Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Een bitcoin is niets waard II

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

441 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 november 2013 12:52
    Laten we IEXcoin beginnen. Alles verder hetzelfde als Bitcoin. Niets houdt ons tegen.
    We vangen zo marktaandeel van BTC weg, en creëren "waarde".
    Eerst mijnen we natuurlijk de eerste 100.000 units IEXC zelf, dan zijn ze nog lekker goedkoop uit een laptop te pompen. Dan vertellen we de wereld van ons orakel en zetten hen aan het werk om IEXC van €0,10 tot €1000 te verheffen. Onze partners geven kortingen bij betaling in IEXC, wat de vraag naar IEXC alleen maar verder bevordert, en voordelen biedt voor partners die niet direct hun ontvangen IEXC terug op de beschikbare exchanges verkopen.
    BTC omlaag, IEXC to the moon!

    Ik VREES dat er misschien wel een biljoen euro op aarde is die door grotere gekken in cryptogeld gestoken kan worden. In het beste geval voor drugs/oorlogshandel, verder gewoon hopium speculatie van een piramide/ponzi scheme. Nu zit er pas een paar miljard in BTC en consorten. Het is en slecht plan mee te investeren, maar slim om dat toch maar te doen en op tijd winst te pakken.
    Tja, wat nu?
  2. [verwijderd] 28 november 2013 12:59
    @pietje-2005
    Lees je eerst eens in in de Bitcoin, want dan zul je namelijk zien dat iedere gebruiker voor die munt staat.

    @DurianCS
    Ik geef het wel een kans, we zullen zien wat er gebeurd. Het is namelijk nog erg jong en wordt het volwassen, dan zal het volatiele gedrag ook verminderen.

    Nog een algemene mededeling,

    Als iemand een nuttig oordeel wil geven over deze munt, lees dan eerst eens de info over Bitcoin, pas dan ga je het begrijpen en kan deze discussie naar een wat hoger niveau. Ik heb nu het gevoel dat heel veel mensen, dhr. Tak inbegrepen, niet weten waar ze het over hebben. Iets met KLOK en KLEPEL"
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 28 november 2013 13:04
    quote:

    pietje-2005 schreef op 28 november 2013 12:22:

    Bitcoins staan op een digitale data-drager als en bestandje.
    Weet niet hoe het dan zit als harddisk crasht?
    Zonder internet dus geen betaling mogelijk?
    Dat laatste is niet waar: ook zonder internet kun je BTC kopen of verkopen, je kunt zelfs BTC uitprinten op papier, maar handig is het niet.
    In Canada en Groningen(!) staan al BTC-wisselautomaten.

    Als je HD crasht en je wallet staat erop en je hebt geen backup dan ben je je geld kwijt.

    Als al je (gewone) geld in een kluis zit en iemand neemt hem mee, dan ben je ook je geld kwijt.

    localbitcoins.com/buy_bitcoins
  4. @iPlof 28 november 2013 13:07
    quote:

    Harry79 schreef op 28 november 2013 12:59:

    Als iemand een nuttig oordeel wil geven over deze munt, lees dan eerst eens de info over Bitcoin, pas dan ga je het begrijpen en kan deze discussie naar een wat hoger niveau.
    Harry79,

    Systeemtechnisch zit het best goed in elkaar lijkt het.

    En een bitcoin kan als onderling ruilmiddel best bestaansrecht hebben. De munt bestaat dus ook al jaren. Het is niet de munt die ik in twijfel trek maar de zeer plotseling explosieve waardestijging uitgedrukt in euro/dollars. De in het kielzog mee exploderende andere coins benadrukken deze twijfel.

    Airmiles en freebees zijn ook een prima systeem en hebben tevens bewezen bestaanrecht maar het zou ook twijfelachtig zijn wanneer deze uit het niets opeens honderden dollars of euros zouden noteren.
  5. quemever 28 november 2013 13:10
    In het begin gebruikten we schelpen als betaalmiddel en later werd het vervangen door munten omdat ze beter te transporteren zijn.
    Is Bitcoin niet vergelijkbaar met schelpen van duizenden jaren geleden?
    Het is een ruilmiddel. Naarmate er meer mensen die willen gebruiken als ruilmiddel ipv/naast dollars of euro, dan stijgt de waarde van de munt. (meer vraag/evenveel aanbod)
    Stel: Als we onze totale economie (500.000 miljard dollar?) overgaan tot Bitcoins (max 21 miljoen stuks), dan betekent dat het een waarde vertegenwoordigd van 500.000 miljard/ 21 miljoen. De stijging op dit moment komt doordat bitcoin een steeds groter economie(zwart/wit/grijs) vertegenwoordigt.
    Just my 2 cents....
  6. quoteme 28 november 2013 13:10
    De Bitcoin staat nog in de kinderschoenen, maar is nu al wereldwijd 24/7 per dag te krijgen. Je kunt er op verschillende plekken mee betalen en dat worden er iedere dag meer. Het is een manier om zonder creditcard toch overal aankopen te kunnen doen en is overal gelijk. Een bitcoin is een bitcoin in de VS, Europa, China en in Rusland. Hoe meer mensen er mee gaan betalen en hoe meer mogelijkheden je hebt om er je aankopen mee te gaan doen, hoe meer nut de bitcoin ook heeft buiten de waarde die het vertegenwoordig.

