Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Fisher Investment Nederland deelt haar ervaringen met kunstmatige intelligentie

Fisher Investment Nederland deelt haar ervaringen met kunstmatige intelligentie

Chatbots. Afbeeldingen herkennen en genereren. Taken automatiseren. Dit is slechts een kleine greep uit de manieren waarop mensen en bedrijven tegenwoordig artificial intelligence (afgekort als AI, ook wel kunstmatige intelligentie genoemd in het Nederlands) inzetten. De lijst met concrete toepassingen van machine learning is lang – en groeit met de dag. Fisher Investments Nederland leest dan ook regelmatig dat AI de volgende grote beleggingsrage in het techsegment is, die beleggers niet aan zich voorbij mogen laten gaan. AI biedt weliswaar rendementskansen, maar wat ons gaan deze hooggespannen verwachtingen voorbij aan een aantal potentiële uitdagingen.

AI omvat diverse technologieën waarmee computers uiteenlopende geavanceerde functies kunnen uitvoeren. Commentatoren steken er regelmatig de loftrompet over, maar deze technologieën zijn allesbehalve nieuw. Machine learning gaat al terug tot 1950, toen de Engelse computerwetenschapper Alan Turing zijn 'Imitation Game' bedacht: een test waarbij gekeken wordt of een machine intelligent gedrag kan vertonen.i Andere vroege voorbeelden zijn Arthur Samuels damprogramma en John McCarthy's 'LISP', de allereerste AI-programmeertaal.ii Feitelijk waren dit de prototypen van de AI-producten waar we tegenwoordig mee werken – zij het dat er enorme sprongen zijn gemaakt in de onderliggende technologie.

Maar zelfs de huidige hype rondom AI – aangedreven door enthousiasme over ChatGPT, zo heeft Fisher Investments Nederland ontdekt – is niet helemaal nieuw. Al jarenlang duiken er in Silicon Valley overal AI-startups op, die miljarden aan durfkapitaal weten aan te trekken. Zo hebben AI-startups in 2013 totaal meer dan USD 1 miljard opgehaald!iii Dat cijfer is sindsdien alleen maar verder gegroeid, met een piek van USD 78,5 miljard in 2021.iv Een vaak gekoesterde hoop is dat AI wezenlijke vooruitgang oplevert op gebieden als gezondheidszorg en onderwijs – en er zijn ook daadwerkelijk veelbelovende ontwikkelingen, waaronder een AI-gedreven hersenchip waarmee mensen zonder spraakvermogen weer kunnen communiceren met vrienden en familie.v

Maar niet iedereen ziet de impact van AI zo rooskleurig in: sommigen vrezen dat de AI-gedreven automatisering miljoenen mensen van hun huidige baan gaat beroven, waardoor de werkloosheid de hoogte in zou schieten. Dit soort doemscenario's zijn wat ons betreft gewoon de typische zorgen die vaak hand in hand gaan met innovatie – net als bij de Industriële Revolutie keer op keer gebeurde. Toch lijken recente onderzoeken erop te wijzen dat de kosten van AI nog altijd hoger liggen dan voor traditionele arbeid, dus van massaal verdringen is waarschijnlijk nog geen sprake.vi In andere bronnen die in extremen denken leest Fisher Investments Nederland dat AI het einde van de mensheid zou inluiden, wat ons overdreven lijkt.

Maar volgens Fisher Investments Nederland verwachten beleggers veelal een kolossale nieuwe tech-boom, vergelijkbaar met de indrukwekkende marktstijgingen rondom het fonkelnieuwe internet begin jaren 90, met duizelingwekkende rendementen voor vroege instappers.

We merken dat veel beleggers zich afvragen hoe ze hier het best op kunnen inspelen. Dat kan op verschillende manieren: u kunt rechtstreeks beleggen in gespecialiseerde AI-bedrijven, waaronder startups of gevestigde bedrijven die zich uitsluitend op AI toeleggen.

