Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beste boomer, we moeten nodig over uw porto en risicoprofiel praten

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 wiegveld 20 juni 2023 13:22
    Iets meer weg uit de € zou ik zeggen.
    Enkele aandelen toevoegen die veiliger lijken; Nestle, Novartis, (Zw Fr!) andere farma, voor stijging koers en dividend.
    Luxury LVMH, Kering. bedrijven als Wolfspeed en Crowdstrike en nog wat voor de AI variatie.

    Een zo min mogelijk obligaties zou ik denken, veel te risicovol
  2. Orca 20 juni 2023 13:45
    what's not to like op obligaties? en je kan op die positie lange puts schrijven, dat verhoogt het rendement en bij down op de beurzen werkt het automatisch als een herverdeler van allocatie. wat ik trouwens mis in de porto is goud, dat rendeert al een jaar of 15-20 iets van 20% per jaar (als je had gekocht in 03-08).
  3. 10tje 20 juni 2023 13:52
    Ook ik ben bijna 55 en vrijwel volledig belegd in aandelen, dat geldt ook voor mijn pensioenpot bij BND. Mijn pensioen/lijfrentes beginnen met uitkeren wanneer ik ruim 67 ben, dat is al over 13 jaar. Maar ik denk ongeveer 90 jaar oud te worden, net als mijn ouders. Een groot deel van die pensioenpotten hoeft dus pas op veel langere termijn beschikbaar te zijn. Omdat aandelen op lange termijn meer opleveren, blijf ik zolang mogelijk in aandelen beleggen. Ik denk dat ik pas vanaf 60 jaar voorzichtig een deel van de aandelen ga omzetten in obligaties. Wat mijn risico wel enigszins beperkt is dat ik een appartement bezit dat ik verhuur, ik denk/hoop dat dat een vrij waardevast inkomen genereert.
  4. radfahrt 20 juni 2023 14:02
    Ik heb hier ook over nagedacht (zal t.z.t. maar heel weinig pensioen krijgen) en heb voor de volgende strategie gekozen: Aandelen (in Nederland, VK, Japan, VS, Frankrijk) in verschillende sectoren (van verzekeringen tot mijnbouw tot AI / tech) met een goed en voor zover ik kan inschatten relatief veilig dividend. Twee actieve dividend betalende dividend (Europa incl. VK / wereld) en twee actieve dividend betalende vastgoed (Europa incl. VK / wereld) fondsen. Een actief dividend betalend infrastructuur (wereld) fonds. First Eagle Amundi International (dat een plukje obligaties heeft) voor een beetje veiligheid. Genoeg cash voor een jaar of twee. En goud / zilver: Bleef in het verleden vaak min of meer stabiel of ging wel omlaag met de rest maar herstelde relatief sneller. En ging soms ook flink omhoog. Eigen huis (geen hypotheek). Tweede huis om te verhuren. Ook wat aandelen om mee te spelen zoals JET, SpaceX (indirect), Palantir, etc. Maar daar vertrouw ik niet op voor inkomen. Zijn voor het leuk.
  5. Lasso 20 juni 2023 14:05
    De meeste Boomers hebben een pensioen opgebouwd, veel hebben inderdaad een huis met weinig of geen hypotheek, en de kinderen de deur uit. Dus hebben geen hoog inkomen nodig. Hiermee is het inkomen tijdens het pensioen aangevuld met AOW wel voldoende gedekt. De beleggingen kunnen dan gerust wel aandelen zijn, mits voldoende gespreid. Het risico is aanvaardbaar. En je bent ook nog ergens mee bezig in plaats van de geraniums.
  6. [verwijderd] 20 juni 2023 14:09
    Dank voor dit zeer interessanter artikel Arend Jan. Ik ben 43. Zit in aandelen en cash. Dat laatste is nog een significant bedrag als gevolg van een exit in de biotech. Maar wat te doen met dit geld. Je geeft aan beperkt in obligaties te zitten. Hoe werkt Vanguard World Bond Fund dan, kan ik daar simpelweg ook elke maand instappen als ik wat in obligaties wil doen? Als simpele ziel ga ik alleen maar long in met name ETF en x aantal aandelen (om mee te spelen). En rest van mijn vermogen uit de exit laat ik door een vermogensbeheerder (vanwege zielerust) in aandelen beleggen. Maar mijn mijn eigen ' speelgeld' wil ik toch mogelijk iets in obligaties doen maar welke dan en hoe dan. Mocht IEX daar nog keer aandacht aan geven graag!
  7. Topweer83 20 juni 2023 14:15
    quote:

    Beerbaron schreef op 20 juni 2023 13:44:

    Hoi AJ,

    Ik denk dat je de vuistregel verkeerd om hebt in je stuk, 100 minus leeftijd is aandelen. Anders zou je obligaties afbouwen naarmate je ouder wordt.

    Ik heb zelf de ishares nasdaq 100 ucits etf in DE genoteerd, voor nu 133 euro per stuk. Betere stuksprijs m.i.

    Vr gr
    Bart
    Lyxor Nasdaq 100 - LU1829221024 +/- 55 euro en lagere kosten als de Ishares variant.

