Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Renault beslist volgende week over autodeal'

'Renault beslist volgende week over autodeal'

NEW YORK (AFN/RTR) - Renault neemt naar verwachting volgende week pas een beslissing over het fusievoorstel van de Italiaanse-Amerikaanse branchegenoot Fiat Chrysler. Volgens ingewijden komt de leiding van de Franse automaker binnenkort bijeen om over het plan te praten. Dan wordt ook beslist over het al dan niet ondertekenen van een niet-bindende overeenkomst om tot een fusie te komen.

Fiat Chrysler stuurde eerder een fusievoorstel aan het bestuur van het Franse bedrijf. De stap volgt na gesprekken tussen de twee bedrijven, waarbij werd gekeken naar samenwerkingen op het vlak van bijvoorbeeld het ontwikkelen en verkopen van nieuwe technologieën. Als Fiat Chrysler en Renault samensmelten, ontstaat er een autofabrikant die jaarlijks circa 8,7 miljoen wagens verkoopt.

Het hoofdkwartier van de combinatie, de op twee na grootste autobouwer ter wereld, zou bij een akkoord officieel in Nederland komen en het bestuur krijgt elf leden. Daarvan zijn er vijf van Fiat Chrysler en vijf van Renault. Voor de restzetel staat een Nissan-vertegenwoordiger op de rol. Renault maakt onderdeel uit van een alliantie met de Japanse automakers Nissan en Mitsubishi. Fiat Chrysler is bekend van merken als Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Chrysler, Dodge en Jeep.

Kostenbesparingen

Een samenvoeging van Fiat Chrysler en Renault levert naar verwachting 5 miljard euro per jaar aan kostenbesparingen op, onder meer op het gebied van inkoop. Er zullen waarschijnlijk geen fabrieken gesloten worden. De twee hebben een gezamenlijke marktwaarde van 32,6 miljard euro. Het moederbedrijf krijgt een notering op de beurs in Milaan, in Parijs en in New York.

De Franse overheid staat als aandeelhouder niet onwelwillend tegenover een fusie. Frankrijk heeft een belang van 15 procent in Renault. Evengoed wil ook Parijs een eventueel samengaan van de bedrijven nader bestuderen. Daarbij wordt door de Fransen vooral gekeken naar de industriële ontwikkeling en de gevolgen voor Renault-werknemers als geheel.

Lees over dit aandeel ook

  1. 21 mrt ACEA: Europese autoverkoop verder omhoog
  2. 05 feb Elkann: "Stellantis niet op zoek naar fusie"

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Renault

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links