Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kom maar op met die eurobonds

Bernd Lucke en Holger Schmieding zijn twee Duitse economen. Beiden zijn tegen de uitgifte van eurobonds. Ik ben een voorstander van de uitgifte van gezamenlijke EU obligaties, maar mijn sympathie gaat toch uit naar de opinie van Lucke.

Hij is economiedocent aan de Universiteit van Hamburg en fel tegenstander van de euro. Sinds kort heeft de man ook internationale bekendheid vanwege de oprichting van Alternative für Deutschland. Deze zogenaamde anti-euro partij heeft als hoofddoelstelling zo snel mogelijk een Dexit te bewerkstelligen.

Duitsland heeft niets in de euro te zoeken, zo vindt Lucke. Waarom zou de Duitse belastingbetaler doorgaan met het steunen van Griekenland en andere zwakke broeders in het eurogebied die hun begrotingen niet op orde krijgen? Zulke retorische vragen gaan er in als koek bij een groeiend deel van het electoraat.

Mooie tournedos
Het is consequent dat eurosceptici geen voorstander zijn van eurobonds en niet openstaan voor de voordelen daarvan. Een discussie met hen over eenheidsobligaties is zinloos. Het is alsof je een vegetariër een mooie tournedos wilt verkopen.

Met voorstanders van het opheffen van de euro is het zinniger om te discussiëren over de voordelen van de euro zelf. Dat is een lastige discussie omdat, ik geef het toe, de nadelen ook groot lijken. De discussie is een soort Catch22.

De nu zichtbare nadelen van de euro, bijvoorbeeld de enorme geldstromen naar zuidelijk Europa, zijn voor een belangrijk deel veroorzaakt door verkeerde politiek. Die verkeerde politiek wordt veroorzaakt doordat de euro, met al zijn voordelen, niet volledig omarmd wordt.

Voor de euro, maar tegen eurobonds?
Voor- en tegenstanders zullen in deze diffuse situatie elkaar om de oren slaan met hoge bedragen aan kosten c.q. voordelen, zonder dat overtuigend bewijs voorhanden is. Hoezeer oneens ik het ook ben met Lucke, het standpunt van Holger Schmieding begrijp ik echt niet.

Deze Duitse econoom is voorstander van de euro, maar hij is fel tegen eurobonds. Immers, zo stelt hij, het gaat nu prima in de eurozone. De probleemlanden worden geholpen en onder voortdurende druk van buitenaf zijn zij gedwongen te hervormen.

Met de invoering van eurobonds zou, daar is hij weer, de Duitse belastingbetaler moeten opdraaien voor de zuidelijke landen. Immers, met eurobonds vervalt de noodzaak voor verdere hervormingen. Ik begrijp niet hoe voorstanders van de euro zo tegen eurobonds ageren.

Permanente crisissfeer
Hoe is het mogelijk dat het rijke Europa financieel op de been moet worden gehouden met noodfondsen, hulppakketten, wekelijkse eurogroep-vergaderingen en meer van dat soort beschamende zaken. Afgezien daarvan is de daarmee samenhangende schade, in de vorm van onzekerheden en daaruit voortvloeiende economische malaise, enorm.

Onlangs gaf het IMF aan dat de eurozone ook de komende jaren minder presteert dan de andere continenten. Dat heeft alles te maken met het gebrek aan een samenhangend monetair en economisch systeem in Europa. Er zijn twee manieren deze chronische onevenwichtigheid te herstellen.

Ten eerste kan er worden gekozen de euro los te laten en terug te keren naar een gescheiden muntstelsel. De eenmalige en structurele kosten zijn zeer groot, maar het zal wel snel een einde maken aan de welhaast permanente crisissfeer in de eurozone. De tweede en beste oplossing is de consequenties te aanvaarden van de euro en tot snelle introductie van eurobonds te komen.

Default nagenoeg uitgesloten
Het argument dat dit tot veel hogere (rente)kosten zal leiden, bestrijd ik. Ten eerste moet de huidige rente niet als referentieniveau worden gekozen. De rentetarieven in Duitsland en Nederland op 10-jarige obligaties zijn met 1,3% tot 1,6% natuurlijk extreem laag. Maar dat is juist het gevolg van de financieel-economische crisis, die met de uitgifte van eurobonds flink getemperd wordt.

