Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Connect / branded content

Wat is dit?
Connect is het branded contentplatform van IEX Media, waar we beleggingsprofessionals en beleggers met elkaar in contact brengen. Connect-content wordt u aangeboden door onze partners. Sluit
Connect label

Drie ijzersterke argumenten om periodiek te beleggen

Drie ijzersterke argumenten om periodiek te beleggen

Periodiek beleggen in ETF’s is een simpele maar zeer effectieve beleggingsmethode waar eigenlijk elke belegger zijn voordeel mee kan doen. Er zijn zeker drie redenen waarom deze manier van beleggen goed werkt:

Trade Republic is een financiële instelling die wordt gereguleerd in Duitsland. Uw saldo is beschermd tot €100.000.

1. Koop niet één aandeel, koop ze allemaal

Een aandeel kiezen dat goed gaat presteren is lastig, want uiteindelijk kan niemand de toekomst voorspellen. En de negatieve invloed op je rendement als je een goed presterend aandeel niet bezit of een slecht presterend aandeel juist wel bezit zijn groot, zeker als je maar een paar aandelen hebt. Als je dit jaar bijvoorbeeld een portefeuille had van 5 aandelen en er zat wel/niet Nvidia bij of wel/niet Just Eat Takeway dan maakt dat een enorm verschil voor het rendement. 

Dit probleem ondervang je door in één keer een mandje van aandelen te kopen, bijvoorbeeld van de S&P500-index of de AEX-index. Dit kan via een zogenaamde ETF of tracker, een op de beurs genoteerd fonds waarmee je tegen lage kosten met één transactie kan beleggen in een index. 

De grondlegger van ETF’s, John Bogle, heeft het mooi verwoord:

“Zoek niet naar een speld in de hooiberg. Koop gewoon de hele hooiberg.”

Spreiding aanbrengen in je portefeuille kan ook door in een beleggingsfonds te beleggen, echter:

2. Versla de professionals door lagere kosten

Je kan ook in meerdere aandelen tegelijk beleggen via een beleggingsfonds. Dan is er een professionele fondsbeheerder met een team van analisten die op basis van onderzoek actief kansrijke aandelen selecteren. Onderzoek na onderzoek toont echter aan dat ‘actieve’ beleggingsfondsen op langere termijn een slechter rendement hebben dan ‘passief’ beleggen, wat een andere term is voor beleggen in ETF’s. 

Een bekend jaarlijks onderzoek is dat van S&P Dow Jones indices, waarin de prestaties van beleggingsfondsen worden vergeleken met het rendement op de vergelijkbare index.

In Europa heeft in 2022 maar 13% van de fondsmanagers het beter (of in 2022 liever gezegd minder slecht) gedaan dan een index van grote Europese aandelen. Dit is geen uitzondering. Over de laatste 10 jaar is dit percentage slechts 10%. De belangrijkste reden voor het verschil in rendement zijn de kosten. De analisten van het beleggingsfonds willen immers wel graag betaald worden.

ETF’s op de bekende indices hebben over het algemeen jaarlijkse kosten van 0,10% - 0,30%, terwijl dit bij beleggingsfondsen meestal tussen de 1,5% en 2% ligt (of hoger - bij hedgefondsen zit er vaak nog een ‘performance fee’ bij). Bij een horizon van 1 jaar maakt dit verschil bij kleinere bedragen niet heel veel uit, maar op lange termijn worden de verschillen enorm.

Stel bijvoorbeeld dat je 100 euro per maand belegt voor 25 jaar en de markt stijgt 7% per jaar.

Je kan beleggen in een ETF met 0,2% jaarlijkse kosten of een beleggingsfonds met 2,0% kosten. Beide realiseren een rendement voor kosten dat gelijk is aan de markt, dus 7%. Wat is dan het verschil aan het einde van de rit?

De waarde van de maandelijkse ETF-investering van 100 euro levert na 25 jaar 75.885 euro op, waarbij u in totaal 2.419 euro aan kosten heeft betaald. De investering in het beleggingsfonds is na 25 jaar 57.676 euro waard. En u heeft in totaal 20.628 euro aan kosten betaald.

