Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Fisher Investments Nederland bespreekt hoe het de politieke context van de aandelenmarkt in 2024 ervaart

Fisher Investments Nederland bespreekt hoe het de politieke context van de aandelenmarkt in 2024 ervaart

Er wordt heel wat gespeculeerd over de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november 2024, waarbij allerlei dramatische scenario's de revue passeren. Toch is die politieke tweestrijd, waar veel aandacht naar uitgaat, niet de enige. Ook in continentaal Europa en het Verenigd Koninkrijk staan er verkiezingen voor de deur. Volgens de ervaringen van Fisher Investments Nederland is de politiek een belangrijke aanjager van de markt. Het is dan ook de moeite waard om ze nader te bestuderen.

Hoewel politieke vooroordelen de mens eigen zijn, blijkt uit ons onderzoek dat geen enkele politieke ideologie of partij inherent goed of slecht is voor de markten. Onze ervaring is dat kiezers bepaalde partijen vaak het etiket bedrijfsvriendelijk of bedrijfsonvriendelijk opplakken, ervan uitgaande dat rechts marktvriendelijker is dan links. Uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland en een analyse van de marktgeschiedenis blijkt echter dat de werkelijkheid een genuanceerder beeld laat zien. Het Britse premierschap bijvoorbeeld is sinds 2010 in handen van de Conservatieven. In die periode hebben we in het VK twee stierenmarkten en een berenmarkt gezien.i Daarvoor leidde Labour de regering van 1997 tot 2010, waarin er twee stierenmarkten en twee berenmarkten waren. Onze analyse van de marktgeschiedenis in de VS en Europese landen levert hetzelfde beeld op. Volgens ons is de ene politieke ideologie niet per se beter voor aandelen dan de andere.
Wij denken dat de markten zich meer richten op wat de wetgevers goedkeuren dan wie het goedkeurt. De ervaringen van Fisher Investments Nederland met cijfers uit het verleden leren dat aandelenmarkten doorgaans een hekel hebben aan ingrijpende wetgeving die de basisregels verandert en winnaars en verliezers oplevert. Wanneer een regering de wet onverwacht wijzigt, kan dit de planning van bedrijven bemoeilijken of ertoe leiden dat investeringen worden uitgesteld totdat er meer duidelijkheid komt. De daaraan verbonden onzekerheid is nadelig voor de winsten, zo blijkt uit onze analyse van de marktgeschiedenis. Wij denken dus dat de aandelenmarkten over het algemeen de voorkeur geven aan een politieke impasse. Als meerdere partijen strijden om hun standpunten te verdedigen, vergroot dit de kans op compromissen, waardoor de uiteindelijke wetgeving wordt afgezwakt. Dit resulteert volgens ons in minder risicoaversie op de markten ten aanzien van nieuwe wetgeving en het stimuleert de risicobereidheid.

Volgens Fisher Investments Nederland zullen de naderende Britse parlementsverkiezingen, die op de agenda staan voor januari 2025, de komende tijd waarschijnlijk een impasse in de hand werken. Hoewel het waarschijnlijk nog te vroeg is om een uitkomst te voorspellen, ligt Labour-leider Keir Starmer in de peilingen ruim voor op premier Rishi Sunak en de Conservatieven, die het land momenteel regeren.ii Hoewel er op het moment van schrijven nog geen verkiezingen zijn, beginnen we al wel een idee te krijgen van de prioriteiten van elke partij. De Conservatieven van Sunak, die intern sterk verdeeld zijn, hebben gezien hun zwakke positie in de peilingen weinig redenen om vóór de verkiezingen het land op z'n kop te zetten. In plaats daarvan lijkt Sunak zich te beperken tot cosmetische maatregelen om de gunst van de kiezers te winnen, zoals de herschikking van het kabinet in november en het terughalen van voormalig premier David Cameron.iii Dergelijke manoeuvres kunnen de krantenkoppen halen. Maar uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt dat de aandelenmarkten zich realiseren dat ze weinig gevolgen hebben voor de economie, waardoor de onzekerheid afneemt.

Nu stelt Starmer talloze veranderingen in het vooruitzicht als hij wint, waaronder nieuwe onderhandelingen over de Brexit-deal, gericht op meer toenadering tussen het VK en de EU.iv Hoewel verkiezingsbeloften niet per se worden omgezet in wetgeving, kunnen ze in de aanloop naar de verkiezingen enige onzekerheid veroorzaken en het sentiment en dus de aandelenkoersen drukken. Maar naarmate de verkiezingen dichterbij komen en beleggers steeds meer hun aandacht richten op de waarschijnlijke uitslag, denken wij dat de onzekerheid uiteindelijk zal afnemen. De ervaringen van Fisher Investments Nederland leren dat dergelijke discussies al zo lang van tevoren plaatsvinden dat de markten ruimschoots de tijd hebben om de impact van welke wet dan ook vooraf in te prijzen, waardoor het verrassingseffect voor aandelen verdwijnt.

De verkiezingen in andere landen zijn naar onze mening ook de moeite waard om te volgen. In juni 2024 vinden de parlementsverkiezingen in de EU plaats, en de grootste partijen van dit moment, de Europese Volkspartij (EVP) en de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D), staan momenteel bovenaan in de peilingen, hoewel enkele kleinere, eurosceptische partijen de afgelopen maanden een opmerkelijke vooruitgang hebben geboekt.v Dat gezegd hebbende, blijkt uit het verleden dat de parlementsverkiezingen in de EU vaak niet meer dan proteststemmen zijn. Fisher Investments Nederland is dan ook van mening dat de verkiezingen zelf geen grote gevolgen voor de markt zullen hebben. Maar als de eurosceptische partijen een grotere vinger in de pap krijgen, kunnen ze het functioneren van het Europees parlement verstoren.