    Natuurlijk is het voor velen ook een belegging, maar vooral omdat het nog zoveel groeimogelijkheden heeft.
    Ooit hebben we met elkaar afgesproken dat een gulden ene gulden was. In het begin was het nog de waarde van het goud en zilver die de waarde van de munt bepaalde, maar later was de munt gewoon een eenheid op zich zelf.

    Zo is het ook met de Bitcoin. Je kan zeggen, maar de waarden van de munten in een land zijn gekoppeld de economische gesteldheid van een land. Je kan zeggen dat het de zwakte is van de Bitcoin dat het daar niet aan gekoppeld is en daarom geen waarde vertegenwoordigd.
    Maar het tegendeel is waar. Het is juist de kracht van de Bitcoin. Het wordt wereldwijd gedragen en als de munt over een aantal jaren stabiliseert zal het de meest waardevaste valuta ooit zijn en schommelt de rest er om heen.

    Voor dit moment zitten er nog risico's aan vast en is de munt afhankelijk van of het inderdaad door de massa opgepikt wordt. Maar grote stappen zijn gezet en straks is er geen weg terug meer.

    Dan is de vraag niet waarom zou ik Bitcoins kopen, maar waarom zou ik in hemelsnaam Euros kopen van mijn bitcoins?
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 28 november 2013 13:11
    Speciaal voor de non-believers: Tot ca een paar maanden geleden vond ik het hele bitcoin-gedoe maar een rare, onbegrijpelijke uitvinding van een stel nerds, net voor de grote stijging heb ik besloten om toch maar eens mee te gaan doen om ervaring op te doen met het systeem.

    En zie nu eens..!!!
  8. [verwijderd] 28 november 2013 13:12
    Welke soorten waarden leerden we vroeger op school ook al weer ?

    Vier verschillende voor zover mijn geheugen reikt.

    De bitcoin is goed voor belastingontduiking en witwassen en nog niet zomaar vergeten dus.

    Maar de steile lijn in de grafiek is bloedlink zoals alle steile lijnen in grafieken.

    Het blijft een interessant onderwerp.
  9. forum rang 4 efreddy 28 november 2013 13:12
    Een bitcoin is evenveel waard als een andere fiatmunt en dit is in feite inderdaad niets,daarin heeft de heer Tak gelijk.
    Dat de € of de $ wel een vordering heeft terwijl de BTC helemaal geen vordering heeft zoals dhr Tak stelt klopt daarentegen niet ,er is net zoveel vordering voor die €,$ e.d.m. zoals destijds er een vordering was op goud maar die duurt dus wel maar net zolang tot wanneer dit word afgeschaft.
    Een vordering als illusie m.a.w.,die illusie heeft de BTC dan wel niet.
    Zelf zie ik wat virtuele munten betreft wel meer in andere virtuele munten dan deze BTC die inderdaad al wat verder staat maar waar dan ook een veel hogere waardering tegenover staat.
    Zo word veel minder gesproken over de LTC,NMC,IXC e.d.m. maar die zijn de laatste week wel forser gestegen,de LTC staat momenteel ong 50$ terwijl dit vorige week nog rond de 7$ was (er zijn weinig redenen om aan te nemen dat die LTC veel minder intrinsieke waarde heeft dan 0.25BTC maar 0€ intrinsiek voor die BTC betekent dan wel 0.25*0 ).
    De IXC noteert momenteel ong 0.1$ terwijl er weinig redenen zijn waarom die de waarde van de BTC niet zou benaderen.



