Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Randstad vs Groupe Crit

Randstad vs Groupe Crit

Iedereen heeft iets met Randstad. Vooral de beleggers die het aandeel in 2013 in de portefeuille hadden. Sindsdien is het echter huilen met de pet op. Ook de beleggers die overgestapt zijn op USG People of Brunel hebben de laatste maanden moeite om bovengemiddelde rendementen te behalen.

En dat terwijl het rendement in de uitzendbranche voor het oprapen lag, op vijf uur rijden vanaf Amsterdam, in de rook van Parijs. Het Franse uitzendbureau Groupe Crit verdubbelde op de Franse beurs in 2013 en steeg dit jaar nog eens ruim 50%.

Dat is bijna 60% meer dan Randstad in nog geen zes maanden tijd, ondanks dat het Franse aandeel wat zijwaarts is gaan tenderen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Behoorlijke discount

Is Groupe Crit daarmee overgewaardeerd? Niet bepaald. Het aandeel verhandelt tegen 11 keer de verwachte winst dit jaar en 10 keer de verwachte winst in 2015. Dat is een behoorlijke discount ten opzichte van Randstad, dat respectievelijk 16 en 14 keer de verwachte winst doet.

Een mogelijke verklaring voor de onderwaardering van het Franse aandeel is de relatief lage marktkapitalisatie (533 miljoen euro). Daarnaast zijn analisten iets enthousiaster over de groeiverwachtingen voor Randstad vanaf 2015 en keren de Nederlanders flink meer dividend uit.

Het analistenoordeel voor Crit is echter wel beter, maar dit is slechts op basis van vijf analisten (opvallend: de enige analist die het aandeel op de verkooplijst heeft staan hanteert het hoogste koersdoel).

Familiebedrijf

Het grote belang van de familie Guedj in het Franse bedrijf is ook een invloedfactor op de koers. Beleggers hebben doorgaans minder interesse in een bedrijf dat voor 75% in handen is van een familie, zeker de instituten die invloed wensen uit te oefenen.

De beperkte liquiditeit kan echter ook een steuntje in de rug (geweest) zijn voor de opmerkelijke rally. Wat de koers van Crit zeker heeft geholpen is het continu omhoog bijstellen van de winstverwachting door analisten en de beter dan verwachte cijfers.

Ook financieel staan de Fransen er prima voor: de liquiditeiten dekken de langetermijnschulden ruimschoots.

Franse markt

Qua geografische positionering zijn beide bedrijven redelijk te vergelijken. Randstad is goed vertegenwoordigd in de Franse markt, sterker nog, het is daar groter dan Groupe Crit.

Laatstgenoemde heeft een sterke positie in de luchtvaartsector en speelt met het aanbieden van onder meer tijdelijk grondpersoneel in op de wens van luchtvaartmaatschappijen om flexibiliteit te waarborgen. Groupe Grit is ook actief in groeimarkten als Ierland en Kongo.

Volgens de ratio's

Uiteraard zijn er grote verschillen tussen de strategieën van beide bedrijven. Het accuraat analyseren van de kansen vereist echter een correcte visie op vrijwel alle grote wereldeconomieën en specifieke kennis van de uitzendmarkt en al haar fiscale en juridische aspecten.

De belegger met een horizon van enkele maanden kan daarom best af met een vergelijking van de genoemde ratio’s. In die vergelijking scoort Crit op waardering en momentum dusdanig veel beter dan Randstad, dat de Fransen nog steeds de voorkeur verdienen, ondanks de fantastische rally die reeds heeft plaatsgevonden.

 

Statistieken per 10 juni 2014 Randstad Groupe Crit
Marktkapitalisatie 7900 miljoen euro 533 miljoen dollar
Notering Euronext Euronext
Aantal medewerkers 596.000 5000
Koers-winstverhouding 2014 16 11
Koers-winstverhouding 2015 14 10
Dividendrendement 2,7% 0,5%
Oordeel analisten hold buy
Koersontwikkeling YTD -7% +53%

 

  • Leenards heeft geen positie in het aandeel, direct of indirect.

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Mark Leenards

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Meer over Mark Leenards

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. okt '14 Deflatie of schuldontwaarding 5
  2. apr '13 Keerzijde van succes 9
  3. dec '12 Eindejaarsklif 6

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 juni 2014 11:56
    Was Randstad net weer een beetje aan het opkrabbelen, wellicht op basis van de berichten dat de uitzendbranche weer een beetje aantrekt, en dan zo'n artikeltje/vergelijking en weg is die stijgende lijn. Zal het niet aan dit commentaar alleen liggen, maar toch... altijd opletten wat je als analist te melden hebt.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links