Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goedkopere benzine drukte inflatie in maart

Goedkopere benzine drukte inflatie in maart

DEN HAAG (AFN) - De consumentenprijzen in Nederland lagen vorige maand gemiddeld 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd. Een maand eerder was de inflatie 3 nog procent.

De inflatie is vooral gedaald door de prijsdaling van autobrandstoffen. De consument was in maart gemiddeld 0,6 procent goedkoper uit aan de pomp dan een jaar eerder. Ook de verlaging van het btw-tarief voor onderhoud aan woning en tuin van 21 naar 6 procent had een verlagend effect op de geldontwaarding.

Aan de andere kant werd roken in maart flink duurder door de verhoging van de accijnzen op tabak. Die ging in januari al in maar werd pas vorige maand goed merkbaar voor de consument doordat nog veel voorraad beschikbaar was tegen de oude prijzen. Ook prijsstijgingen van kleding en schoeisel dreven de inflatie op.

Volgens de Europees geharmoniseerde meetmethode kwam de inflatie in maart voor de derde maand op rij uit op 3,2 procent. De gemiddelde geldontwaarding in de eurolanden daalde vorige maand met 0,1 procentpunt tot 1,7 procent. Het verschil tussen Nederland en het gemiddelde van de eurozone is sinds juni 2009 niet meer zo groot geweest.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. Hugo44 9 april 2013 10:09
    Lies, damned lies, and statistics....

    Brandstoffen 0,6 procent goedkoper is niet noemenswaardig, dat is 1 cent op een liter superbenzine.

    Verbouwings-BTW van 21 naar 6 procent, ja leuk, maar alleen als je wat laat verbouwen of onderhouden. Veel mensen doen dat toch al zelf of 'zwart', omdat het anders toch wel duur wordt.

    Iedereen is gemiddeld 2,9% (volgens EU 3,2%) duurder uit ten opzichte van een jaar geleden, bijna niemand heeft er 5% loon bijgekregen. Dus zijn we er flink op achteruit gegaan.
  2. Traveler@repair 9 april 2013 10:25
    De gemiddelde levensduur van een valuta op deze planeet is 27 jaar.
    De oudste momenteel is het Britse Pond, dat vanaf introductie tot heden 99,5% in waarde is gedaald.
    Degene die iets opbouwd, de spaarder met zijn investeringen, verliest.
    De regeringen en andere schuldmakers winnen, althans dat is wat hun wordt aangepraat door de elite bankier, de vergiftigende mier !
  3. [verwijderd] 9 april 2013 10:39
    quote:

    Scorpio_nl schreef op 9 april 2013 10:28:

    idioten welke daling van de benzine prijzen ??
    Op het oogenblikje van prijsmeting was de benzine heel even 0.6% goedkoper...

    " Elke keer neem ik me voor dit eens bij te gaan houden, want er klopt niets van die prijs. De olieprijs is nog geen $90 met een wat zwakkere euro dan ten tijde van de top van $170. en toch maar 7ct onder het ATH. Benzine is peper en peperduur." Van 08.12.2010

    Heden is de laagste GLA van Euro95 bij 1.829 en diesel bij 1.489, LPG bij 0.829. Olie ligt bij $93.6 en de Euro op $1.303
  4. [verwijderd] 19 maart 2020 08:21
    quote:

    [verwijderd schreef:

    id=6843956 date=201304091132]
    CBS is overheid. Overheid heeft belang bij lagere 'officiele' inflatie dan werkelijke inflatie, want veel overheidsuitgaven zijn gekoppeld aan die 'officiele' inflatie.
    Precies. Thuis bonnen invoeren en jaarlijks vergelijken met vorig jaar, dan kom je telkens tot een andere conclusie dan het CBS.

    Ze berichten doorgaans op handige momenten en spelen zo op het sentiment van mensen in, waardoor hun boodschap redelijk top of mind blijft.

    Alles over een jaar beschouwen en analyseren. Dat is de realiteit, niet wat de media en/of staatsgerelateerde instanties publiceren. De één doet het voor de kliks en inkomsten, terwijl de ander de massa bewerkt.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links