  10. [verwijderd] 28 november 2013 13:15
    Mooi artikel en ik denk dat je gelijk hebt. Het is een hype. Ik schreef al eerder op het forum dat een bitcoin-achtig idee toekomst heeft, maar de bitcoin (eerste werkende versie van een virtuele munt) naar mijn idee niet. Dit omdat er teveel beperkingen en gevaren zijn zoals het oplopen van de transactietijd naarmate tijd vordert, het limiet (29 miljoen) van de munt (ver achter de komma met elkaar geld uitwisselen kan volgens mij niet echt een succes worden), oncontroleerbare en onomkeerbare transacties, etc... Maar in een echte virtuele munt geloof ik wel. Controleerbaar en beheersbaar. Dan zou het net als een euro of usd kunnen zijn. Enige verschil is dat er virtueel geld wordt gedrukt i.p.v. echte flappen.
  11. -PR- 28 november 2013 13:19
    Wat ik in deze hele discussie niet lees is:

    Heeft iemand van de pro-bitcoin deelnemer überhaupt al een keer iets afgerekend met een bitcoin? En zo ja, baalde je niet dat je een week later voor even veel BTC 2 of meer keer dezelfde dienst of product kon afnemen?
    Het is leuk zo'n virtuele munt. Maar als iedereen op zijn munten blijft zitten is het natuurlijk redelijk nutteloos...
  12. quoteme 28 november 2013 13:19
    quote:

    plof® schreef op 28 november 2013 13:07:

    [...]

    HHet is niet de munt die ik in twijfel trek maar de zeer plotseling explosieve waardestijging uitgedrukt in euro/dollars.
    Omdat een Bitcoin niet een vaste waarde vertegenwoordigd, is die waarde stijging ook niet erg. Een bitcoin is waard wat hij waard is. Mensen kopen en verkopen en gebruiken de munt constant.
    Als straks iedereen wereldwijd hem steeds meer gaat gebruiken stabiliseert de waarde en heeft één iemand die zijn munten verkoopt geen invloed meer op de prijs, want iedereen heeft op een ander niveau zijn geld ingeruild. Sterker nog, waarom zou je straks nog je munten verkopen als je alles kan met de bitcoin.

    Nu kijken we er nog naar zien we de bitcoin als de maan die om de aarde (de euro) heen draait.
    Maar straks is de bitcoin de aarde, of zelfs de zon waar de rest om heen draait.
  13. [verwijderd] 28 november 2013 13:20
    Het argument 'Door een complex algoritme is de schaarste van de virtuele munt verzekerd.' is dubieus want complexiteit blijkt in feite het toverwoord te zijn om schaarste van iets een grondslag te geven. Tegenvoorbeeld: Door een complexe techniek is de schaarste van luchtfietsen verzekerd en daarom zijn luchtfietsen haast onbetaalbaar? Er is vertrouwen in het ontwerp van luchtfietsen?
  14. [verwijderd] 28 november 2013 13:23
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 28 november 2013 13:04:

    [...]

    Als je HD crasht en je wallet staat erop en je hebt geen backup dan ben je je geld kwijt.

    localbitcoins.com/buy_bitcoins
    interessant punt: als BTC op deze wijze verdwijnen; zijn ze dan ook voorgoed uit het systeem?

    Met gestolen geld is de eigenaar het kwijt, maar nog wel steeds aanwezig in het systeem.
  15. [verwijderd] 28 november 2013 13:25
    quote:

    plof® schreef op 28 november 2013 13:07:

    [...]

    Harry79,

    Systeemtechnisch zit het best goed in elkaar lijkt het.

    En een bitcoin kan als onderling ruilmiddel best bestaansrecht hebben. De munt bestaat dus ook al jaren. Het is niet de munt die ik in twijfel trek maar de zeer plotseling explosieve waardestijging uitgedrukt in euro/dollars. De in het kielzog mee exploderende andere coins benadrukken deze twijfel.

    Airmiles en freebees zijn ook een prima systeem en hebben tevens bewezen bestaanrecht maar het zou ook twijfelachtig zijn wanneer deze uit het niets opeens honderden dollars of euros zouden noteren.
    Het is nieuw, en heeft het dus een hype karakter, maar dat veranderd echt wel, de Bitcoin zal ooit stabiliseren. Ik ben erg benieuwd of het gaat falen of dat we eindelijk een munt krijgen die wel democratisch is, want dat zijn de € en $ absoluut niet.

    Ik ben in Bitcoin en Litecoin gestapt, want mocht het echt volwassen worden, dan heb ik heel leuk verdient en een bijkomend voordeel is, dat ik me ingedekt heb tegen het inflatiespook dat volgens mij ooit om de hoek komt kijken, want wat die centrale banken doen, kan niet ongestraft blijven.
  16. [verwijderd] 28 november 2013 13:27
    23 febr 2006 heeft (Prof.dr.) Rob Bauer (ABP/APG-Unimaas/ECCE/Gresb)zijn gastcollege aan de Universiteit van Tilburg verzorgd. De titel luidde:'de kudde sjokt voort'. Alle eyeopeners waren destijds al zo pijnlijk evident.

