Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koop KPN maar, Google

KPN overnamekandidaat Google telecom Nederland

Ik ben niet heel handig met photoshoppen, maar u snapt het idee. 

Als we de berichten dat Apple TomTom zou kunnen overnemen serieus moeten nemen, dan is het toch niet zo'n hele rare gedachte dat Google ook wel eens KPN over zou kunnen nemen?

Hoe kom ik hier nu weer op vraagt u zich af? Check het volgende filmpje met Henry Blodget van Business Insider over Google als bedreiging van de telecomaanbieders. Via Ritholtz:

 

 

In het volgende filmpje wordt gesuggereerd dat Google wel eens een bedreiging kan vormen voor de telecomaanbieders en dat is best een logische volgende stap. Het bedrijf maakt al de software en de telefoons. Ook is het bedrijf bezig om netwerken via balonnen over de hele wereld uit te rollen. De business van de telecomaanbieders wegkapen zou voor miljarden aan extra omzet kunnen gaan genereren voor het techconcern.

Met die gedachte op zak, zou KPN dan niet een goede overnamekandidaat kunnen zijn? Nederland is namelijk een perfect land om nieuwe producten uit te testen. Ten eerste hebben we een goede infrastructuur en is ons land dicht bevolkt. Ook is de dekking van ons netwerk één van de beste van de wereld.

Daarnaast staan Nederlanders open voor nieuwe dingen. Wij vinden nieuwe producten juist leuk en en proberen het uit. Kijk maar hoe snel de consument in Nederland internet en smartphones hebben geaccepteerd en omarmd.

Ik ga niet oordelen of KPN nu goedkoop is, maar met een beurswaarde van 13,1 miljard euro is het bedrijf wel voor een prijs over te nemen die Google cash kan aftikken. Ga ik rekenen met een overnamepremie van 25% kom ik uit op 16,4 miljard euro en deze grafiek van JPMorgan laat zien dat Google nog zo'n 38,7 miljard dollar aan cash op diverse belastingparadijzen heeft geparkeerd.

 

 

Met dat in het achterhoofd, is de gedachte Google zijn vizier kan gaan richten op een telecomaanbieder niet heel vreemd. Google kan met de 38,7 miljard dollar alleen aankopen buiten de VS belastingvrij aankopen. Haalt Google het geld terug naar de VS, dan moet er eerst met de Amerikaanse fiscus afgerekend worden.

Misschien is al het bovenstaande pure beleggersfantasie, maar wel fantasie waar een logische gedachte achter zit. Larry & Sergey, koop die hut even. Dan zijn de beleggers blij, de bestuurders blij, de consumenten blij en heeft Carlos Slim niet meer zo'n enorm koersverlies.

 


Nick Bakker is marketwatcher bij IEX.nl. Nick Bakker kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Da Freeze 4 maart 2015 17:58
    Lijkt me sterk dat Google KPN krijgt als ze het willen. Als je weet waarom de overname van Slim niet is doorgegaan, zal het resultaat voor Google hetzelfde zijn. Een telecomorganisatie die ook de overheidsdata en het hulpdienstenverkeer regelt wordt niet verkwanseld aan een Amerikaanse datacollector. Ik zou dan nog eerder op een Mexicaan vertrouwen dan op de VS.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links