Wilt u het risico van deze extra 18.000 euro aan kosten nemen als maar 10% van de beleggingsfondsen de markt verslaat? Of kiest u voor de 90% van de gevallen waarin het rendement 30% hoger ligt? Voor de goede orde, de markt kan ook dalen of gelijk blijven. Als het rendement exact 0% is dan heeft u bij de maandelijkse ETF-investering 29.265 euro na 25 jaar en met het beleggingsfonds 23.623 euro. Een kleiner verschil dus.

Het belangrijkste punt is dat welk scenario je ook verwacht, je door de lagere kosten beter af bent met een ETF. Met deze handige tool van de Australische overheid kan je zelf berekeningen maken op basis van verschillende scenario’s.

3. Geen 'market timing' maar 'time in the market'

De markt timen is buitengewoon lastig. Er gebeuren altijd weer verrassende dingen in de wereld waardoor de beurs onverwacht omhoog of omlaag gaat. Het maandelijks voor een vast bedrag ETF’s of aandelen kopen is een makkelijke en effectieve strategie om hiermee om te gaan.

Hiermee vermijdt u ook de psychologische valkuil van euforisch te veel aandelen  kopen op de pieken om vervolgens als de beurs daalt alles wanhopig rond het laagste punt te verkopen. Niemand minder dan Warren Buffett zegt hier het volgende over, alhoewel hij zelf natuurlijk een actieve belegger is:

“Door periodiek te beleggen in een ETF kan een belegger zonder enige kennis van zaken het zelfs beter doen dan de meeste beleggingsprofessionals.”

Maandelijk voor een vast bedrag beleggen heet ook wel ‘dollar cost averaging’. Het grote voordeel hiervan is dat u als de beurs relatief laag staat voor hetzelfde bedrag relatief veel aandelen koopt, en als de beurs hoog staat relatief weinig. Op de lange termijn maakt u op deze wijze effectief gebruik van de onvermijdelijke dalen. En door in een ETF te beleggen doet u altijd automatisch mee met de toonaangevende bedrijven van dat moment.

Conclusie

Samenvattend is maandelijks beleggen in ETF’s dus een sterke basis voor zowel beginnende als gevorderde beleggers. Als u beleggen leuk vindt of over bepaalde onderwerpen een uitgesproken visie heeft, kunt u hiernaast altijd nog in individuele aandelen of beleggingsfondsen beleggen.

Het is hierbij cruciaal dat u een platform kiest dat automatisch inleggen van een vast bedrag mogelijk maakt tegen zo laag mogelijke kosten. Trade Republic biedt zo’n platform, ook voor beleggers die maar een relatief klein bedrag kunnen missen.

U kunt bij Trade Republic eenvoudig uit ruim 4500 ETF’s en aandelen kiezen om automatisch maandelijks (of in een andere frequentie die u uitkomt) te beleggen met een vast bedrag zonder instap- of abonnementskosten. ETF’s en aandelen kunnen fractioneel aangekocht worden - u kunt dus bijvoorbeeld automatisch voor 40 euro per maand in een MSCI World ETF beleggen en 10 euro in een AEX ETF. Elke periodieke belegging kan te allen tijde worden gewijzigd of stopgezet: u houdt zelf de controle. Daarnaast kunt u ook ‘gewoon’ ETF’s of aandelen kopen; dan zijn de kosten per order 1 euro.

Trade Republic is gereguleerd in Duitsland, waar al meer dan 1 miljoen Trade Republic-klanten met periodiek beleggen hun vermogen efficiënt aan het opbouwen zijn.

Voor meer informatie over Trade Republic en om binnen enkele minuten een rekening te openen, ga naar: www.traderepublic.nl

Beleggen op de aandelenmarkt brengt risico’s met zich mee: de waarde van beleggingen kan zowel omhoog als omlaag gaan en u kunt minder terugkrijgen dan wat u oorspronkelijk heeft belegd. Individuele beleggers moeten hun eigen beslissingen nemen of onafhankelijk advies vragen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links