Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wees voorzichtig Dijsselbloem

Nog nooit in de geschiedenis kon met zo weinig inspanning zo veel welvaart worden gecreëerd. Kan ik een column positiever beginnen? Het was de gezamenlijke conclusie van een discussie die ik had met een goede vriend. Normaal verschillen we behoorlijk van mening, zowel als het om politieke als om economische vraagstukken gaat. Maar in bovengenoemde stelling konden we ons beiden vinden.

Die stelling is een mooi uitgangspunt bij alle onzekerheden die we in de (westerse) wereld hebben, met name in onze eigen eurozone. Alleen voor hen die streven naar Utopia is hetgeen we bereikt hebben een bagatel. Bereikt door uitbuiting, onrechtvaardigheden, opgeblazen centrale bankbalansen en nog honderden andere onoorbare methoden. Het kan, in die visie, niet lang duren of de schijnwelvaart gaat ten onder aan zijn eigen gebrek aan succes. Het zal niet verassend zijn dat ik deze visie niet deel.

Natuurlijk moet erkend moet worden dat de route naar welvaart beslist niet een tocht van rozengeur en maneschijn was. Maar je zou met een zeker voldoening kunnen constateren dat het bereikte welvaartsresultaat reële waarde heeft en onomkeerbaar is. Althans, als we het pragmatische pad blijven bewandelen, wat ik als bron van "ons" succesverhaal zie.

In dat kader kijk ik terug op de uitspraken van Jeroen Dijsselbloem, Nederlands minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep. Wat een commotie veroorzaakte hij door te spreken over de Cypriotische blauwdruk. Reddingsplannen in Europa zullen in de toekomst volgens het Cypriotische model verlopen.

Eindelijk de waarheid
Dat betekent dat obligatiehouders voortaan zullen bijdragen aan de redding. Zelfs rekeninghouders bij de bank zijn de klos onder het motto: spaarders worden belast, belastingbetalers gespaard. Veel kritiek was Dijsselbloems deel, maar later volgde rehabilitatie. Eindelijk een minister die de waarheid vertelt. zo viel meer en meer te lezen. Geen omfloerste taal, maar een duidelijke toekomstgerichte visie.

Was het dan toch onredelijk de eurogroep voorzitter zo hard aan te pakken? Nee. Naar mijn mening was de aanvankelijke actie de kleine Cypriotische spaarder te treffen en vervolgens te spreken over een blauwdruk, een blunder van formaat. De verdediging dat de minister de waarheid sprak, snijdt geen hout. Sprak Pieter Lakeman niet ook klare en juiste taal toen hij aangaf dat DSB niet meer levensvatbaar was en spaarders adviseerde het hazenpad te kiezen. Onverantwoord gedrag was de algemene opinie, ook door mij zo geuit. Je kunt niet altijd alles zeggen. Soms moet de waarheid even in de ijskast gestald. Niet voor eeuwig, maar wel in het algemeen belang  Dat geldt in ieder geval voor beleidsmakers in de financiële sector.     

De onrust die door de woorden van Dijsselbloem zijn gecreëerd, hebben een fors prijskaartje. Banken gaan meer betalen voor kredieten en u mag drie keer raden wie uiteindelijk de rekening belaalt. In tijden van crisis is dit het zoveelste door de politiek veroorzaakte negatieve effect. Afgezien van het feit dat de woorden van Dijsselbloem onverstandig waren, zijn ze ook voorbarig. Was het niet beter eerst de consequenties van het nieuwe beleid af te wachten. Als het allemaal goed uitpakt voor de economie in zijn geheel, en de belastingbetaler in het bijzonder, is er nog tijd genoeg de beleidswijziging in een onverhoopt nieuwe situatie door te zetten.

Niet experimenteren
Tot slot vind ik het niet verstandig de belangen van belastingbetaler en spaarder zo tegen elkaar op te zetten. De belastingbetaler treft uiteraard geen blaam als het gaat om de bankencrisis. Maar datzelfde geldt voor de spaarder. Het zijn juist de risicomijdende rekeninghouders bij banken die met hun vertrouwen het (financiële) systeem draaiende houden. Dat vertrouwen is in ernstige mate beschaamd door onverantwoordelijk handelende bankbestuurders, toezichthouders en politiek.