    Groet,
    WD
  8. serieus 20 juni 2023 14:19
    quote:

    Lasso schreef op 20 juni 2023 14:05:

    De meeste Boomers hebben een pensioen opgebouwd, veel hebben inderdaad een huis, en de kinderen de deur uit. Hiermee is het inkomen tijdens het pensioen aangevuld met AOW wel voldoende gedekt. De beleggingen kunnen dan gerust wel aandelen zijn, mits voldoende gespreid. Het risico is aanvaardbaar. En je bent ook nog ergens mee bezig in plaats van de geraniums.
    Precies, spijker op zijn kop.
    Het maakt wel wat uit of je het over toekomstige inkomensvoorziening hebt of niet.
  9. FozzieBearBull 20 juni 2023 14:20
    58 jaar hiero, voor 35% in verhuurbaar OG, eigen huis 35%, 25% in aandelen en 5% spielerei en cash. Ik laat het maar zo. Obligaties loop ik met een grote boog omheen.
    Inflatie mis ik als aandachtspunt, we zien nu een inkijkje daarin. Zou de komende jaren wel eens structureel te hoog kunnen blijven, en icm de fiscaliteit slopend voor obligaties. OG is dan iets stabieler, maar ook hier de fiscaliteit die de verhuurders dwars zit.
    Mijn credo: blijf zelf in control, geen geld geven aan instanties die jouw geld gaan laten groeien, dat kun je zelf het beste. En je eigen timing vwb pensioen is cruciaal, niet die van de overheid, die is per definitie super onbetrouwbaar.
  10. Alanine 20 juni 2023 14:22
    Beste AJ,

    Kan je niet - voor je eigen gemoedsrust - simpelweg nu beginnen met het afbouwen van de verhouding aandelen/obligaties bij nieuwe beleggingen? De ene maand aandelen bijkopen, de ander maand obligaties bijkopen. Zo hoef je niet drastisch je porto te herschikken, en blijf je ook profiteren van een eventuele AI rally. Maar anderzijds zal je dan het komende decennium traag maar zeker al een mooie pluk obligaties opbouwen. Doe gewoon zoals jij het altijd zo mooi zegt: rustig je geld in de (obligatie)markt laten druppelen.
  11. voorschoten 20 juni 2023 14:23
    Ben 10 jaar ouder, maar heb 0 % obligaties.
    Kan hoop ik volgend jaar rondkomen van mijn aow en pensioentje dankzij hypotheekvrij huis.
    Ik heb wel 45 % wat nu staat te niksen op een bankrekening. Ik kijk nu naar 3 maanden spaardeposito hiervoor.
    55 % Zit in aandelen waarbij ik nu een stuk in iets minder risico aandelen als ASR en NN heb.
    De rest lekker voor de lol in o.a. JET, AGM, Besi, OCI, Prosus en als verzekering Flow Traders.
  12. Arend Jan 20 juni 2023 14:34
    Dank al voor alle reacties al, dom van me van die 100 regel - aangepast.
    Dollar exposure, die heb ik ook en ook dat is een risico. Heb ik het nog niet eens over gehad.
    Blijft fascinerend hoe gemakkelijk beleggen in feite is en dat de uitvoering op maat zo moeilijk is.
    Jullie ook succes met risicobeheer

    Arend Jan
  13. rolanski 20 juni 2023 14:38
    Een achterhaald model wat mij betreft, want wat is historisch de langste bear market, een jaar of 5? Tel daar nog eens 5 jaar bij op voor herstel en je komt uit op een beleggingshorizon van 10 jaar, die je moet hebben. Ook wordt altijd verondersteld dat aandelen hoog risico zijn. Dat klopt als in in start ups of biopharma belegt, maar als je in degelijke blue chips met een gezonde kasstroom en outlook belegt, dan is het risico mi bijzonder laag.
  14. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 20 juni 2023 14:39
    quote:

    Lasso schreef op 20 juni 2023 14:05:

    De meeste Boomers hebben een pensioen opgebouwd, veel hebben inderdaad een huis met weinig of geen hypotheek, en de kinderen de deur uit. Dus hebben geen hoog inkomen nodig. Hiermee is het inkomen tijdens het pensioen aangevuld met AOW wel voldoende gedekt. De beleggingen kunnen dan gerust wel aandelen zijn, mits voldoende gespreid. Het risico is aanvaardbaar. En je bent ook nog ergens mee bezig in plaats van de geraniums.
    +100000.
    In Nederland is voor pensioen beleggen onzin. Veel mensen overschatten de oude dag en het geld dat daar voor nodig is. Ouderen geven juist weinig uit en potten op. Reken ook niet op te veel gezonde jaren waarbij je wat uit kan geven. Max 10 jaar voor de geluksvogels, daarna wordt het geraniums kijken. Kan ook veel eerder klaar zijn.
    Persoonlijk beleg ik met geld waar ik geen doel voor heb, waarschijnlijk wordt erfenis. Ik blijf belegt tot ik er bij neerval, wat mijn kinderen krijgen bepaalt het lot, waarschijnlijk mogen ze niet klagen.
  15. forum rang 4 StoplossBurner 20 juni 2023 14:43
    Ik vraag mij meer af wat er (niet) mogelijk is bij het uitkeren van je opgebouwde pensioenpotje (beleggingslijfrente in dit geval)? Als uitkering gespreid plaatsvindt dan is er toch niet zo'n probleem? Sterker nog, kan het niet mogelijk zijn om je dividend jaarlijks uit te laten keren over je portefeuille en bij overlijden wordt deze portefeuille (die je in de uitkeringsfase een soort van afgeroomd hebt door het dividend niet te herbeleggen) overgedragen aan je erfgenamen. Wat de koers doet van je portefeuille is bij start van de uitkeringsfase is dan niet zo van belang; alleen de dividenduitkering ervan (die natuurlijk flink terug gesneden kan worden bij economische tegenwind) over de duur van de uitkeringsfase is dan bepalend voor je jaarlijkse pensioeninkomen. Is bovenstaande scenario mogelijk binnen de huidige wetten?
39 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links