Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

De grootste ‘Duitse’ onderneming

De grootste ‘Duitse’ onderneming
Beeld: Linde

Linde Plc is 's werelds grootste producent van industriële gassen. Een kroonjuweel van de Duitse industrie en de grootste component in de DAX 40-beursindex. Toen Linde in 2023 zijn beursnotering in Duitsland stopzette, en zo uit de DAX 40 verdween, was dit een aardverschuiving. Het Duitse bedrijf noteert nu nog alleen in de Verenigde Staten.

Kort samengevat

  • Linde is de grootste producent van industriële gassen
  • Het Duitse bedrijf noteert nog maar alleen in New York
  • De cijfers zijn goed
  • De analisten zijn positief
  • Ook veel Nederlandse aandelen noteren in New York

De interessante geschiedenis van Linde

Linde Plc is oorspronkelijk een Duits bedrijf. Carl Linde richtte het bedrijf op in Wiesbaden in 1879. In 1907 richtte Linde een dochteronderneming op in de VS onder de naam "Linde Air Products".

Gedurende de eerste wereldoorlog verloor Linde deze dochteronderneming door onteigening. De dochter werd samen met andere bedrijven opgenomen in een nieuw bedrijf genaamd "Union Carbide". In 1992 splitste Union Carbide de voormalige Linde-divisie af en bracht ze naar de beurs onder de nieuwe naam "Praxair".

Praxair groeide uit tot een van de topbedrijven in industriële gassen. Hetzelfde kan gezegd worden van het Duitse Linde.

In 2018 was het zover: Praxair en Linde fusioneerden. Na de fusie opereert het bedrijf onder de naam "Linde Plc".

Het aandeel Linde op de beurs

Linde noteert op de Nasdaq-beurs met tickersymbool LIN. De beurswaarde ligt momenteel rond een stevige $200 miljard. Het aandeel is opgenomen in de S&P 100- en S&P 500-beursindexen.

In een notendop kan gezegd worden dat de koers al een aantal jaren maar in één richting gaat - omhoog. Dat geldt ook voor de dividenden. De winst per aandeel op volledig verwaterde basis bedroeg $4,71 in 2020, $7,33 in 2021 en $8,23 in 2022. De consensusraming van analisten voorspelt $12,36 voor 2023.

Linde, weekgrafiek vanaf oktober 2020 (bron Freestoxx webtrader)

Test de gratis Freestoxx webtrader met real-time koersen

In de komende twee boekjaren zullen de omzet en de winst naar verwachting blijven stijgen. Het zou dus mogelijk moeten zijn om het dividend geleidelijk nog verder te verhogen.

Wat de analisten denken

Alhoewel twee analisten recentelijk hun opinie over Linde van ‘Kopen’ naar ‘Houden’ terugschroefden, kan gesteld worden dat de meerderheid der analisten nog steeds achter Linde staat met een ‘Kopen’-klassering.

Afhankelijk van de bronnen die je raadpleegt, lijkt het consensus-koersdoel $429 te zijn. De koers van het aandeel Linde is momenteel $400.

Technische analyse

Om de volgende koersdoelen voor de bulls en bears in technische termen te bepalen, wordt een Fibonacci-analyse gebruikt. De volgende weerstandsniveaus zijn $411,45, $415,79, $420,14, $425,52en $434,21. De volgende steunniveaus zijn $406,07 en $397,38. De Relative Strength Index (RSI) staat op 50,88 punten en geeft zo een technisch neutrale marktsituatie aan. De koers ligt nog ver boven het 200 dagen-gemiddelde.

Ook Nederlandse aandelen noteren in de VS

De beslissing van Linde, de grootste component in de Duitse beursindex, om de beursnotering in Frankfurt stop te zetten was een klap voor Europa. Toch is het aandeel niet alleen. Schoenenreus Birkenstock koos ook voor de Amerikaanse beurs toen het recent zijn beursgang maakte. Ook het Engelse ARM, een van de meest innovatieve bedrijven in de microchipsector, ging naar de Amerikaanse beurs.

Deze Nederlandse aandelen noteren in New York.

Volg belangrijke aandelen op de voet…

via deze gespecialiseerde pagina van Freestoxx.

Over FREESTOXX

Via broker FREESTOXX kunnen beleggers aandelen en opties kopen zonder commissie te betalen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links