Door spaarders nu zo nadrukkelijk te betrekken als een groep die de bankproblemen kan oplossen, wordt het kind met het badwater weggegooid. Het is aan Dijsselbloem als voorzitter van de eurogroep uiterst omzichtig met de financiële problematiek om te gaan. De minister moet niet experimenteren met uitspraken en kijken hoe het balletje valt. Misschien heeft hij gelijk en is de Cypriotische oplossing de beste. Dan kan hij zijn gelijk halen. Maar het is wel het gelijk van de roulettespeler die voorspelt dat de volgende draai rood oplevert en vervolgens, als dat gebeurt, zichzelf wegens een juiste visie op de borst slaat.

In de huidige crisis, waarin zoveel onzekerheid is over de financieel-economsiche situatie, moet juist de voorzitter van de eurogroep zijn woorden op een goudschaaltje leggen. Want nog nooit in de geschiedenis kon met zo weinig woorden zo veel welvaart op het spel worden gezet.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 april 2013 14:05
    Een "waarheid" kan ook iets zijn wat niet de bedoeling is:
    Dijsselbloem deed niets moois. Hij stal van de spaarders en sprak daar de "waarheid" over. Een dief blijft echter een dief.

    Veel mensen zien door de vele woorden en definties niet meer wat er werkelijk belangrijk is.
    voorzichtig zijn met uitspraken? Uiteraard maar NOOIT liegen en bedriegen zoals nu gemeengoed is geworden. Het doel heiligt volgens velen de middelen. Althans, zolang ze er zelf voordeel van hebben.
  2. [verwijderd] 4 april 2013 14:31
    Werd tijd dat er eens iemand wat daadkracht toont, tijd van pappen en nathouden is allang voorbij. We zullen nu collectief wat pijn moeten gaan lijden en ingrijpende maatregelen nemen (lees welvaart inleveren) willen we onze kinderen nog een mooie welvarende toekomst bieden. De huidige koers leidt m.i. naar de afgrond. Hoop dat ik ongelijk krijg...
  3. [verwijderd] 4 april 2013 14:47
    De welvaart in Nederland is niet zo een-twee-drie bereikt, en ook is die weg niet zo dramatisch verlopen (wereldoorlog buiten beschouwing latende).

    Maar die welvaart wordt nu, Europabreed, in sneltreinvaart afgebroken, en dat is wel zorgelijk. Zorg, pensioenen, staatseigendommen, spaargelden, alles wordt in rap tempo op het spel gezet of ronduit vernietigd (geprivatiseerd) om banken te redden...

    Dan de Cypriotische blauwdruk... ik begin me af te vragen of het echt nieuw is. Als we kijken naar Spanje zien we dat daar, weliswaar geleidelijker, de afgelopen jaren eigenlijk precies hetzelfde is gebeurd. Spaarders in de nu genationaliseerde banken werden toen d.m.v. bedrog aangespoord hun spaargeld te gebruiken voor de aankoop van perpetuals en bankaandelen, vervolgens legden die banken het loodje.

    En wat de waarheid betreft, leuk of niet, daar hebben we recht op. Een politicus wordt niet betaald om hun plannen voor het volk achter te houden, maar om het volk te vertegenwoordigen. Anders is dit geen democratie, maar een dictatuur. Dan rijst natuurlijk de vraag of Europa anno 2013 eigenlijk niet een (economische) dictatuur is geworden...
  4. [verwijderd] 4 april 2013 15:26
    Ik citeer : "Althans, als we het pragmatische pad blijven bewandelen........." Juist dat pragmatische ontbreekt m.i. aan de huidige politieke leiders binnen de EU. Men wilde iets wat niet kon, één munt, één unie maar niet één schuld. Men stelt iemand aan als fin.woordvoerder die hoogst waarschijnlijk weinig weet en ervaring heeft hoe finan. markten werken. Geef toe, men is in staat om voorstanders van de EU over te halen naar tegenstanders van de EU. Op zich een prestatie.
  5. [verwijderd] 4 april 2013 15:30
    Spaarders belasten doen we in Nederland trouwens al jaren. De vermogensrendementsheffing is gebaseerd op de toen gangbare rekenrente van 4% bij sparen en dat belasten met 30%, hetgeen neerkomt op een inhouding van 1,2%. Bij de huidige renteniveaus van 2% is deze belasting dus 60%, hoger dan het IB toptarief. Ik hoor niemand over aanpassing hiervan. Dit is geen eenmalige haircut zoals in Cyprus, maar hier wordt je structureel geschoren....Als je dat over de jaren optelt ben je op Cyprus nog beter af.
  6. [verwijderd] 4 april 2013 16:12
    quote:

    hansie1965 schreef op 4 april 2013 15:30:

    Spaarders belasten doen we in Nederland trouwens al jaren. De vermogensrendementsheffing is gebaseerd op de toen gangbare rekenrente van 4% bij sparen en dat belasten met 30%, hetgeen neerkomt op een inhouding van 1,2%. Bij de huidige renteniveaus van 2% is deze belasting dus 60%, hoger dan het IB toptarief. Ik hoor niemand over aanpassing hiervan. Dit is geen eenmalige haircut zoals in Cyprus, maar hier wordt je structureel geschoren....Als je dat over de jaren optelt ben je op Cyprus nog beter af.
    Klopt helemaal maar dat is geen excuus voor de uitspraken van Dijselbloem. Ik ben het helemaal met de columnist eens wat dat betreft. Uitspraken moet je op een gouden schaaltje afwegen als het om dit soort zaken gaat.
    Ik vraag me iedere dag weer af waar we hadden gestaan indien we niet in de EU hadden gezeten en de euro niet hadden gehad. Volgens onze politici heeft het ons welvaart gebracht maar is dat eigenlijk wel zo? Een politicus spreekt nu eenmaal niet altijd de waarheid en dan druk ik me nog voorzichtig uit.
  7. [verwijderd] 4 april 2013 17:51
    Cyprus? allang vergeten joh!
    Cyprus is een verhaal apart. Nergens mee te vergelijken. Al dat angstige gedoe.
    Vandaag ook een leuke krantenkop gelezen: paniek en chaos door stilvallen ING site. Komop zeg. Technisch probleempje. Met alles op een goudschaaltje en onder een vergrootglas leggen worden problemen gemaakt die er niet zijn. Daar zouden we eens mee moeten kappen.
  8. Moneyball 4 april 2013 19:17
    quote:

    Arod74 schreef op 4 april 2013 17:05:

    In Cyprus worden renteinkomsten met 15% belast, het is niet juist om te denken dat die dus onbelast zijn.

    Zie: www.z24.nl/z24geld/artikel_424454.z24...
    Feitelijk wellicht juist, maar 30% over fictief 4%, bij een werkelijke 2% spaarrente is toch heel wat vervelender dan 15% over 6% spaarrente.

    De ongelijkheden zijn tegelijkertijd de kern v/h probleem; Een monetaire unie zonder fiscale unie.
  9. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 5 april 2013 05:56
    Wat me verbaast is dat het eerste Eurogroep-Dijsselbloem voorstel zo gauw verworpen werd.
    Waarin kleine spaarders ook aangeslagen werden, met bescheiden percentages, kleiner dan hun fantastische en onbelaste rentes van de afgelopen jaren.

    De laffe Cypriotische politici bezweken voor het populistische protest, en kozen voor draconische maatregelen naar grote depositohouders.
    Geen medelijden daarmee hoor, met die Russen, begrijp me niet verkeerd.

    Maar 'men' veegde de vloer aan met dat eerste voorstel.
    Ikke niet begrijpe...
  10. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 5 april 2013 09:13
    Ook omdat men daarmee echte Cypriotoische spaarders, waaronder weduwen, gepensioneerden, en kleine zakenlui zwaar dupeerde.

    Met rijke + corrupte Russen veeg ik de vloer aan. Na Lenin, Stalin en Gorbatsjov + Jeltsin kwam het meest walgelijke kapitalisme ooit: in Rusland.

    Gvd, ik stond bij de BVD en daarna de AIVD genoteerd, omdat ik ooit contacten had met Oost-Duitse dissidenten, ik heb er een carrière voor ingeleverd. Sorry hoor, met de AIVD en de laffe hunnen (mag je dubbel interpreteren, ook als Hunnen!), veeg ik mijn kont af.

    Als we de Euro serieus nemen, weten we nu al dat we corruptie voor eens en voor altijd uit moeten bannen. Maar dan ook echt.
    Dan is er geen plaats voor Griekenland, niet voor Cyprus, nauwelijks voor Spanje, Italië en weer andere dubieuze landen die aan de poort staan te dringen.

    Dat Roemenië en Bulgarije toetreden tot de EU is helemaal een gotspe. Het betekent import van corruptie en kalasnikofs.
  11. [verwijderd] 5 april 2013 12:38
    @BEN curieus, het is een kwestie van hard straffen. Corruptie schaadt de staat en moet op dezelfde voet staat als alle andere handelingen tegen de staat (spionnage, openbaarmaking van staatsgeheimen, terrorisme, noem maar op). Corrupte mensen zijn een gevaar voor het land en horen achter de tralies.
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links