Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

It's the dividend, dummy!

Het is een typische beursquizvraag:

Wat levert door de jaren heen bij aandelen meer op: koerswinst of dividend?

Voor het antwoord verwijs ik naar de vorige maand dertig jaar geworden AEX herself. Als eerste de prijssindex, ofwel die ons allen zo overbekende optie-index (want dat is het eigenlijk). Bij elk fonds dat ex-dividend gaat, verdwijnt dit geld uit de index. Zoals die 1,25 euro van Randstad vandaag.

Dan hier de AEX total return index, die - net als de Duitse DAX - dat dividend herbelegt. Zoek de verschillen! Dat enorme verschil dat in die dertig jaar is ontstaan komt door het jaarlijkse dividend van pak-'m-beet +4%. Met grote dank hierbij aan met name Royááál Dutch Shell en Unilever.

Waar ging het fout?
Misschien dat een oude rot onder de reaguurders - ik kan moeilijk oude rotreaguurder zeggen - kan uitleggen waar het is mis gegaan.

  • Dat handelaren de AEX prijssindex als benchmark zijn gaan nemen kan ik begrijpen, maar waarom (middel)langetermijnbeleggers ook? Waarom hebben zij, zeker bij dat prachtige dividend van notoire underperformer AEX, niet de AEX herbeleggingssindex als benchmark genomen?
  • Klopt het dat eind jaren negentig toen de koersen skyhigh gingen dividend volledig uit beeld is geraakt? Ik kan anders niet verklaren waarom het gote publiek voor koerswinst is gaan beleggen in plaats van dividend dat het werkelijke rendement oplevert

Ik weet zeker dat beleggen in Nederland een veel minder slechte naam had gehad als we door de jaren heen met z'n allen naar de herbeleggingssindex hadden gekeken in plaats van de prijsindex. Al is het maar omdat de ene grofweg -25% en de ander -50% onder de all time high staat.

Oh ja, als u het liever van een ander hoort, dan heb ik nog een mooie quote voor u van Standard Oil tycoon en rijkste man ooit, John D. Rockefeller:

"The only thing in life that gives me pleasure, is to see my dividends coming in"


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 april 2013 15:01
    Arend, je hebt hier altijd veel kritiek op, maar waarom neem jullie (IEX) niet het initiatief. Ik ben er in ieder geval voor dat het prominenter wordt gebracht en jullie zijn toch niet zonder invloed :).

    Trouwens, waar kan ik een grafiek vinden van de total return over de laatste 30 jaar, wat was zijn all-time-high?
  2. [verwijderd] 3 april 2013 15:53
    Hoi EHT,

    Top was 1260 in 2000. Hier een grafiek va beide indices sinds 1983 uit een fittie van mij met iemand die bij goud zweert
    goudtekoop.wordpress.com/2011/09/30/a...

    We kunnen hier op IEX voortaan die AEX herbeleggingsindex volgen, maar dan worden wij dat kleine Gallische dorpje dat zo moedig... u weet wel.

    Het grote probleem is dat er geen producten op die index zijn. Dát is het succes van de AEX prijsindex: er zijn tientallen, mss wel honderden producten op gebaseerd.

    Arend Jan
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links