Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ADP- versus Payroll Report

Slechts 135.000 nieuwe banen, waar er 171.000 werden verwacht. Het ADP-arbeidsmarktrapport over mei valt tegen. Goud en EUR/USD tikken omhoog, maar aandelen en obligaties reageren er niet echt op. Vaak wordt het ADP rapport betiteld al leading indicator van het Payroll Report, doorgaans twee dagen later.

Dat Payroll Report vrijdag om 14:30 uur is het nationale banenrapport - de moeder aller macrocijfers - en dat cijfer van ADP, een salarisstrookjesverwerker, is louter over het Amerikaanse bedrijfsleven. Geen ambtenaren dus. Vanochtend twitterde Corné van Zeijl een grafiekje van beide:

167.000
Helaas krijg ik Corné niet te pakken - als het lukt vermeld ik zijn reactie - want hoe ik de staafjes ook wend en keer, ik zie bar weinig correlatie tussen beide. U wel? Vertel het ons. Hooguit dat als het ADP rapport een hoog of laag cijfer oplevert, het Payroll Report dat ook doet. Daarvoor is er alleen de consensus uitgevonden op de beurs.

Voor vrijdag gaat de markt uit van 167.000 nieuwe banen over mei (Bloomberg) en zo blijft dat staafje vast redelijk in de buurt van dat van ADP van vandaag. Daar durf ik alleen nu mijn hand niet voor in het vuur te steken, want de uitkomst van de non farm payrolls wil soms nog wel eens flink afwijken van consensus. Let wel, soms.

Update 15:15 uur: misschien is het wel een leuk idee om vrijdag juist op een meevallende Payroll Report te gokken. Business Insider:


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bergen 5 juni 2013 17:16
    De serie is erg kort (slechts 11 maanden), dus misschien niet geschikt om betrouwbare conclusies uit te trekken, maar toch lijkt er wel degelijk een positieve correlatie tussen de beide banenrapporten. Als je kijkt naar de richting vd verandering (maand op maand), blijkt in 9 vd 11 maanden de verandering vh aantal banen in dezelfde richting te zijn. Alleen in sept. 12 en april 13 komt de richting vd verandering niet overeen (de een stijgt terwijl de ander daalt t.o.v. de maand daarvoor). Dat zou betekenen dat het aantal NFPRs vrijdag boven de 170.000 zou moeten uitkomen.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links