Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zo vindt u de beste broker in 10 stappen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. 08:25 AEX gaat hogere opening tegemoet, terwijl blue chips over elkaar heen buitelen met cijfers 3
  2. 01 mei Fed handhaaft rente en gaat balans vanaf juni in lager tempo afbouwen 2
  3. 01 mei Vooruitblik Fed: wordt het september of kunnen we 2024 afschrijven voor eerste renteverlaging? 2

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Warren Buffet Fan 14 december 2022 13:13
    Belangrijkste vind ik of, in het geval van een faillissement, je zekerheid hebt over dat de effecten op jouw naam buiten een faillissementsboedel blijven. Als er een 'FTX-situatie' zich voordoet dat de stukken op jouw naam ook bij de betreffende beurzen op jouw naam staan en je niet afhankelijk bent wat de dan failliete broker heeft vastgelegd.

    Ik beleg zelf via Interactive Brokers: een van de grootste brokers ter wereld. Veel beleggingsmogelijkheden en gunstige tarieven. Alleen niet gemakkelijk te bereiken als er iets is en platform is niet gebruikersvriendelijk voor consumenten met weinig kennis die af en toe het platform gebruiken. Bij Interactive Brokers moet je expliciet toestemming geven voor het uitlenen van je stukken: je krijgt hier dan een fee voor maar Interactive Brokers wijst je ook expliciet op het risico dat je de stukken kwijt kan raken.

    Vraag me af hoe het geregeld is als Interactive Brokers om zou vallen, kan ik dan me Nederlandse aandelen en AEX opties opvragen via Euronext?
  2. forum rang 6 'belegger'' 15 december 2022 21:03
    @Warren Buffet(t) Fan,

    Euronext is een handelsplaats en gaat je niet helpen. Effecten worden bewaard bij bedrijven zoals Euroclear en Clearstream. Als particuliere klant heb je daar niet rechtstreeks een rekening. Voor de Nederlandse markt staat de AFM twee vormen van effectenbewaring toe. De eerste is op basis van de Wet Giraal Effectenverkeer (WGE). Daarbij ben je van rechtswege juridische eigenaar van je effecten, die de bank voor jou aanhoudt bij Euroclear. De Nederlandse grootbanken werken bijvoorbeeld via dat systeem. Het tweede dat de AFM toestaat is een alternatief systeem, waarbij de broker zelf effecten bewaart in een bedrijf dat gescheiden moet zijn van de broker zelf. De AFM staat beide vormen dus toe, maar heeft een voorkeur voor het WGE-systeem.

    De meest beleggers stoppen met vragen stellen nadat ze horen dat het bewaarbedrijf is afgescheiden van de broker en vertrouwen erop dat alles bij dat bewaarbedrijf goed gaat. In het recente verleden was er een broker die binnen hun bewaarbedrijf soepeler omging met margin verplichtingen van een bepaald hedgefund. Dat hedgefund was gelieerd aan de broker. Het risico was hier niet dat er iets mis zou gaan bij de broker zelf, maar dat er iets mis zou gaan met dat hedgefund en de brand zou overslaan naar het bewaarbedrijf. Door de opzet heeft het bewaarbedrijf juridisch gezien de aandelen van klanten in bezit en hebben de klanten op hun beurt 'slechts' een vordering op dat bewaarbedrijf.

    Hoe en waar IB effecten bewaart weet ik niet. Wat ik wel weet is dat klanten van Interactive Brokers llc zijn beschermd door Securities Investor Protection Corporation (SIPC). Dat is tot een maximum van $500k voor aandelen en $250k voor cash. Maar als Nederlander ben je volgens mij klant van Interactive Brokers Ireland Limited. Dat moet je wel zelf controleren, want ik las ook eens iets over een verschuiving van of naar een Engelse entiteit. Voor Ierland geldt de Europese (minimum) beleggersbescherming va 90% tot een maximum van €20k. Maar dit moet je zien als laatste vangnet. Jij begint met de juiste vraag te stellen, hoe het in de basis is geregeld met effectenbewaring.
  3. forum rang 6 'belegger'' 15 december 2022 21:09
    Uitlenen van effecten wordt genoemd als risico in het artikel. Bij securities lending is het wel gebruikelijk dat tegenover de uitgeleende effecten onderpand wordt aangehouden. Daarmee zijn niet automatisch alle risico's verdwenen, maar het is ook niet zo dat je automatisch met lege handen staat.

    Dat uitlenen van effecten wordt vaak genoemd, maar er zijn ook andere risico's. Zie o.a. mijn vorige bericht. Dat gaat m.i. meer over de basis van de structuur van de broker en het bewaren van effecten. Al dan niet uitlenen van effecten is in mijn optiek iets dat daar later eventueel nog bij kan komen, maar het is zeker niet het enige risico.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links