Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vastgoed: terugblik op 2023

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 08:15 Bitcoin ondergaat broodnodige correctie
  2. 02 mei Draagvlak AEX ziet er momenteel vrij krachteloos uit 51
  3. 01 mei Japanse Nikkei gestrand, yen naar nieuw dieptepunt 20

Reacties

70 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 20 december 2023 09:28
    Mooi rood Adyen. Draai gemaakt naar een 1.000 en vervolgens 800 euro?
    We zullen het gaan zien de komende beursmaanden.
    De meeste mid grafieken hebben nog wel wat ruimte voor hoger, maar vooral de financials lijken de piek te hebben gemaakt op hun mid grafieken en sommige zijn zelfs begonnen met een daling voor de komende beursmaanden.
  2. forum rang 6 Toerist 20 december 2023 09:46
    quote:

    need_to_hold schreef op 20 december 2023 09:38:

    Argenx ... stopzetten onderzoek... 2e slechte nieuws in korte tijd... openingskoers wordt nog gevormd... is zwaarste in de index dacht 16% .... -20% tot -40 % wordt voorspeld

    waar zie jij die koers al? op de Tijd Argenx nog geen koers
    beurs.societegenerale.nl/market-overview
  3. forum rang 6 Toerist 20 december 2023 09:51
    quote:

    need_to_hold schreef op 20 december 2023 09:38:

    Argenx ... stopzetten onderzoek... 2e slechte nieuws in korte tijd... openingskoers wordt nog gevormd... is zwaarste in de index dacht 16% .... -20% tot -40 % wordt voorspeld

    waar zie jij die koers al? op de Tijd Argenx nog geen koers
    en op investing.com markten indexen bel20 - 2,92 % min 109,20 punt stand 3636,90
  4. antiflow 20 december 2023 10:06
    quote:

    Doptieman schreef op 20 december 2023 10:03:

    Was weer een foppertje zeker die spike op 796.

    Voorlopig zijn we al weer snel gezakt en weer rond het slot van dinsdag.
    Gelukkig zijn mijn 2 calls 798 weer bij de eigenaar...
    Niet keutelen daar hoor als je je opties wilt verkopen... Ciao...
    Jij zit wel vaak goed met hoog/laag, respect!
    Idd foppertje, eerste haarscheurtje is er eindelijk
  5. Senior 1936 20 december 2023 12:44
    in aansluiting op de column van Tostrams over vastgoed 2023 lijkt onderstaand artikel van IEX-profs mij een goede aanvulling,
    Commercieel vastgoed: de ene steen is de andere niet
    PGIM verwacht een nieuw lastig jaar voor veel commercieel vastgoed. Kantoren en winkels zitten nog vol in hun correctiefase met het gevaar dat de prijzen naar beneden doorschieten. Logistiek, datacentra, woningen en hotels bieden wel kansen.
    De vooruitzichten voor de Europese vastgoedsector zijn niet al te best, schrijft PGIM in zijn Real Estate European Outlook 2024. Het komend jaar blijven de rendementen volgens de vermogensbeheerder laag door de gestegen rentelasten, dalende prijzen en een zwakke economie. Pas in 2025 mogen beleggers rekenen op gezonde kapitaalinkomsten.
    Het grootste probleem voor 2024 is dat de hoge rentetarieven er zwaar inhakken in een sector met hoge schulden. Daar komt bij dat de transactiemarkt is ingestort, wat zorgt voor lagere prijzen voor iedereen die moet verkopen, maar ook voor degene die vasthouden aan hun gebouwen. De zogeheten NAV's (netto intrinsieke waarde) dalen.
    Correctie voor 80% klaar
    Het goede nieuws is volgens PGIM dat ongeveer 80% van het rendementscorrectieproces achter de rug is, wat nodig is om vastgoed weer compatibel te maken. Maar er is dus ook nog 20% te gaan, wat veel beleggers zal afhouden van investeren.
    "Ongeveer 80% van het rendementscorrectieproces is achter de rug"
    Stel een vastgoedbelegging biedt een aanvangsrendement van 4%, terwijl er op de obligatiemarkt risicoloos hetzelfde kan worden verdiend, dan is de keuze snel gemaakt. Het grootste gevaar voor 2024 is volgens Greg Kane van PGIM Real Estate dat beleggers zich zo laten afschrikken door de lage inkomsten, dat ze de markt helemaal links laten liggen en de prijzen doorschieten naar beneden.
    Winkels en kantoren
    De grote zorgenkinderen blijven winkels en kantoorruimte, traditioneel de belangrijkste vastgoedsegmenten. Er is weinig vraag en veel leegstand, wat nooit een goede combinatie is voor bedrijven met hoge schulden, en al helemaal niet als Europa in een recessie belandt.
    Er zijn gelukkig ook lichtpunten. Logistiek is daar een van. De herwaardering van de NAV’s is hier al ver gevorderd, zegt PGIM. Dat biedt een aantrekkelijk instapmoment voor de lange termijn, zeker als er van wordt uitgegaan dat de vraag hoog blijft vanwege de groeiende onlinehandel.
    Datacentra
    Voor datacentra geldt min of meer hetzelfde. Er is een gezonde vraag en een beperkt aanbod, wat leidt tot aantrekkelijke en stabiele rendementen.
    Een beperkende factor is dat dit een relatief kleine markt is. Het is daarom van groot belang partners te vinden met wie in een vroeg stadium projecten kunnen worden ontwikkeld. Een kant-en-klaar datacentrum kopen, is moeilijk.
    Hotels
    Op de hotelmarkt ziet alles er op het eerste gezicht fantastisch uit. De inkomsten per beschikbare kamer lagen in 2023 op recordhoogte, de bezettingsgraad was hoog en er komt relatief weinig hotelaanbod bij.
    Een onzekere factor is in hoeverre een mogelijke recessie de vraag naar hotelovernachtingen raakt. Verder torst de hotelsector door corona veel schulden met zich mee.
    Woningen
    Het best zijn de vooruitzichten misschien nog wel voor de woningmarkt. De analyse is vrij simpel. Er worden de laatste tijd weliswaar meer woningen gebouwd in Europa, maar het is te weinig om het tekort aan stedelijke huurwoningen op te lossen. Daar komt bij dat koopwoningen door de hoge rente minder betaalbaar zijn. Dat betekent nog meer opwaartse druk op de huren. Voor woningzoekenden is dat een ramp, voor beleggers ideaal.
    De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .
70 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links