Het is een ridicule gedachte een crisis niet op te (willen) lossen, omdat dit zou leiden tot een stijging van de rente. Ten tweede zal de gezamenlijke eurobond tot een zeer liquide en concurrerende markt leiden, met name ten opzichte van Amerikaanse staatsobligaties. De (relatieve) rentevoordelen daarvan zijn evident.

Ten derde zal de eurorente geen gemiddelde zijn van het huidige gemiddelde, maar tenderen naar het niveau van de beste debiteur, in casu Duitsland. Immers, de markt zal een default van een individueel land, maar ook dat van de eurozone als geheel, nagenoeg uitsluiten, zoals het dat ook doet voor de VS, ondanks de grote financiële problemen aldaar.

Lagere rentelasten
Tot slot tackle ik het argument dat eurobonds de druk voor hervormingen laten wegvallen, met hogere (rente)kosten voor Noord-Europa als gevolg. Een goede organisatie van de uitgifte van eurobonds zal juist leiden tot verdere verlaging van de rentelasten. In een adequaat eurobondsysteem leent het centrale instituut tegen de lage marktrente, maar vindt vervolgens intern een renteverrekening plaats.

De door elke individuele lidstaat te betalen rente hangt af van het tekort en de omvang van de staatsschuld. Bij een gemiddelde eurbondrente van 1,5% betaalt Duitsland dan bijvoorbeeld slechts 1% rente, maar Spanje bijvoorbeeld 3%. De voordelen zijn enorm.

Ten eerste betaalt Duitsland in dit systeem minder dan de actuele marktrente. Ten tweede strijken de eurolanden, en daarmee de belastingbetalers, zelf de risicopremie op in plaats van de markt. Nu profiteren beleggers van de hoge Spaanse rente, terwijl de belastingbetaler zorg draagt voor het afwenden van faillissement van de zwakke landen.

Eurobonds geven rust
Een laatste voordeel is dat de zwakke landen minder rente betalen dan de actuele marktrente, waardoor de economische hervormingen makkelijker en het economisch herstel sneller plaatsvindt. De rust die door de uitgifte van eurobonds in de financiële markten gecreëerd wordt, zal daarnaast de economie een enorme impuls geven.

Voorstanders van de euro hebben naar mijn overtuiging geen enkel overtuigend argument om de uitgifte van eurobonds te blokkeren.

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 april 2013 12:19
    "bijvoorbeeld de enorme geldstromen naar zuidelijk Europa, zijn voor een belangrijk deel veroorzaakt door verkeerde politiek. Die verkeerde politiek wordt veroorzaakt doordat de euro, met al zijn voordelen, niet volledig omarmd wordt."
    De belangrijkste aanname uit uw stuk wordt niet onderbouwd.
    Verder vindt u politici dom als ze doen waar ze voor gekozen zijn. Deden ze dat allemaal maar, dan kwam er ook snel een einde aan de ellende met de euro.

    Wat betreft uw overige beweringen wil ik Thatcher citeren: no, no, no!
  2. Bas2012 18 april 2013 12:26
    Holger Schmieding heeft helemaal gelijk. Welke stok achter de deur is er nog om hervormingen door de voeren binnen de EU landen als er Eurobonds ingevoerd worden?

    De verschillen binnen Europa zijn gewoon te groot op sociaal/politiek niveau binnen Europa en de macht is ook nog gedecentraliseerd. Eurobonds is niets anders dan een legitieme reden om weer achterover te leunen met kortzichtige politiek en de structurele ellende (lees geen hervormingen) weg te poetsen met gelddrukken dmv/via Eurobonds.

    Eurobonds moeten samengaan met centralisering van macht etc binnen de EU of doe het niet en hou vast aan een hybride systeem zoals nu.
  3. PingPong 18 april 2013 12:55
    Beste Marcel,
    Hou nou eindelijk eens op met dat eurofiele gezever. Er zijn al meer dan genoeg anderen die ons daarmee lastig vallen. Bovendien: het beste bewijs dat eurobonds een slecht idee zijn, is omdat de zuidelijke flierefluiters ze graag willen.

