Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Finaal bod op PostNL: 5,75 euro

Finaal bod op PostNL: 5,75 euro

 

De Belgen geven de moed niet op. Daar is t ie dan, het ultieme bod op PostNL: 

 

Het bod is per brief aangekomen bij PostNL, getuige het persbericht van de laatste:

 

"Den Haag, 30 november - PostNL heeft kennisgenomen van het persbericht van bpost van 30 november 2016. PostNL bevestigt de ontvangst van een brief van bpost, gedateerd 30 november 2016, waarin bpost een aangepast en finaal voorwaardelijk en ongevraagd voorstel doet om de bedrijven van PostNL en bpost te combineren door middel van een openbaar bod door bpost op alle geplaatste en uitstaande gewone aandelen in het kapitaal van PostNL voor een prijs van €3,201 in cash per aandeel PostNL plus 0,1202 aandelen bpost per aandeel PostNL, wat overeenkomt met een waarde van € 5,75 per aandeel PostNL op basis van de slotkoers van bpost op 30 november 2016."

 

Toch opmerkelijk dat de Belgen een brief, gedateerd op 30 november, dezelfde dag nog in Den Haag krijgen.

PostNL blijft herhalen dat het bod voorwaardelijk en ongevraagd is. Heel hoopvol ziet het er nog niet uit. Is het bod inderdaad stukken verbeterd? De prijs is niet veel hoger dan het eerste bod van 5,65 euro, maar wel wat steviger qua cashcomponent.

Daarbij was de aandelencomponent behoorlijk weggezakt door de 10% koersdaling van bpost de afgelopen weken. Bpost biedt nu:

  • 0,1202 aandeel Bpost (21,2 * 0,1202 = 2,548)
  • 3,201 euro cash

Samen maakt dat 5,75 euro, gebaseerd op de slotkoers van gisteren. Iets meer geld dan het eerste bod dus, een hogere cashcomponent (eerst 50%, nu 56%) en daarbij nog meer zekerheden inzake de bemoeienis van de Belgische overheid. 

Die zekerheden, of bestuurlijke extra's, kort samengevat:

  • Belgische overheid zal niet meer dan drie van de tien zetels Raad van Bestuur benoemen, en moet afbouwen bij een minder aandelen belang.
  • Zolang de Belgische Staat 15% of meer heeft, mag NL een gelijk aantal bestuurders hebben. Moet nieuwe stichting worden opgesteld die daarover gaat
  • NL krijgt vetorecht in RVB doordat grote beslissingen met 75% meerderheid moeten worden genomen
  • Raad van Commissarissen wordt uitgebreid naar acht personen die besluiten bij consensus moeten nemen, zoals te doen gebruikelijk in NL (polderen..)

Hier leest u de uitgebreide beschrijving zoals dat in de brief van Bpost vermeld staat: 

  • I. Limitering vertegenwoordigers in Raad van Bestuur van de Combinatie – bpost stelt voor om statutair vast te leggen dat aandeelhouders vanaf een bepaald aandelenbelang (bijvoorbeeld 15%) een voordrachtsrecht hebben voor een aantal bestuurders proportioneel aan hun aandelenbelang, met een maximum van één derde. Hiermee wordt ten eerste bereikt dat wanneer het aandelenbelang van de Belgische Staat onder bepaalde drempelwaarden zakt, ook de voordrachtsrechten van de Belgische Staat worden verminderd, en voorts dat de Belgische Staat niet meer dan drie van de tien leden van de Raad van Bestuur van de Combinatie kan voordragen.
  • II. Gelijk aantal bestuurders in Raad van Bestuur van de Combinatie – Zolang de Belgische Staat één of meer leden van de Raad van Bestuur van de Combinatie mag voordragen, zal een Nederlandse stichting het recht hebben een gelijk aantal leden voor te Nederlandse stakeholders. De stichting zal haar voordrachten baseren op een door PostNL en bpost gezamenlijk overeengekomen profielschets die een weerspiegeling vormt van de ondernemingsactiviteiten van de Combinatie. Het bestuur van de stichting zal drie leden kennen: één benoemd door PostNL, één benoemd door bpost, en één vooraanstaand persoon uit het Nederlandse bedrijfsleven. 
  • III. Gekwalificeerde meerderheid in Raad van Bestuur van de Combinatie – Er zal een bijzondere meerderheidseis van 75% gelden voor een aantal beslissingen van de Raad van Bestuur van de Combinatie van aanzienlijk institutioneel of strategisch belang. De drie door PostNL voorgedragen bestuurders kunnen hiermee blokkeren dat een dergelijke meerderheid wordt gehaald.

