Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wil de echte AEX nu opstaan?

Zoek de verschillen! Ja, de AEX is een wispelturige en schizofrene dame. Hoe kan dit nou, zulke totaal andere scores terwijl het om dezelfde index gaat?

Eén woord: dividend

Door het ex-dividend van Corio vandaag van maar liefst 2,76 euro loopt de AEX zo maar +0,11% mis. Wen er maar aan. Het dividendseizoen komt nu echt op gang en dat gaat er inhakken in de komende weken. U weet het, op opening gaat dit dividend altijd één op één van de beurskoers af.

Meestal heeft de koers de neiging - zeker op plusdagen - in de loop van de dag een gedeelte van dit ex-dividend in te lopen, maar zoals altijd op de beurs is dit beslist geen wet van meden en perzen. Goed, hoe heb ik zo snel uitgerekend dat de AEX 0,11% verliest door dat dividend van Corio?

Dat hoef ik niet te berekenen, want dat lees ik zo af aan de AEX herbeleggingsindex (AEX GR in de tabel). Daar zit het dividend van Corio nog lekker in. Lekker, want kijk naar het verschil dat de AEX total return index door die herbelegde dividenden sinds 1983 heeft opgebouwd met de prijsindex.

Dat ding staat biijna drie keer zo hoog dan de gewone AEX en dat door gemiddeld pak 'm beet 4% dividendrendement door al die jaren heen. Zo ziet u eens te meer dat u zeker op lange termijn voor het dividend in aandelen moet beleggen en niet voor koersstijgingen. Scheelt een hoop ongelukken.

Tot slot leest u aan de AEX mei future (FTIF1305 in de tabel) ook al die komende ex-dividenden af. Future-handelaren hebben die allemaal al ingeprijsd en dat scheelt liefst vijf indexpunten met de AEX van nu! OK, er wordt bij futures ook verdisconteerd voor rente, maar dat scheelt op maandbasis niet zoveel.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 april 2013 15:57
    Misschien had je het gemis voor de AEX door het uitbetalen van het dividend wel moeten uitrekenen voor de duidelijkheid want ik begrijp niet waarom 2,76 Euro op een index die rond 340 sloot maar 0,11% is en niet ongeveer 0.80%.

    2,76 Euro is in procenten natuurlijk veel minder op een index die 950 noteert dan een index die 340 noteert. Is het dan verstandig om het verschil in procenten, door dit dividend bedrag veroorzaakt, tussen de twee indices met elkaar te vergelijken?
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links