Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lucas Bols: moeizaam en duur

Lucas Bols: moeizaam en duur

 

De jaarcijfers van Lucas Bols kwamen min of meer overeen met de al eerder gedane winstwaarschuwing in maart dit jaar. De omzet daalde met 6,5% en de brutowinst daalde met 9%. De nettowinst steeg echter van 2 ton naar 11,7 miljoen euro! Rara, hoe kan dat?

Even terug in de recente historie. Vorig jaar februari ging Lucas Bols opnieuw naar de beurs. In 2006 kwam het bedrijf via een management-buy-out grotendeels in handen van de private equity tak van ABN Amro, AAC Capital. 

 

 Een jaar na dato mocht opnieuw op de gong worden geslagen.

Zelfde kunstje Basic-Fit

Lucas Bols deed hetzelfde kunstje als nu Basic-Fit wil doen. Ze gaf nieuwe aandelen uit tegen 15,75 euro, waarvan het grootste gedeelte naar de afbouw van schulden ging. Die leningen bestonden uit preferente aandelen (71 miljoen euro) met een hoge rentevergoeding en bancaire leningen (47 miljoen euro).

De rentes die daarover betaald werden soupeerden de nettowinst bijna volledig op: in het gebroken boekjaar 2013/2014 boekte Bols op een omzet van 78 miljoen euro een brutowinst van 22 miljoen euro, maar een nettowinst van 223.000 euro.

Private equity-eigenaren zuigen, door het bedrijf vol met schulden te hangen, de volledige cashflow naar zich toe. Door de aandelenuitgifte vorig jaar kwamen daalde de schuldgraad flink; de ratio nettoschuld/Ebitda werd verlaagd naar 3 en het bedrijf kon in ieder geval een mooie nettowinst laten zien.

De huidige cijfers dan. De omzetdaling ziet er natuurlijk niet goed  uit:

 

 

Ik was vanaf de beursintroductie vorig jaar eigenlijk vrij sceptisch, maar had ongelijk. De koersbeweging logenstrafte dat. Al snel na de beursintroductie ging het aandeel mooi omhoog.

 

 

Een topje werd gezet eind vorig jaar gezet boven de 22 euro, toen grootaandeelhouder AAC Capital zijn resterende belang van 21% verkocht aan de bekende drankenfamilie Nolet. De familie ontkende uit te zijn op een totale overname, maar zoals zo vaak sloeg de beleggersfantasie toch op hol. 

De ontnuchtering kwam eind maart dit jaar, toen Bols met een heuse winst- en omzetwaarschuwing kwam. Door voorraadafbouw zou de omzet (-4 a 6%) en brutowinst (-8 a 9%) over het afgelopen jaar flink dalen. Het rapport van vandaag is een bevestiging daarvan.   

Geest in de fles

De cijfers zullen het bedrijf zelf ook flink tegenvallen. CEO Huub van Doorne verkocht de IPO destijds met de volgende woorden:

“The company is now fully prepared for a standalone future with an enhanced capital markets profile to support our international growth strategy. We look forward to this next step in our development.”

Die groeistrategie moest in maart bijgesteld worden. Het zou echter een tijdelijke dip betekenen ingegeven door voorraadafbouw en extra investeringen. Op middellange termijn zouden die beoogde investeringen in ondermeer een distributieplatform en nieuwe producten een groei van 3 a 4% mogelijk moeten maken.

Nu, drie maanden later, ziet van Doorne wel verbetering, maar erg concreet wordt het niet. De CEO opnieuw: 

 “Hoewel dit op de korte termijn zijn weerslag heeft gehad op de resultaten van de onderneming, zien we een verbetering van de onderliggende performance in deze markten.”

Kijkend naar de omzet per werelddeel gaat het eigenlijk overal wat minder. Azie springt er wel uit met een omzetdaling van bijna 20%. Bijzonder is wel dat vandaag ook concurrent Rémy Cointreau met cijfers kwam en die pochten juist met een flink hogere afzet van met name cognac. 

Duur of niet?

Op basis van de nettowinst van het afgelopen jaar (0,94 euro per aandeel) betaalt u nu een koerswinstverhouding van 18. Zonder aantoonbare groei is dat aan de hoge kant. Nu zijn de meeste dranken- en voedingsconcerns vrij duur, maar daar zien we meestal nog wel enige groei in de cijfers. Zonder groei is dit een waardering die veel te hoog is. 

Anderzijds zijn er elementen te noemen die de koers kunnen ondersteunen. Het bedrijf is niet kapitaalsintensief, het zware werk (bottelen et cetera) wordt uitbesteed. De cashflow is daarbij niet verkeerd en geeft, nu de rentelasten zo goed als verdwenen zijn, een aardige nettowinst.

Daarbij wordt een flink dividend uitgekeerd, over het afgelopen jaar 57% van die nettowinst, in casu 54 eurocent. Dat is 3%, niet heel veel, maar ook niet niks. 

Hoop op overname Nolet

Verder kan de kleine aandeelhouder nog zijn hoop vestigen op grootaandeelhouder Nolet, dat officieel in ieder geval 25% van de aandelen heeft. Wanneer de koers verder weg zou zakken, kan de familie in de verleiding komen het restant ook op te pikken. 

De koers staat overigens nog steeds bijna 10% hoger dan bij introductie het geval was, veel te klagen valt er niet. Een reden om het aandeel nu op te pikken zie ik echter ook niet. De waardering moet een stuk omlaag, of de vooruitzichten moeten verbeteren.

Ik lust graag een biertje, maar sterke drank is niet my cup of tea. Ik ben bang dat dat voorlopig ook voor het aandeel Bols geldt. Lekker vanaf blijven.


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. FlashHenk 9 juni 2016 14:21
    Goede analyse; zonder topline groei wordt het een lastig verhaal voor Bols. Interessant te vermelden is dat het bedrijf voorheen eigendom was van Remy Cointreau. Die hebben afscheid genomen omdat de merkenportefeuille van Bols te weinig gewicht in de schaal legde. De betere merken hebben ze wel gehouden; en dan vooral Pasoa. De geringe omvang van de merken maakt ook dat ze weinig marketing en distributie-slagkracht kunnen ontwikkelen. Bovendien lijken ze de belangrijkste trend in de spirits-markt te hebben gemist; brown spirits (whiskey, bourbon, cognac) doen het al jaren stukken beter dan white spirits. De uitzondering is wellicht gin. Met een goeddeels lokale merkenportefeuille enerzijds en een cocktail-focus op internationaal vlak bevindt Bols zich in een lastig parket. Te klein voor een tafellaken, te groot voor een servet? En te weinig exposure naar groeiende categorieën als premium spirits en craft spirits. Uitkoopkandidaat bij uitstek; aantrekkelijke kasstromen kunnen dan elders worden geïnvesteerd.
  2. forum rang 4 holenbeer 9 juni 2016 22:19
    quote:

    Charlemagne schreef op 9 juni 2016 17:15:

    Dan maken ze de jenever toch bruin? brown spirit...

    Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies etc. etc. ...dan kan Nico dat laatste zinnetje beter weglaten!

    Dat laatste zinnetje is ook geen beleggingsadvies, maar juist een advies om niet te beleggen :-)
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links