    Schoenmaker blijf bij je leest: wat we van jou willen horen is welke (bestaande) structured products momenteel aantrekkelijk zijn om te kopen, of welke we beter kunnen verkopen. Dáár heb je wel verstand van.
  4. PeterZ 18 april 2013 13:14
    Ik ben het helemaal met Marcel eens. Bij één munt hoort één obligatie en een gezamenlijke rente. Dit moet samen gaan met begrotingsdiscipline in de zuidelijke landen. Wie zich in de toekomst niet aan de spelregels houdt moet (tijdelijk) uit de Euro tot alles weer op orde is. Als je een gezamenlijke munt hebt, met vele voordelen, dan moet je er ook voor zorgen dat de nadelen opgelost worden en de Eurobond biedt een betere uitweg dan de staatssteun die nu gegeven wordt. Anders kunnen we er inderdaad beter gelijk mee stoppen.
  5. forum rang 4 Willempie3 18 april 2013 13:57
    Uit het recente rapport van de ECB blijkt dat Zuid-Europese huishoudens een groter vermogen hebben dan Noord-Europese Huishoudens. Italianen, Grieken Spanjaarden Fransen en Belgen zijn gemiddeld duidelijk rijker dan Nederlanders en Duitsers. De Zuidelijke landen hebben hun eigen regering allemaal een beetje als lege BV gebruikt. En de noordelijke belastingbetaler mag de rekening betalen. Laat de burgers van Zuid-Europa maar een flink deel van hun eigen vermogen aan hun regeringen terugbetalen a la Cyprus. Ze hebben gewoon jarenlang te weinig belasting betaald !

    W3.
  6. Jaar01 18 april 2013 14:02
    Helemaal met Peter en Marcel eens. Voorop staat begrotingsdiscipline en landen die zich houden aan de regels. Met name Spanje en Italie durven/willen niet doorpakken. Zolang de basis niet goed is en de euro obligatie wordt ingevoerd zie je alleen maar geldstromen naar het zuiden verdwijnen met alle gevolgen van dien en dat kan niet de bedoeling zijn. Vele instanties en goedwillende adviseurs geven hun mening vanuit hun eigen discipline zonder met andere factoren rekening te houden. Zo lijkt het of niemand het juiste antwoord heeft. Bekijk het kippenhok in Den Haag eens. Iedereen een andere mening met als gevolg : Er komt niets zinnigs aan oplossingen uit.
  7. [verwijderd] 18 april 2013 14:22
    Als je één munt wilt moet je ook één schuld hebben en dus ook één rente. Onbegrijpelijk dat er economen zijn die dat ontkennen. Politici wilden het niet invoeren bij aanvang EU ook al is er op aan gedrongen. Onbegrijpelijk, wel dromen van een EU dat economisch de VS voorbijstreeft maar niet de organisatie willen die daarvoor nodig is en bovendien landen toeliet die op papier alles in orde hadden. Het is nog niets eens de eurobonds die als breekpunt kan dienen maar misschien de onwil om voor elkaar in de bres te springen als een lidstaat aangevallen wordt, dus een politieke unie vormen waarvoor wel weer een monetaire unie nodig is.
  8. MartijnN1932 18 april 2013 14:24
    Marcel,

    Zolang er een subjectieve beleidsvoering is in de EUROZONE zijn EUROBONDS het slechtste wat er kan bestaan.

    Kijk alleen maar wat er gebeurd is rond SNS BRUSSELS besloot dat ING en ABNAMRO SNS niet mochten steunen omdat deze staatsteun hadden ontvangen/ van de staat waren.

    2 maanden later staat er een bank in Cyprus op omvallen en mag een Griekse Bank volledig ondersteund door de staat het gehele Griekse deel van de Bank in Cyprus opkopen zonder dat er bezwaar word ingediend.

    Om nog maar te zwijgen van de samenvoegingen van banken onder een staats gesteunde bank in SPANJE...

    Met andere worden, het is Politiek spel en zolang er met 2 maten gemeten wordt hebben EUROBONDS geen moer te zoeken in de EUROZONE..

    Daarnaast stap je in je stuk erg makkelijk over het feit heen dat de zuidelijke landen in staat waren om zich zover in de SCHULDEN te steken omdat ze bij de EUROZONE kwamen, daarvoor waren de Rentes voor die landen al een stuk hoger.. Ze hebben de lage rentes alleen gebruikt om meer te lenen en een nog loggere economie op poten te zetten in plaats van hervormen..

