Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Overbruggingsvalkuilen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 26 apr Pas op met de startersvrijstelling 1
  2. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  3. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 oktober 2016 14:59
    Dit artikel is tamelijk kort door de bocht, zeker als die enkel op basis van een kort artikel in de Telegraaf gebaseerd is. Wat zijn bijv. "steeds vaker bot vangen" en "regelmatig meldingen"?

    Een paar maanden terug heb ik familie bijgestaan met de financiering van de nieuwe woning, met een hypotheekvrije "oude" woning. De bank gaf hier terecht aan dat de kosten die zij maken op overbruggingsadvies te hoog waren t.o.v. de adviserings- en rentebaten. Daarom zijn wij akkoord gegaan met hogere advieskosten en waren beide partijen blij.

    Mijn ervaring met banken is dat zij bij zgn trouwe klanten in twijfelgevallen ook kijken naar hun kredietverleden, wat in dergelijke gevallen doorslaggevend kan zijn.

    Het risico van de bank voor deze overbruggingsgevallen is 99 van de 100x immers marginaal. Mensen die hypotheekvrij wonen zijn vrijwel altijd ouderen (hypotheekvrij na 30 jaar aflossen) die kleiner willen gaan wonen (denk aan kinderen die het huis uit zijn / slechter gestel en dus minder tuinonderhoud willen etc. etc.). De nieuw te betrekken woning zal dan altijd volledig tegen overwaarde aangekocht worden, dus geen nieuwe hypotheek en alleen overbrugging.
    Als zij een risicomarge voor bepaling van de overwaarde hanteren is in bovenstaand geval het probleem ook beperkt, daar de nieuwe woning aannemelijk goedkoper is.
    Het enige risico is dan de looptijd van de overbrugging (en daarmee de rente opbouw). Met huidige rentestanden praten we hier ook niet over recordbedragen en kan overwogen worden deze rente te laten accumuleren en mee te verrekenen bij verkoop.
    En stel dat deze vlieger niet opgaat dan zijn er nog tal van oplossingen in geval een overbrugging door onzekerheden niet verstrekt kan worden. Denk aan verkoopclausules huis koper bij passeren akte koop nieuwe woning e.d.

    Ik kan me daarom niet aan de indruk onttrekken dat dit nieuwsartikel (en daarmee deze column) op een enkel geval van onwelwillendheid is gebaseerd en/of op onmogelijke gevallen dat iemand bijvoorbeeld een appartement wil betrekken die duurder is dan de “oude” woning.
  2. [verwijderd] 6 mei 2017 13:12
    @B-rood belegger - Wij zitten 'toevallig' in +/- dezelfde situatie als uw ouders... Een huidige woning zonder hypotheek met een verkoopwaarde van +/-500K, een nieuwe woning op het oog die 150K goedkoper is, een perfecte kredietverleden, maar een bruto inkomen dat te laag is om een hypotheek te krijgen.

    Naast het feit dat we geen hypotheek op de nieuwe woning nodig hebben, kunnen we die zoals gezegd ook niet krijgen vanwege het te lage bruto inkomen, en de banken die ik heb gesproken (ING, SNS) doen alleen aan een overbruggingshypotheek als we bij hen ook een hypotheek op de nieuwe woning nemen. In zekere zin zitten we vast omdat we TE risicoloos zijn. :-/

    Kunt u aangeven met welke bank u de uitzonderlijke regeling voor uw ouders hebt kunnen treffen, en hoe u zoiets heeft aangevraagd?

    mvg,
    Daniel

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links