    Chapeau Marcel, jouw column zal - voorspelbaar - een dito geschiedenis gaan schrijven. De schijnbare waarden, die bitcoins voorlopig lijken te hebben is wishful thinking! Bij gebrek aan interessante en/of meer vertrouwenwekkende alternatieven explodeert de koers van bitcoin. (tijdelijk om daarna als een te vroegtijdige InternetHype snel te worden gemarginaliseerd.)

    Voor miljonairs en miljardairs die graag weer eens wat (ver)spelen; is dit een 'leuke en spannenende c.q. alternatieve' beleggingsvorm. Je kunt ook een willekeurig casino bezoeken. Iedereen met pensioengeld, die zoekt naar enig solide rendement; zie gastcollege van Rob Bauer en/of de column van Marcel!
  17. @iPlof 28 november 2013 13:27
    quote:

    quoteme schreef op 28 november 2013 13:19:

    [...]

    waarom zou je straks nog je munten verkopen als je alles kan met de bitcoin.
    Precies en daar geloof ik dus niet in. Voorbeeld, een huis kost nu zo'n 200.000 euro, dat is dus pak em beet 250 bitcoins. Bitcoins kun je niet lenen, hoe gaat jan modaal een huis kopen straks aangezien ie niet zelf genoeg geld heeft om 200.000 eur/250 bitcoin op te hoesten.
  18. [verwijderd] 28 november 2013 13:28
    quote:

    -PR- schreef op 28 november 2013 13:19:

    Wat ik in deze hele discussie niet lees is:

    Heeft iemand van de pro-bitcoin deelnemer überhaupt al een keer iets afgerekend met een bitcoin? En zo ja, baalde je niet dat je een week later voor even veel BTC 2 of meer keer dezelfde dienst of product kon afnemen?
    Het is leuk zo'n virtuele munt. Maar als iedereen op zijn munten blijft zitten is het natuurlijk redelijk nutteloos...
    Ja hoor, de pizza smaakte prima.
  19. forum rang 10 DeZwarteRidder 28 november 2013 13:32
    quote:

    efreddy schreef op 28 november 2013 13:12:

    Een bitcoin is evenveel waard als een andere fiatmunt en dit is in feite inderdaad niets,daarin heeft de heer Tak gelijk.
    Dat de € of de $ wel een vordering heeft terwijl de BTC helemaal geen vordering heeft zoals dhr Tak stelt klopt daarentegen niet ,er is net zoveel vordering voor die €,$ e.d.m. zoals destijds er een vordering was op goud maar die duurt dus wel maar net zolang tot wanneer dit word afgeschaft.
    Een vordering als illusie m.a.w.,die illusie heeft de BTC dan wel niet.
    Zelf zie ik wat virtuele munten betreft wel meer in andere virtuele munten dan deze BTC die inderdaad al wat verder staat maar waar dan ook een veel hogere waardering tegenover staat.
    Zo word veel minder gesproken over de LTC,NMC,IXC e.d.m. maar die zijn de laatste week wel forser gestegen,de LTC staat momenteel ong 50$ terwijl dit vorige week nog rond de 7$ was (er zijn weinig redenen om aan te nemen dat die LTC veel minder intrinsieke waarde heeft dan 0.25BTC maar 0€ intrinsiek voor die BTC betekent dan wel 0.25*0 ).
    De IXC noteert momenteel ong 0.1$ terwijl er weinig redenen zijn waarom die de waarde van de BTC niet zou benaderen.
    De cryptomunt die het eerste de wereldmarkt verovert is natuurlijk (net zoals Google) een bijna monopolist en valt daarna bijna niet meer in te halen.

    Concurrentie is echter onvermijdelijk, misschien dat er over 10 jaar 5 of meer wereldmunten zijn.
  20. [verwijderd] 28 november 2013 13:36
    Het zal een hoop dingen veranderen, dat is zeker. In de film of in TV series worden ontvoerders altijd gevolgd of opgepakt als ze een zak geld ophalen die in een park is gedropt of zo. Nu stuurt een slimme boef gewoon een briefje met een bitcoin adres, loopt hij geen risico meer om opgepakt te worden.
    Ook om mee op te lichten is het ideaal, een marktplaats oplichter die niet wil leveren na betaling wordt meestal opgespoort via zijn bankrekeningnummer, met bitcoin geen centje pijn, ongestraft sukkels tillen op internet.

    Ik denk als mensen erachter komen dat ze 90% risico lopen om opgelicht te worden bij een bitcoinbetaling ze het weer links zullen laten liggen.
441 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 23 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links