    M
  9. [verwijderd] 18 april 2013 14:46
    Mooi pleidooi voor Eurobonds. Eurobonds vormen een belangrijke joker voor de euro. Het is de brandblusser tegen de continue speculaties. De euro is natuurlijk geen keuzepakket. Of je kiest er vol voor of niet. Half voor de euro kiezen betekent problemen krijgen, zoals we nu ervaren.
    Op een punt ben ik het oneens met Marcel. Het minder presteren van de eurozone heeft m.i. niet alles te maken met het gebrek aan een samenhangend monetair en economisch systeem in Europa. Dat gebrek was er net zo goed de afgelopen decennia toen Europa wel mee kon komen. Met of zonder goed monetair systeem blijft Europa een museum vol oude ambtenaren, dat geen weerstand kan bieden tegen opkomende economische mogendheden uit verre landen. Hadden wij maar de helft van de veerkracht van de VS, dan was er nog een beetje hoop geweest.
  10. [verwijderd] 18 april 2013 15:37
    quote:

    Willempie3 schreef op 18 april 2013 13:57:

    Uit het recente rapport van de ECB blijkt dat Zuid-Europese huishoudens een groter vermogen hebben dan Noord-Europese Huishoudens. Italianen, Grieken Spanjaarden Fransen en Belgen zijn gemiddeld duidelijk rijker dan Nederlanders en Duitsers. De Zuidelijke landen hebben hun eigen regering allemaal een beetje als lege BV gebruikt. En de noordelijke belastingbetaler mag de rekening betalen. Laat de burgers van Zuid-Europa maar een flink deel van hun eigen vermogen aan hun regeringen terugbetalen a la Cyprus. Ze hebben gewoon jarenlang te weinig belasting betaald !

    W3.
    Als je die rapport van het ECB leest dan zie je dat die "rijkdom" bestaat uit de waardering van het huis tegen prijzen van 2010. Nu zitten die landen in de problemen, mede door de bubbel in die huizenprijzen, dus is zo'n conclusie natuurlijk volstrekte onzin. In Spanje en Griekenland leven 1 op de 4 rond of onder de armoedegrens.
  11. [verwijderd] 18 april 2013 15:47
    quote:

    PeterZ schreef op 18 april 2013 13:14:

    Ik ben het helemaal met Marcel eens. Bij één munt hoort één obligatie en een gezamenlijke rente. Dit moet samen gaan met begrotingsdiscipline in de zuidelijke landen. Wie zich in de toekomst niet aan de spelregels houdt moet (tijdelijk) uit de Euro tot alles weer op orde is. Als je een gezamenlijke munt hebt, met vele voordelen, dan moet je er ook voor zorgen dat de nadelen opgelost worden en de Eurobond biedt een betere uitweg dan de staatssteun die nu gegeven wordt. Anders kunnen we er inderdaad beter gelijk mee stoppen.
    Besef wel dat diezelfde begrotingsdiscipline door Nederland (en veel andere landen) aan haar laars gelapt wordt. Alleen Duitsland voldoet, ten minste op papier, waarschijnlijk als enige nog (en blijft daarom hameren op die begrotingsdiscipline).

    Overigens terecht dat Nederland nu die bezuinigingen opschort.

    Ik was twee jaar geleden een voorstander van eurobonds, maar in de situatie waarin we zijn terechtgekomen, en waarbij het maar de vraag is of er een EU-land overblijft met een redelijke credietwaardigheidsstatus, zal zo'n eurobond weinig oplossen. Eurobonds zullen niet langer vanzelfsprekend een hoge credietwaardigheid hebben, dus zouden ze de zaken zelfs kunnen verslechteren.

    Deze crisis is ook niet langer een financiële crisis, vrijwel alle relevante EU-landen hebben een werkloosheidscijfer van rond de 10% of hoger, ook Nederland. Er zullen dus andere maatregelen gezocht moeten worden dan puur financiële maatregelen, daarmee alleen komen we er niet.
  12. forum rang 5 theo1 18 april 2013 16:43
    Een goede organisatie van de uitgifte van eurobonds zal juist leiden tot verdere verlaging van de rentelasten. In een adequaat eurobondsysteem leent het centrale instituut tegen de lage marktrente, maar vindt vervolgens intern een renteverrekening plaats.

