Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koningen van de handel

Kroningsgimmick-alert! NYSE Euronext zette financieel Nederland op het puntje van de stoel door gisteren de introductie van een nieuwe index aan te kondigen. Wat zou het zijn? Een realtime-AEX? Een fundamenteel gewogen index?

Nope, sinds vanochtend weten we dat het gaat om een ietwat ludieke inhaker op het kroningsfeest, in de vorm van een index van alle Koninklijke bedrijven aan het Damrak, de AEX Koningsindex. Dat zijn er 17, van Ahold en Vopak tot de Porceleyne Fles.

En binnenkort alweer 16, want Douwe Egberts staat half in de draaideur op weg naar buiten. Een serieuze graadmeter is het niet - je kunt ook alle aandelen die beginnen met de letter A in een index gieten - maar wel een leuk vergelijk tusen oud (want om koninklijk te worden moet je minstens 100 jaar bestaan) versus nieuw Amsterdam.  

En zowaar, de oudjes doen het vooral sinds crisis van 2008 best aardig. (Met dank aan @mathijsbouman)

De echte kracht van financieel Amsterdam huist echter allang niet meer op het Damrak en in eeuwenoude beursfondsen. The Economist heeft een mooi verhaal over de Nederlandse hegemonie op de markt voor high frequency trading:

"ANY good history of financial markets will have a section on Amsterdam. [...] In the controversial field of high-frequency trading (HFT) [Amsterdam] is still at the cutting edge."

High frequency trading is omstreden, maar het is bij uitstek de meest innovatieve tak van sport in de effectenhandel. En laat Amsterdam daar nu het epicentrum van zijn, zeker in Europa.

Temidden van alle somberheid over de tanende rol van Amsterdam als financieel centrum en een leeglopend Damrak is het goed om te weten dat we - net als in de dagen van de VOC en de eerste Europese optiebeurs - nog steeds voorop lopen als het gaat om innovatie. 

Met alle controverse die daarbij hoort, trouwens, signaleert ook The Economist:

Critics still fret. The speeds at which trades are executed keep increasing. That doesn’t just make it expensive for smaller rivals to compete; it also raises the possibility of another flash-crash-like event. Optiver’s Mr Elzinga acknowledges the danger but emphasises his firm’s internal risk-management standards and the fact that the partners’ own capital is at risk, which encourages discipline.

From his perch in IMC’s Amsterdam office, Mr Defares makes the same point in a different way: “You have 12 storeys above your head right now and you don’t sit here worrying about them crashing down on you. You trust the architect and the builders.”

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 14:00 De puzzel van Powell en een overvolle agenda in een ingekorte beursweek
  2. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  3. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links