Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zoeken naar ander risico

Veel beleggers weten nu niet goed wat ze met het obligatiegedeelte in hun beleggingsportefeuille aan moeten. Dat is een beetje kort door de bocht: obligatiebeleggers konden de afgelopen dertig jaar achterover leunen. Het rendement kwam zo’n beetje vanzelf.

Maar als ze nu achterover blijven leunen, dan komen ze met de traditionele, veilige staatsobligaties uit op een effectief rendement van onder de 2%. Er zal dus actief moeten worden gezocht naar alternatieven. Het goede nieuws is dat die er zijn!

Zo zijn MKB-obligaties een alternatief voor de huidige lage rente. Voor verreweg de meeste Nederlandse beleggers zijn MKB-leningen onbekend terrein. En dat is jammer, want er zijn interessante obligaties onder deze leningen te vinden.

Familiebedrijven
In Nederland worden slechts enkele MKB-obligaties uitgegeven. De meeste uitgiftes vinden we in Duitsland, waar de markt voor MKB-leningen – op de beurs van onder andere Frankfurt en Stuttgart – ook verreweg het best ontwikkeld is.

  • eind 2011 waren er circa 40 obligaties met een totale omvang van bijna  2,6 miljard euro genoteerd
  • eind 2012 ging het al om 72 MKB-obligaties met een totale omvang van 4,7 miljard euro

Vaak zijn de uitgevende bedrijven marktleider in een nichemarkt, soms gaat het bovendien om al lang bestaande familiebedrijven. En er zijn effectieve rendementen van circa 6 tot 7% mogelijk met deze obligaties.

Laag renterisico
Maar er is npg een alternatief: een interessant fonds van het Amerikaanse fondshuis Muzinich. Dit fondshuis is gespecialiseerd in de obligatiemarkt en in bedrijfsobligaties in het bijzonder.

Het Muzinich Short Duration High Yield Bond Fund is een interessant alternatief voor de lage rente en beperkt tegelijkertijd de kans op koersverliezen mocht de rente vanaf de huidige lage niveaus wat gaan oplopen.

Want de leningen die zijn opgenomen in het Muzinich Short Duration High Yield Bond Fund hebben een laag renterisico. Dit vanwege de korte duration van gemiddeld 1 tot 2 jaar (dit is de gewogen gemiddelde looptijd van alle cashflows – coupons en aflossing van de hoofdsom – van een obligatie en doorgaans iets korter dan de daadwerkelijke looptijd).

In 2012 behaalde het fonds een rendement van 6,7%.* Het effectieve rendement tot einde looptijd binnen het fonds bedraagt op dit moment circa 5,5%. Er is bovendien een euro gehedgede versie van het fonds beschikbaar.

Ander risico
Ook staatsobligaties van opkomende markten vormen nog steeds een interessant alternatief voor de lage rente. Veel opkomende landen hebben hun begroting beter op orde dan menig land in de Europese Unie en bieden toch interessante effectieve rendementen van rond de 5%.

Er liggen dus nog zeker mogelijkheden als alternatief voor de lage rente, houd ik beleggers voor. Maar dan moet u wel ingrijpen. Want achterover leunen, biedt zeker geen rendement meer! U moet nu andere vormen van risico opzoeken om rendement te maken. 

* De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De weergegeven rendementen betreffen resultaten uit het verleden. Deze vormen geen betrouwbare indicator voor toekomstige resultaten.


Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsaanbeveling: voor meldingen inzake de Wet Marktmisbruik, klik hier.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Martijn Meijer

Drs. Martijn Meijer is hoofd vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. Naast het geven van leiding aan de afdeling vermogensbeheer, is hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het beleggingsbeleid. Hij vertaalt dit beleid door naar de persoonlijke situatie van de cliënten van Wijs & van Oostveen. Voor Wijs & van Oostveen ...

Meer over Martijn Meijer

Recente artikelen van Martijn Meijer

  1. dec '13 Bumpy ride naar succes 2
  2. nov '13 Inspelen op een AEX-correctie 4
  3. jul '13 Stabiele vermogensgroei 5

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 maart 2013 08:47
    De instap en beheerkosten voor dit soort fondsen zijn vrij hoog, het zijn niet erg liquide fondsen en ook belabgrijk om te weten is of je kunt makeelijk uitstappen indien gewenst. Het is ook jammer dat er wordt niet gesproken over hoger risico's, hoger endement betekend hoger risico's, zeker als de MKB de obligatie niet meer kan terug betalen
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links