    Lieve Marcel,

    Dit is de kern van het probleem: EUROPESE POLITICI ZIJN NIET IN STAAT OM OOK MAAR IETS GOED TE ORGANISEREN!!! Daarom zal dit stelsel uiteindelijk slecht georganiseerd zijn (slap compromis dat bij ieder incident opnieuw misbruikt gaat worden) en dus veel meer problemen veroorzaken dan het oplost.

    Onthoud dat nou een keer. Sorry voor de hoofdletters, maar het is kennelijk nodig om hard te schreeuwen om dit inzicht tussen de oren te spijkeren.
  13. forum rang 5 theo1 18 april 2013 17:13
    Marcel zijn plannetje heeft nogal wat zwakke punten en steunt op nogal wat vooronderstellingen:

    - het werkt alleen als iedereen zich vrijwillig en zonder morren aan de regels houdt. Ook als de bevolking in opstand komt en het voorgeschreven beleid politieke zelfmoord betekent voor de zittende regering. Dat lijkt me niet heel erg realistisch.
    - het plan-Tak gaat ervan uit dat iedereen er van overtuigd is dat strenge begrotingsdiscipline de enige juiste weg is. In theorie willen de meeste regeringen misschien wel lippendienst bewijzen aan dat idee, de werkelijkheid is meestal heel anders. Als er geld is, wordt het uitgegeven, als er geen geld is, wordt het geleend.
    - Marcel veronderstelt een perfect werkend "centraal instituut" dat op de één of andere manier de "juiste" rentestanden voor ieder land bepaalt. Lijkt me een beetje utopisch. Waar moeten die genieën vandaan komen? Wie benoemt ze? Wie ontslaat ze? Het zijn juist dat soort details die het stelsel maken of breken.
    - Marcel gaat ervan uit dat politici niet zullen proberen (en al helemaal niet erin zullen slagen) om invloed te krijgen op het centraal instituut. Terwijl daar juist de onbeperkte geldpotten liggen. Natuurlijk zullen politici er alles aan doen om zo veel mogelijk geld zo goedkoop mogelijk uit dat centraal instituut te trekken. Alle middelen zijn geoorloofd.
    - Marcel gaat ervan uit dat iedereen zonder morren de rekeningen gaat betalen en gaat doen wat van ze gevraagd wordt. Wat gebeurt er als een land domweg niet gaat betalen? Wat gebeurt er als een land met bruut powerplay een lagere rente voor zichzelf wil afdwingen? Wat gebeurt er als een land overal ja en amen op zegt, maar intussen niks doet qua "hervormingen"? Wat als er een land totaal verarmt? Gaat het stelsel-Tak toelaten dat we op TV beelden zien van hongerbuikjes in Cyprus?
    - Marcel verwaarloost voor het gemak dat we in een democratie leven. Wat als de bevolking van een land er geen zin meer in heeft? Wat als de Duitse publieke opinie zich tegen het hele euro-gebeuren keert? Of de Franse?
    - Marcel gaat er wel heel gemakkelijk van uit dat zijn idee van hoe het zou moeten, ook gerealiseerd gaat worden. Wat als er wel eurobonds komen, maar geen centraal instituut? Wat als dat centraal instituut er wel komt, maar in de praktijk wordt bevolkt door stromannen van Duitsland en Frankrijk? Zullen de Spanjaarden dat zomaar pikken? Wat als het centraal instituut er een potje van maakt? Wat als het verdrag lek is en openingen laat voor landen om "even" geld te trekken als er een "bijzondere situatie" is die daarom vraagt? Wat als er ieder jaar wel ergens een bijzondere situatie is? Wat als alle sanctiemogelijkheden succesvol worden gesaboteerd door landen die daar belang bij hebben?

    In het slechtste geval verandert de hele eurozone in één groot Griekenland.
  14. Bas2012 18 april 2013 17:16
    quote:

    speedertje schreef op 18 april 2013 14:46:

    Mooi pleidooi voor Eurobonds. Eurobonds vormen een belangrijke joker voor de euro. Het is de brandblusser tegen de continue speculaties. De euro is natuurlijk geen keuzepakket. Of je kiest er vol voor of niet. Half voor de euro kiezen betekent problemen krijgen, zoals we nu ervaren.
    Op een punt ben ik het oneens met Marcel. Het minder presteren van de eurozone heeft m.i. niet alles te maken met het gebrek aan een samenhangend monetair en economisch systeem in Europa. Dat gebrek was er net zo goed de afgelopen decennia toen Europa wel mee kon komen. Met of zonder goed monetair systeem blijft Europa een museum vol oude ambtenaren, dat geen weerstand kan bieden tegen opkomende economische mogendheden uit verre landen. Hadden wij maar de helft van de veerkracht van de VS, dan was er nog een beetje hoop geweest.
    Yep Speeder je slaat de spijker op zijn kop. De algehele EU moet simpelweg een enorme trap onder die ingekakte luie reet krijgen.