  • IV. Uitbreiding Raad van Commissarissen PostNL – De Raad van Commissarissen van PostNL zal na aanvang van de Combinatie voor een periode van ten minste vier jaar bestaan uit acht leden. Van die acht leden worden twee onafhankelijke leden benoemd op voordracht van PostNL, twee op voordracht van de ondernemingsraad van PostNL, en vier op voordracht van bpost, inclusief de voorzitter met doorslaggevende stem indien de stemmen staken. Als uitgangspunt voor de besluitvorming zal echter gelden dat besluiten bij consensus worden genomen, zoals gebruikelijk in Nederland. De voorgestelde uitbreiding van de Raad van Commissarissen zal een nog betere bescherming van de Nederlandse belangen bewerkstelligen. 

  

 

Vier maal is scheepsrecht

Het is de vierde poging. Het laatste, afgewezen bod was ten tijde van lancering 5,65 euro waard:

  • 0,1202 aandeel Bpost (toen 23,49 euro)
  • 2,825 euro cash

Doordat de koers van Bpost na de kw3-cijfers behoorlijk daalde, en er ook nog een groot dividend afgaat begin december van 1 euro, blijft er van het bod momenteel (koers vandaag 21,20) slechts 5,35 over. Na ontkoppeling van het dividend zelfs 5,23 euro. 

PostNL vond die prijs niet hoog genoeg, maar zette ook vraagtekens bij het grote belang dat de Belgische overheid nog in de combinatie zou houden. De Belgische regering, momenteel voor 51% eigenaar van Bpost, zou in de gezamenlijke combinatie 40% overhouden.

In de praktijk kan dat gezien worden als doorslaggevend, omdat bij aandeelhoudersvergaderingen niet iedereen komt opdagen. De officiele redenen van PostNL om niet eens in gesprek te gaan waren prijs, de Belgische overheid, de niet-financiele voorwaarden en de zekerheid van de transactie. 

Belgen begrijpen Nee niet

Al vanaf dit voorjaar speelt de interesse van Bpost voor PostNL. Een kort, chronologisch overzicht: 

 

datum  bericht koers einde dag
27 mei interesse van Bpost in PostNL lekt uit op vrijdagmiddag 3,85
29 mei 1e afwijzing: Op zondagavond wordt bekend dat PostNL het ongevraagde bod naast zich neer legt. Een prijs (5,10 euro?) wordt nooit bekend.                                                                                                            3,99
2 nov 2e afwijzing: PostNL maakt bekend onaangenaam verrast te zijn door berichten in de media over een nieuw bod. Bpost zegt later een nieuw bod te willen onderzoeken.  4,61
6 nov Bpost komt met verbeterd en vriendelijk bod van 5,65 euro, half cash, half aandelen. 4,71
7 nov PostNL bevestigt brief te hebben ontvangen 4,88
11 nov 3e afwijzing: 'PostNL wijst ongevraagd en voorwaardelijk voorstel van Bpost af.' Bpost zegt de brief te hebben ontvangen en zich te beraden 4,49
17 nov Bpost nodigt PostNL uit het bod te bespreken en verduidelijkt het vriendelijk voorstel. 4,63
18 nov  4e afwijzing. 'PostNL herhaalt zijn positie in reactie op het ongewijzigde voorstel van bpost' 4,44
30 nov Bpost komt met finaal en verbeterd bod: cash component 3,201, totaal 5,75 euro en meer bevoegdheden NL bestuurders 4,65
30 nov PostNL bevestigt ontvangst brief en gaat de zaak opnieuw bestuderen. Rept nog steeds van voorwaardelijk en ongevraagd. 4,65

 

Ondertussen is de premie op de koers voorafgaand aan het eerste, onofficiele bod, opgelopen tot 57%. Dan kunnen we toch niet van een mager bod spreken.

De prijs lijkt dan ook niet het struikelblok, maar het management van PostNL heeft helemaal geen zin in een avontuur met de Belgische overheid die mee aan tafel zit. Komt er een vijfde en finale afwijzing, of....?

Hernieuwde druk op Herna 

Benieuwd of Herna opnieuw de druk van aandeelhouders kan weerstaan om het toegeworpen bot te incasseren, en eindelijk met de Belgen in gesprek gaat. Zou eigenlijk wel zo netjes zijn, als iemand tot vier keer toe met een bos rozen voor je deur staat.   


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 november 2016 22:31
    quote:

    sander_ schreef op 30 november 2016 22:21:

    als post.nl hierop ingaat of zelf maar gaat praten zijn ze ongeloofwaardig.
    Nee man PostNL heeft het fantastisch gespeeld. Ze hebben nu de beste deal eruit gesleept, bovendien is de combinatie erg sterk. De combo wordt een echt dividend canon. Bij doorgaan deal gaat de koers van boost nog flink stijgen op dit dividend en wordt de waarde van het bod alleen maar hoger! Bpost weer op 24 euro geeft een dealeaarde van ca EUR6 per aandeel..