Ook in België vinden de federale verkiezingen plaats in juni 2024, en de strijd om de controle over de Kamer van Volksvertegenwoordigers lijkt momenteel een nek-aan-nekrace.vi Maar het land kent een geschiedenis van lange coalitiegesprekken die geen meerderheidsregering opleveren, wat Fisher Investments Nederland ervaart als een andere vorm van politieke impasse. Bij de Belgische federale verkiezingen van 2014 bijvoorbeeld werden de zetels verdeeld over dertien verschillende partijen en geen enkele daarvan kwam ook maar in de buurt van de meerderheid.vii Desondanks presteerden Belgische aandelen tot aan het einde van dat jaar beter dan de markten van de eurozone.viii Ook bij de verkiezingen van 2003 gingen de zetels naar tien verschillende partijen. Ondanks de impasse die na deze uitkomst ontstond, presteerden Belgische aandelen tot het einde van dat jaar beter dan de wereldwijde aandelenmarkten.ix In Oostenrijk worden het komende najaar ook parlementsverkiezingen gehouden. Drie partijen, de Vrijheidspartij van Oostenrijk (FPO), de Sociaal-Democratische Partij van Oostenrijk (SPO) en de Oostenrijkse Volkspartij (OVP), gaan aan kop in de peilingen, en hoewel het nog te vroeg is om te bepalen wie de meeste stemmen zal krijgen, ligt een coalitieregering voor de hand.x

Over het geheel genomen denken wij dat de komende verkiezingen in het VK en Europa één ding met elkaar gemeen hebben: impasse. In verschillende gevallen lijken de grootste of regerende politieke partijen een deel van hun politieke kapitaal te verliezen, wat ten koste gaat van hun vermogen om wetgeving aangenomen te krijgen. Deze ontwikkelingen zullen waarschijnlijk gepaard gaan met scherpe retoriek en gezwets. Beleggers krijgen misschien te maken met emotioneel geladen waarschuwingen voor het ene of het andere beleid, maar uit de ervaringen van Fisher Investments Nederland blijkt dat dit geen reden is om anders te gaan beleggen. De vraag hoe groot de kans is dat dergelijke ideeën worden omgezet in wetgeving, is volgens ons van cruciaal belang. En houd er rekening mee dat de markten uitgebreid anticiperen op deze ontwikkelingen, waardoor de kans op drastische en verrassende marktbewegingen kleiner wordt. Reageren op verkiezingsperikelen is dan eigenlijk reageren op oud nieuws.

Volg ons op social media voor de laatste marktontwikkelingen en updates van Fisher Investments Nederland:

Facebook: https://www.facebook.com/FisherInvestmentsNederland

Twitter: https://twitter.com/FisherInvestNL

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/fisher-investments-nederland

Lees hier alle Beleggingsideeën van Fisher Investments Nederland

Fisher Investments Nederland heeft geen voorkeur voor een bepaalde politieke partij of politicus in welk land ook. We beoordelen politieke ontwikkelingen alleen op hun potentiële gevolgen voor de markt en de economie.

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Luxembourg, Sàrl is een in Luxemburg geregistreerde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (ondernemingsnummer: B228486) wat ook handelt onder de naam Fisher Investments Europe (""Fisher Investments Europe""). Fisher Investments Europe staat onder toezicht van de CSSF. Statutaire zetel Fisher Investments Europe: K2 Building, Forte 1, Third Floor, 2a rue Albert Borschette, L-1246 Luxembourg. Fisher Investments Europe besteedt sommige aspecten van het dagelijkse beleggingsadvies, portefeuillebeheer en portefeuillehandelingen uit aan gelieerde ondernemingen.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Europe deze visie zal handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste scenario's. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document.


i Bron: FactSet, 15-11-2023. Gebaseerd op het prijsrendement (zonder dividend) van de MSCI UK Investible Market Index, 31-12-1997 tot en met 14-11-2023. Weergegeven in GBP. Schommelingen in de wisselkoers tussen het pond en de euro kunnen leiden tot hogere of lagere rendementen. Een stierenmarkt is een lange periode waarin de aandelenkoersen een algemene stijging laten zien. Een berenmarkt is een langdurige, door fundamentals aangejaagde daling op de aandelenmarkt van 20% of meer.

ii Bron: Politico, per 6-11-2023.

iii “UK's Sunak Brings Back Cameron, Sacks Braverman,” Elizabeth Piper, Reuters, 14-11-2023. Gegevens geraadpleegd via MSN.

iv “Labour Will Seek Major Rewrite of Brexit Deal, Keir Starmer Pledges,” Jem Bartholomew, The Guardian, 17-9-2023.

v Bron: Politico, per 6-11-2023.

vi Ibid.

vii Ibid.

viii Bron: FactSet, 13-11-2023. Rendement van de MSCI Belgium Index en de MSCI EMU Index in EUR, 25-5-2014 tot en met 31-12-2014.

ix Bron: FactSet, 13-11-2023. Rendement van de MSCI Belgium Index met bruto-dividenden en de MSCI World Index met netto-dividenden in EUR, 18-5-2003 tot en met 31-12-2003.

x Bron: Politico, per 6-11-2023.

Fisher Investments Nederland

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links