    Europa moet inzien dat het niet meer:
    - 4 x 9 kan werken maar wel voltijd salaris krijgen
    - 30+ dagen vakantie per jaar krijgen
    - kan stoppen met werken voor de 65ste
    - Onderneemt omdat dat eng is en vooral niet gestimuleerd wordt door de overheid
    - een gezondheidszorg kan opbrengen dat totaal niet efficient en markgericht is ingekleed. (en dat is het ook nooit geweest, marktwerking in de zorg was tot op heden een afgeschermd ambtenaren syteem waarbij monopolistisch gedrag juist werd beloond....)
    - een sociale systeem kan opbrengen dat gericht is op een kussen ipv een vangnet
    - welvaart kan creëren zonder daar extra productiviteit bij te leveren (dus niet meer financiële luchtkastelen creëren).
    - een markt/bedrijfstak in leven moet houden als er geen vraag naar is.
    - banen moet beschermen, maar juist mensen

    Die hele F&^%$king Euro en bonds zijn uiteindelijk niks anders dan een resultante/optimalizatie van het systeem en de basis voor beloning incentives. Een likje verf op een rotte gammele bouwval maakt het nog geen woonwaardig huis. Eerst de kern aanpakken en dat moet via flinke hervormingen, die Euro, bonds en andere sexy financiële instrumenten komen later wel.

    Het morbide voordeel van deze waardeloze Euro invoering in een systeem dat daar niet voor gemaakt is, is dat het juist onze zwakheden naar voren brengt. Europese landen kunnen nu niet meer ouderwets de ellende snel onder het tapijt schuiven, maar moeten (hopelijk)daadwerkelijk iets doen. Zo zie je maar weer ieder nadeel heb z'n voordeel. Nu wachten tot eindelijk de boel schaakmat staat en politici echt moeten bewegen ipv uitstellen zoals ze altijd doen.
  15. candide 18 april 2013 17:57
    Het is natuurlijk "killing" om nu al Eurobonds op de markt te brengen. De onderlinge onevenwichtigheden zijn zo groot dat je op deze manier door de onderlinge - automatische - garantieregeling onze eigen solvabiliteit vol gaat inzetten. Overigens de idee dat we een Europese eenheid moet vormen? Waarom zijn De Denen, de Noren en de Zweden nog niet ten onder gegaan. Kortom ook hier geldt "bad money drives out good money".
    Ik zou een pleidooi van Marcel voor de Deutsch Mark nog eerder begrijpen.
    Kortom dat hele Europroject is m.i. ingegeven door het streven van de grote internationale ondernemingen om hun winsten te kunnen maximaliseren zonder al teveel democratische controle.
  16. [verwijderd] 18 april 2013 18:10
    Marcel, je hebt het als alle euroadepten over de vele voordelen van de euro. Die zijn er helemaal niet. Alle mogelijkheden om te corrigeren zijn te niet gedaan. Corrigeren is niet wat nu wordt gedaan en kan worden gedaan maar wel schuiven.Het ene gat vullen met het andere. Iets anders is met de euro niet mogelijk. Zo blijf je eeuwig, ik herhaal eeuwig in de prut. Wat jullie verwarren met voordelen zijn de bijkomstige gemakken die aangeleverd worden, zoals niet hoeven te omrekenen in vreemde valuta met een daar aan verbonden prijs, voor burgers en bedrijven. Maar gemak (comfort) is niet altijd goed of een verbetering. Je mag idealen hebben, maar ze moeten wel uitvoerbaar zijn. Zo niet, dan maak je brokken. Blijf ze niet maken en erken de foute weg die is opgegaan. Weg met die ego's. In elkaar storten doet deze zaak toch, want deze hele zaak is onnatuurlijk. En de natuur gaat zijn eigen weg; dwz wat op drijfzand is gebouwd zakt weg. Daar kun je op wachten.Een exit plan is urgent!
36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links