In onze ogen brengt dit soort bedrijven echter verschillende problemen met zich mee voor beleggers. Om te beginnen zijn er veel in particuliere handen, waardoor het een hele uitdaging kan zijn om erin te beleggen. Investeren in particuliere bedrijven betekent in de regel bovendien dat uw inleg voor hele lange tijd vastzit – dit kan grote problemen opleveren als die investeerders geld nodig hebben om hun kosten te dekken. Of als ze een andere beleggingskans willen grijpen! Bovendien is er zoveel te doen over AI dat gespecialiseerde AI-bedrijven hoogstwaarschijnlijk overgewaardeerd gaan worden. Het risico bestaat dus dat u bij de beursgang tegen een torenhoge koers instapt – doorgaans geen effectieve strategie als u het ons vraagt. En ook niet onbelangrijk is dat er heel veel bedrijven in deze branche actief zijn. Uit onze ervaringen met de marktgeschiedenis blijkt dat het vrijwel onmogelijk is om te bepalen wie er bij dit thema uiteindelijk als winnaar uit de bus gaat komen.

En een andere manier om AI in uw portefeuille te introduceren? Beleggers kunnen ook inzetten op bedrijven die direct of indirect aan AI zijn blootgesteld. Zo zijn veel grote tech-bedrijven en tech-achtige ondernemingen rechtstreeks blootgesteld via hun AI-productaanbod. Veelal worden dergelijke producten aangeboden door kleinere, nieuwere bedrijfssegmenten die een vrij gering aandeel hebben in de totale omzet. Beleggers die de voorkeur geven aan indirecte blootstelling kunnen inzetten op bedrijven die onderdelen aanleveren voor AI-ontwikkelaars, zoals fabrikanten van halfgeleiderapparatuur, die hulpmiddelen produceren voor alle soorten chipfabrikanten.

Daarnaast kunnen beleggers aandelen kopen van bedrijven uit andere sectoren die hun product- en dienstenaanbod verbeteren of uitbreiden met AI-tools – net als bedrijven uit allerlei sectoren het internet gingen gebruiken om hun omzet en efficiëntie te verbeteren tijdens de dotcom-zeepbel. Tegenwoordig kunnen bedrijven taken automatiseren met AI en zo hun inputkosten verlagen en tijd besparen. Maar ook is het nagenoeg onmogelijk om in kaart te brengen wie er op lange termijn als winnaar uit de bus gaat komen.

Wij raden beleggers aan om het zo te bekijken: welke bedrijven gaan hun winstcijfers over de komende drie tot dertig maanden het meest zien opleven door AI-tools? De ervaring van Fisher Investments Nederland leert dat dit hoogstwaarschijnlijk grote bedrijven zijn waarvoor AI-gerelateerde factoren slechts één bedrijfssegment of kostenpost zijn. Wellicht verbeteren ze hun bestaande producten en diensten met AI. Dergelijke bedrijven baseren hun groei niet uitsluitend op AI.

Dit is een stuk minder spannend dan forse rendementen nastreven met gespecialiseerde AI-bedrijven. Maar grote bedrijven hebben ook andere activiteiten, zodat ze klappen kunnen opvangen als hun investering AI niet zo geweldig rendeert als de markten verwachten.

Het potentiële rendement van een dergelijke gediversifieerde aanpak valt weliswaar in het niet bij de rendementen waar sommige beleggers van dromen, maar Fisher Investments Nederland is ervan overtuigd dat we veel redelijker blootgesteld zijn door te corrigeren voor risico's en hypes.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:

Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsNederland

Twitter: https://twitter.com/FisherInvestNL

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-nederland

Lees hier alle Beleggingsideeën van Fisher Investments Nederland

 

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (""Fisher Investments Europe""). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario's. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.


i 'The Turing Test', Stanford Encyclopedia of Philosophy, 09-04-2003.

ii 'Mastering Minds: A Journey Into the Legacy of the Samuel Checkers-Playing Program (1959)', Dr. Nivash Jeevanandam, IndiaAI, 01-02-2024. 'Artificial Intelligence Community Mourns John McCarthy', redactie, BBC, 25-10-2011.

iii 'VCs Nearly Doubled Their Investment In This Tech Last Year', redactie,  CB Insights, 20-02-2019.

iv 'AI Companies Raised $50B in 2023: VC Investors Bet on Further Growth', Giuseppe Ciccomascolo, CCN, 21-12-2023.

v 'Brain chip helps voiceless patient communicate at 62 words per minute', Daniel Gilbert, The Washington Post, 23-08-2023. Geraadpleegd via MSN.

vi 'Humans Still Cheaper Than AI in Vast Majority of Jobs, MIT Finds', Saritha Rai,  Bloomberg, 22-01-2024. Geraadpleegd via Financial Advisor Magazine.

Fisher Investments Nederland

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links