Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zwitserse centrale bank laat koers frank los

ZÜRICH (AFN) - De Zwitserse centrale bank (SNB) laat zijn doelstelling voor de waarde van de Zwitserse frank los. Dat maakte de bank donderdag bekend.

De SNB streefde er sinds de Europese schuldencrisis van 2012 naar de waarde van de frank op minstens 1,20 frank per euro te houden. Daarmee wilde de bank voorkomen dat de Zwitserse concurrentiepositie zou worden ondermijnd door een al te sterke stijging van de munt.

De bank wees bij zijn besluit op de waarde van de dollar, die de afgelopen maanden ten opzichte van zowel de euro als de frank fors is gestegen. Een vast doel ten opzichte van de euro is daardoor niet langer verantwoord, aldus de SNB. In een poging de stijging van de frank te beperken werd tegelijkertijd de rente in Zwitserland stevig verlaagd.

Piek

Na de bekendmaking van het besluit schoot de waarde van de frank desondanks omhoog. Na een piek van 0,85 frank per euro stond de koers rond 11.10 uur op 1,05 frank.

ING-econoom Julien Manceaux sprak van een verrassend besluit. De negatieve rente in het land, waardoor het geld kost om deposito's in franks aan te houden, zal volgens hem echter voorkomen dat de frank teveel aantrekkingskracht als veilige haven voor beleggers krijgt. De schade voor de Zwitserse economie kan daardoor beperkt blijven, stelde hij.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 januari 2015 11:58
    Het zat eraan te komen, komt niet echt als een verassing denk ik. De balans van de SNB liep helemaal uit de pas door vast te houden aan die 1,20. Ik had in elk geval al een paar honderd duizend franken aangeschaft voor het geval. Kon immers niet naar beneden de koers door de koppeling alleen maar omhoog. Makkelijk verdienen is dit.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links