    Herna nu in gesprek!
  2. HJ deTuinman 30 november 2016 23:52
    Gaat evengoed niet lukken! Overname Post.nl is hetzelfde als overname KPN. De overheid wil deze bedrijven wel privatiseren en cashen, maar wil ze niet in buitenlandse handen.
    Als de Staat deze overname niet wil, dan gaan ze ervoor liggen en gaat het niet door..
    Accuboor, je vergeet dat Erna al eerder heeft geweigerd op last van Economische Zaken (minister Kamp) en dat zal ook bij dit bod opnieuw het geval zijn.

  3. [verwijderd] 1 december 2016 11:24
    quote:

    HJ deTuinman schreef op 30 november 2016 23:52:

    Gaat evengoed niet lukken! Overname Post.nl is hetzelfde als overname KPN. De overheid wil deze bedrijven wel privatiseren en cashen, maar wil ze niet in buitenlandse handen.
    Als de Staat deze overname niet wil, dan gaan ze ervoor liggen en gaat het niet door..
    Accuboor, je vergeet dat Erna al eerder heeft geweigerd op last van Economische Zaken (minister Kamp) en dat zal ook bij dit bod opnieuw het geval zijn.



    De meeste groot aandeelhouders zijn van buitenlandse snit. De verkiezingen liggen op de loer, en 49.000 werknemers is gelijk aan ongeveer 150.000 potentiele directe stemmen. Geen politicus die zich direct zou sterk maken voor een overname. (Helaas, maar vermoedelijk zal het pas na 17 maart 2017 definitief beklonken zijn....)
  4. sjaak1918 1 december 2016 11:28
    Directie/RVC PostNL heeft het goed gedaan maar moet nu gaan praten.
    Eerste punt zou de belachelijke fractie van 4 cijfers achter de komma moeten zijn. Maak daar gewoon 0,12 of beter: 0,125 aandelen BPost van. Dat betekent dat gewone aandeelhouders hele aandelen terugkrijgen en minder kosten hebben.
    Voor 0,125 Bpost met € 3,50 cash voor elk aandeel PostNL mogen ze de mijne hebben, ook als dit ex-dividend Bpost december is.
  5. BASF en BAYER kopen 1 december 2016 14:17
    Hernieuwde druk op Herna
    Benieuwd of Herna opnieuw de druk van aandeelhouders kan weerstaan om het toegeworpen bot te incasseren, en eindelijk met de Belgen in gesprek gaat. Zou eigenlijk wel zo netjes zijn, als iemand tot vier keer toe met een bos rozen voor je deur staat.

    Je moet het zien als een gewetenloze stalker en analfabeet die al je know how en kennis wil hebben omdat ze weten dat ze zelf in de toekomst gegarandeerd op je fles zullen gaan.
    Die laat je zeker niet binnen, dat onnozele stelletje ambtenaren die nog een taalstrijd voeren in Brussel.
  6. relpinda 1 december 2016 17:37
    POSTNL HEEFT GOUDEN EIEREN in haar mandje. Ze zouden wel gek zijn om die voor deze 'appel en eitje' aan die Belgen te doen.

    E-commerce staat wereldwijd nog in de kinderschoenen. PostNL heeft zeker geen Bpost nog om te groeien.

    Waarom kopen die Belgen dan niet gewoon de postnl aandelen op de beurs? worden ze net als ik ook aandeelhouder en kunnen ze nog jarenlang mee profiteren voor de komende koerstijgingen.

    Als ik Bpost aandelen zou willen hebben dan koop ik ze wel.

    Mevr. Herna,

    Deze aandeelhouder zegt niet doen!

    LZA
  7. Mr sponge 3 december 2016 22:39
    quote:

    realiteit 2016 schreef op 1 december 2016 14:17:

    Hernieuwde druk op Herna
    Benieuwd of Herna opnieuw de druk van aandeelhouders kan weerstaan om het toegeworpen bot te incasseren, en eindelijk met de Belgen in gesprek gaat. Zou eigenlijk wel zo netjes zijn, als iemand tot vier keer toe met een bos rozen voor je deur staat.

    Je moet het zien als een gewetenloze stalker en analfabeet die al je know how en kennis wil hebben omdat ze weten dat ze zelf in de toekomst gegarandeerd op je fles zullen gaan.
    Die laat je zeker niet binnen, dat onnozele stelletje ambtenaren die nog een taalstrijd voeren in Brussel.
    Helemaal mee eens.
    Bpost loopt jaren achter op postnl.
    Ik hoop voor Nederland dat deze deal niet door gaat. Dat we niet dezelfde fout maken als toen met KLM.
  8. p/o 4 december 2016 15:31
    Als je al 30% haalt bij de grote aandeelhouders, dan moet je al niet vragen hoeveel procent van de kleintjes erachter staan.
    Veel Belgen moeten echter tot 2 januari wachten voor ze hun aandelen kunnen aanbieden. Daarom dat BPost maar in januari met zijn voorstel zal komen.
    Ik bied ze met plezier aan. (niet vergeten dat die 5.75 eigenlijk veel hoger is maar dat het komt door de val van Bpost doordat men vreesde voor een vijandige overname boven de 6)
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links