Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Van XXL naar een S’je?

Tracker Tips: Van XXL naar een S’je?

Bovenstaande titel is voor veel mensen aan de orde zo in het begin van het jaar in de strijd om wat overtollige kerstkilo’s kwijt te raken, maar misschien een beetje te veel van het goede. Alle gekheid op een stokje: het is nu wel een geschikt moment om te kijken naar smallcap-aandelen.

In deze column belicht ik een aantal redenen waarom een belegging in kleinere bedrijven een interessante toevoeging in een aandelenportefeuille kunnen zijn.

Underperformance

Smallcap-aandelen zijn de laatste tijd achtergebleven bij de populaire blue chip-aandelen, die doorgaans in de leidende benchmarks opgenomen zijn. Ik heb als referentie twee trackers van iShares genomen van indexbouwer MSCI.

De volgende grafiek laat zien dat sinds eind april 2018 de iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF (isincode: IE00BF4RFH31) het bijna 12% slechter heeft gedaan dan de iShares MSCI Core MSCI World UCITS ETF (isincode: IE00B4L5Y983).

Klik om te vergroten

Passieve beleggers hebben in de recente aandelenrally afgelopen jaar zogeheten smallcap-aandelen wellicht een beetje over het hoofd gezien.

Rentestijging

Sinds september vorig jaar zijn de 10-jarige rentes mondiaal weer wat aan het stijgen vanaf het dieptepunt. Historisch gezien doen kleinere bedrijven het beter dan hun grotere evenknie wanneer de rente begint te stijgen.

Smallcaps zijn minder gevoelig voor de rente die ze moeten betalen. Dit komt omdat ze relatief minder geld lenen dan de grote blue chips. Een goed moment om een beleggingsportefeuille te diversifiëren. Volgens insiders vertegenwoordigen smallcaps iets minder dan 10% van de markt. Een gewicht tussen de 5% en 15% zou dan aannemelijk kunnen zijn.

Populisme

Smallcap-aandelen zijn vergeleken met grote multinationals veel minder afhankelijk van de wereldeconomie om te groeien. Als gevolg van het hedendaagse populisme gaan economieën zich meer lokaal richten. Dit is goed voor kleinere bedrijven die het leeuwendeel van hun winsten in de thuismarkt zullen verdienen.

Volgens sceptici zal de handelsoorlog tussen China en de VS bij de ondertekening van de fase 1-overeenkomst niet stoppen. Er bestaan nog geen structurele oplossingen voor bepaalde kernkwesties, zoals Chinese subsidies voor staatsbedrijven.

Ook de grote hoeveelheid landbouwproducten die China zou moeten importeren uit de VS is een knelpunt. De vraag is of de fase 1-deal stand zal houden.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

ETF's

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

smallcaps

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

trackers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASCX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Snugger
0
Je bent zeker vergeten dat wanneer het gaat een smallcap index, samen met haar aandelen, ook gaat...
SlechteBelegger
0
Het is natuurlijk maar net waar je de vergelijking start. Als je kijkt vanaf augustus 2019 dan lopen ze keurig met elkaar in lijn. Het verschil is juist veroorzaakt in 2018. Dus aangezien dat verschil er nog steeds staat, zal dus wel een reden hebben. Wellicht is de reden dat de small caps juist in 2016 en 2017 het flink beter hebben gedaan dan de large caps en dat dit verschil juist in 2018 weer is verdwenen.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF's, smallcaps, trackers

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en ...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 13 jan Tracker Tips: Van XXL naar een S... 2
  2. 07 jan Tracker Tips: Een goud-ETF als v... 12
  3. 23 dec Vooruitblik 2020: Mijn ETF-topper 14

Gesponsorde links