Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

AI-hype regeert de Nasdaq

AI-hype regeert de Nasdaq

De beursrally van afgelopen week was er een met verschillende gezichten. De Nasdaq 100 kreeg weer een boost toen de koers van Nvidia explodeerde met 24% nadat het woensdagavond nabeurs beter dan verwachte Q1-omzet rapporteerde en sterker dan verwachte Q2-omzet voorspelde.

Stijging Nasdaq

De stijging van de NSDQ is dit jaar voor een groot deel toe te schrijven aan de hype rondom deze AI-gerelateerde aandelen; deze wordt niet breed gedragen door de hele tech markt. Maar goed, in onze eigen AEX zijn er ook slechts enkele fondsen die de markt bepalen dus zo bijzonder is dat op zich niet, ware het niet dat Unilever, ASML en Shell in totaal verschillende sectoren opereren. En de aandelen die de hele NSDQ omhoog trekken, danken hun stijging dit jaar voornamelijk aan AI.

Zo'n 67% van de NASDAQ-aandelen zit onder hun 200-daags voortschrijdend gemiddelde, terwijl de grootste namen in tech - waaronder Meta, Google en TSLA - met zo'n 32-111% zijn gestegen. Tot nu toe waren Apple, Microsoft, Nvidia, Alphabet en Meta goed voor meer dan 80% (!) van het rendement van de S&P 500.

Maar afgezien van een beperkt aantal grote stijgers toonde de markt zich afwachtend te midden van lopende gesprekken over schuldenplafonds, de aanhoudende zorgen over renteverhogingen door de Fed en meer. Het rendement op 10-jaars T-notes steeg tot een hoogste punt in 2 1/2 maand van 3,825%.

Hoge waarderingen en AI

NVDA heeft momenteel een prijs-omzetverhouding (P/S-ratio) van rond de 30. Dit soort waarderingen zijn natuurlijk buitensporig en zegt iets over de enorme hype in AI-technologie. Terecht of niet, dat zal de toekomst gaan uitwijzen, maar deze technologie staat nog in de kinderschoenen en het is daarom zaak om niet blind mee te gaan in hypes - hoe verleidelijk dat ook is.

Niet dat AI een tijdelijke hype is zonder toekomst, dat zeker niet. Voor de langere termijn is de techniek absoluut interessant, maar gedurende de ontwikkeling van zo'n nieuwe game changer zal het kaf zich van het koren gaan scheiden. En dat kost tijd.

Uit gegevens van Google Trends blijkt dat zoekopdrachten naar de term 'AI' sinds februari 2023 absoluut zijn geëxplodeerd, van een relatieve zoekinteresse van 13 naar 100 in drie maanden tijd.

Schuldenplafond

De gesprekken over het schuldenplafond gaan ondertussen stug door. Men zegt dat de onderhandelingen "productief" zijn en dat de verschillen kleiner zijn geworden, maar er is nog werk te verzetten om de schuldlimiet te verhogen. De VS kunnen begin juni in gebreke blijven als er tegen die tijd geen akkoord is, maar de verwachting is dat men er wel uit gaat komen - en dat is eigenlijk geen verrassing natuurlijk.

Economische omstandigheden

Een andere reden voor de goede rendementen van deze aandelen is de kapitaalstroom naar de commercieel sterkste en populaire namen. Beleggers worden geconfronteerd met veel onzekerheden in de huidige markt, met economische indicatoren die eerder in de richting van krimp gaan terwijl de toekomst van de rente onduidelijk blijft omdat de Federal Reserve de rente tijdens de laatste vergadering bleef verhogen en de inflatie vooralsnog hardnekkig blijft.

De macro-economische omstandigheden blijven echter wijzen op zwakte die naar verwachting impact zal hebben op het bbp en de winsten. Tot nu toe hebben meer dan 236 Amerikaanse bedrijven faillissement aangevraagd, het hoogste aantal sinds 2010, en we zitten pas in mei.

Macrocijfers

De Leading Economic Indicators van de Conference Board daalden in april opnieuw met 0,6%. De index bevindt zich op niveaus die in verband worden gebracht met alle recente recessies. De Philly Fed Manufacturing-index staat nu op -31,3, wat consistent gecorreleerd is met een recessie.

De NY State Manufacturing-index is vergelijkbaar met -31,8. De Conference Board Leading Index daalde deze maand opnieuw met 0,6%, de 13e achtereenvolgende maandelijkse daling.

Wanneer de groeistimulans wegvalt, zullen beleggers niet zo happig meer zijn om een risicopremie voor aandelen te betalen.

Wat nu?

Het is moeilijk om te bepalen wat er verder kan gebeuren. De markt hoeft niet rationeel te zijn of - beter gezegd - te doen wat wij als rationeel beschouwen. Dit geldt in beide richtingen natuurlijk. Er zijn best wel wat overeenkomsten tussen de markten van vandaag en die van de periode 2000-2002, toen de internetbubbel barstte.

De economische context is wellicht anders maar hypes hebben meestal een tijdelijk karakter, en gezien het huidige en nabije economisch klimaat is het moeilijk denkbaar dat een hype de hele markt omhoog kan houden.

Markten schatten de kans momenteel dat de Fed de renteverhogingen volgende maand zal pauzeren op 81%. Het zou “logisch” zijn wanneer nieuwe bullmarkten ontstaan ??nadat de monetaire versoepeling is begonnen, maar zoals gezegd is de beurs vaak niet logisch en is daadwerkelijk alles mogelijk.

Chart:

Bron: IG platform

De steun net onder de 11.000 punten op de maandelijkse chart is goed te zien alsmede het weerstandsniveau niveau even boven de 15.000 punten. Bij een break ligt de weg open voor een aanval op de all-time high van 2021. Een break van de supportzone kan nog wel eens vervelende gevolgen hebben gezien het gebrek aan verdere technische steun in de buurt.

Zo ver is het nog lang niet maar het is altijd goed om deze zones duidelijk in kaart te hebben.


Bron: IG platform

Als we inzoomen op de dagelijkse chart, dan komt het patroon van steun/weerstandniveaus mooi in beeld. Na iedere pullback van de markt wordt vervolgens een hoger niveau opgezocht en gevonden, en dit patroon is nog steeds gaande, getuige de verdere opmars afgelopen week.

Een trending markt is, ook al is het door een hype gedreven, niet handig om te shorten. Zodra er wel aanleiding voor is en het technisch beeld verslechtert door lagere toppen en toenemende verkoopdruk, dan kan de Nasdaq erg interessant zijn om te shorten. Zeker gezien het volatiele karakter.

Timing is everything en dat is hier niet anders. Wees ook niet verbaasd als er deze zomer ineens nieuwe all-time highs op de borden staan want in feite kan alles gebeuren, zolang we ons daar maar bewust van zijn.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links