun grenzen gesloten en nemen drastische maatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus binnen de eigen landsgrenzen te vertragen. Italië, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Estland en Litouwen zijn vrijwel helemaal op slot omdat Europa nu als het epicentrum van de pandemie wordt beschouwd. Op het Damrak kreeg Air France-KLM harde klappen na aanvullende maatregelen vanwege de virusuitbraak.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 8,3 procent in het rood op 396,67 punten. De MidKap zakte 10,4 procent tot 574,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 9,8 procent. De hoofdindex in Milaan verloor 7,5 procent.

Beleggers verwerkten de maatregelen van de centrale banken wereldwijd om de economie te ondersteunen. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) kwam zondag opnieuw met een verrassende renteverlaging. De banken kampten met de lagere rentes wereldwijd. In de AEX behoorden ABN AMRO en ING tot de grootste dalers met minnen tot 13 procent.

Air France-KLM

Air France-KLM kelderde 19 procent in de MidKap. De luchtvaartcombinatie rekent in de komende maanden op een capaciteit die 70 tot 90 procent lager ligt dan normaal en houdt al zijn Boeing 747's en de superjumbo's van Airbus, de A380, aan de grond. Het bedrijf heeft aanvullende maatregelen genomen die tot 200 miljoen euro aan besparingen moeten opleveren. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS (min 11 procent) ontslaat tijdelijk tot 10.000 werknemers en schrapt het vluchtschema vrijwel volledig. Ook de Britse prijsvechter easyJet (min 25 procent) verwacht dat het merendeel van de vliegtuigen op korte termijn aan de grond zal blijven.

Basic-Fit ging 21 procent onderuit. De sportschooluitbater sluit al zijn fitnessclubs in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. Ook de vastgoedsector ging in de uitverkoop. Unibail-Rodamco-Westfield verloor 17 procent in de AEX. Veel winkelcentra van de vastgoedinvesteerder zijn gesloten vanwege de virusuitbraak. Branchegenoten Wereldhave en Eurocommercial Properties zakten tot 17 procent.

De euro was 1,1207 dollar, tegen 1,1068 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 3,4 procent in prijs tot 30,65 dollar. Brentolie werd 5,7 procent goedkoper op 31,91 dollar per vat.

Lees over dit aandeel ook

  1. 11:04 AEX koerst overtuigend hoger in aanloop banenrapport VS
  2. 09:10 AEX hoger van start gegaan, koerswinst ING, ASML en Besi

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
AEX

Gerelateerd

Reacties

37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 suskewiet 16 maart 2020 09:20
    nu nuchter blijven en zeker niet meer verkopen .
    De evolutie van het corona afwachten,en hopen dat er uiteindelijk een lichtpuntje gaat komen over medicatie .
    Dit berichtje verwacht men binnenkort ,ben benieuwd .
    Dit gaat het virus niet stoppen maar de slachtoffers terug moed geven ,hopelijk ?
  2. MartijnN1932 16 maart 2020 09:21
    quote:

    Jetje1 schreef op 16 maart 2020 09:16:

    Vind het nog wel meevallen
    De dag is pas net begonnen, en het virus begint pas net echt in Amerika te vestigen.

    tijd zal het leren, maar zodra het echt gevestigd is in Amerika gaat het los.

    Let wel daar zijn hele grote groepen mensen die niets van de overheid aannemen en in opstand zullen komen m.b.t. de maatregelen.
    Ik verwacht een verhoging van het aantal shootings. enz..

    dit gaat daarom niet zo snel over zijn.

  3. forum rang 6 andre68 16 maart 2020 09:24
    quote:

    suske wiet schreef op 16 maart 2020 09:20:

    nu nuchter blijven en zeker niet meer verkopen .
    De evolutie van het corona afwachten,en hopen dat er uiteindelijk een lichtpuntje gaat komen over medicatie .
    Dit berichtje verwacht men binnenkort ,ben benieuwd .
    Dit gaat het virus niet stoppen maar de slachtoffers terug moed geven ,hopelijk ?
    ze luisteren niet....."niet meer verkopen"
  4. forum rang 8 het zwaard 16 maart 2020 09:28
    Deze daling heeft volgens mij minder te maken met het Corona virus, maar alles met de onverwachte grote renteverlaging van de FED. Hiermee nog wordt nog eens het bewijs geleverd dat het ook in de VS niet van 'n leien dakje loopt en ook dat Trump, Powell onder druk heeft gezet voor zijn herverkiezing.
  5. finance2u 16 maart 2020 09:35
    Zo benieuwd of de Amerikanen nu eindelijk goed doorhebben dat hun beurs veeeeel te hoog staat..hoe Trump straks op allerlei manieren met twitterberichtjes gaat proberen de boel te sussen en vooral de fake media overal van de schuld geeft, dat ze alles veel erger maken dan het is...reken maar dat de MEDIA ervan smult en alle drama die het virus met zich meebrengt in geuren en kleuren overal 'mooi gaat brengen..en Trump gaat beschuldigen dat hij het afdeed als een 'common flu'..de ultieme wraak van de media, bloomberg en al zijn vijanden
  6. MartijnN1932 16 maart 2020 09:37
    quote:

    suske wiet schreef op 16 maart 2020 09:23:

    Japan gaat bulk aandelen kopen .
    Waar blijft Europa ?
    Een heel deel gaat wel verloren naar de graaiers .
    Het systeem moet herschreven worden .
    Ach nog even en de dollar ligt enorm laag en kopen de japanners en chinezen eerst Amerika op..

    Europa is niet zo interessant voor de japanners en Chinezen
    Ze moeten een afzet markt houden die niet zo hard is.
  7. [verwijderd] 16 maart 2020 09:40
    De dramatisch lage olieprijs samen met de dramatisch lage rentes zijn altijd de tekenen van recessie. Ieder normaal mens heeft aan zien komen dat je niet ongestraft maar door kunt blijven gaan met een economie die gebaseerd is op torenhoge schulden. Het coronavirus, al dan niet bewust gecreërd, heeft laten zien dat het vertrouwen in ALLE banken compleet weg is. Het FIAT geld systeem is totaal naar de klote en de reset zal gaan beginnen. We gaan vermoedelijk eerst naar een periode van stagflatie omdat er een groot tekort aan producten zal ontstaan wat later over zal gaan in hyperinflatie. Regeringen zullen proberen hun schuldenberg te verkleinen via hyperinflatie.
    Het coronavirus zal gebruikt worden als schuldige van de crisis maar dat is onzin. Na de crisis van 2008 hebben politici wereldwijd, onder druk van de banken, nóóit iets ondernomen om de bankensector aan te pakken. De laatste 10 jaar hebben we dan ook wereldwijd veel meer schulden gemaakt dan de 100 voorgaande jaren. Dit is dus een onhoudbare situatie, dat weten beleggers ook en daarom is er nu ook geen vertrouwen meer in Centrale banken.

    Straks zegt de regering we hebben dit niet aan zien komen.... Ik zou zeggen zet wat vaker een Alu hoedje op want die zagen het al jaren aankomen.
  8. Maatbeleg 16 maart 2020 09:56
    Men schreeuwt moord en brand om die dalende koersen. En men vind dat de overheid en of centrale banken moeten ingrijpen. Natuurlijk doet het zeer als je de helft van de portefeuille ziet verdwijnen. Ik neem wel aan dat iedereen de gouden regel volgt om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. Nu blijkt wel weer waarom dat is.

    Maar dit is nu eenmaal hoe het werkt. Dit is een vrije economie. Als de koersen gebaseerd op niets of gebaseerd op uitspraken van debielen als Trump kaarsrecht omhoog gaan dan grijpt men toch ook niet in?
  9. Alex W 16 maart 2020 09:59
    quote:

    pieter 007 schreef op 16 maart 2020 09:53:

    Goede uiteenzetting Robin.
    Een zware crash komt altijd als een dief in de nacht.
    Als je de simptonen in de gaten hebt ben je weg.
    Wel een SM sessie voor gevorderden.
    Ik geloof dat de 3 hierboven en mijn persoon hier 2 maanden geleden al waarschuwden voor de economische impact van dit klote virus. En het wordt nog veel erger...
37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links