Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

PVV noemt pensioenkortingen onnodig

PVV noemt pensioenkortingen onnodig

DEN HAAG (AFN) - In de ogen van PVV en SP is korten op uitkeringen van pensioenfondsen in de metaal onnodig. Oppositiepartij SP vindt met de gedoogpartner PVV van het minderheidskabinet van VVD en CDA dat de huidige rekensystematiek van de dekkingsgraden van de fondsen niet deugt.

Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt van de SP spreekt donderdag van ,,domme rekenregels, waarvan ouderen niet de dupe mogen worden''. Hij heeft een debat aangevraagd met minister Henk Kamp (Sociale Zaken). De SP'er wil dat de rekenregels worden aangepast om de dreigende kortingen te voorkomen.

PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar wil de pensioenbuffers nu laten beoordelen op basis van een vaste rekenrente, zoals dat voor 2007 gebruikelijk was. ,,Omdat er sprake is van een uitzonderlijke situatie, eurocrisis met kunstmatige lage rente en besluiteloosheid in Europa, geeft een tijdelijke terugkeer naar de vaste rekenrente rust in pensioenland en hoeven geen draconische maatregelen te worden genomen, die slecht zijn voor de deelnemers, de gepensioneerden en de economie van dit land.''

Dekkingsgraden metaalfondsen

Volgens Van den Besselaar zouden de dekkingsgraden van de metaalfondsen PME en PMT boven de kritische grens van 105 procent uitkomen met de oude, vaste rekenrente. Met de huidige dalende rekenrente zitten beide fondsen op of onder de 90 procent.

Volgens VVD en PvdA laten de huidige problemen zien waarom vaart gemaakt moet worden met het uitvoeren van het pensioenakkoord. Hierin heeft het kabinet afspraken gemaakt met werkgevers en vakbonden over verhoging van de AOW-leeftijd en hoe verder gespaard kan worden voor aanvullend pensioen.

VVD-politica Helma Lodders en haar PvdA-collega Roos Vermeij willen nu niets zeggen over de rekenrente. Vermeij stelt dat bij de uitwerking van het pensioenakkoord hiernaar wordt gekeken. Volgens haar is het zaak de rekening niet alleen door te schuiven naar jongeren, maar om deze eerlijk te verdelen over alle generaties. Verder kan het akkoord de dreigende pijnlijke maatregelen verzachten, meent zij, omdat het zorgt voor een hogere, welvaartsvaste AOW.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links