Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Volop leven in biotech

"Zie Galapagos binnen twee jaar meer waard worden dan Crucell, dat voor 1,75 miljard euro werd overgenomen. Even die 1,75 miljard even delen door 30 miljoen aandeeltjes en je hebt mijn koersdoel..." Om het sommetje dan maar af te maken: de uitkomst is 58,33 euro.

Nee, hier is geen analist aan het woord, maar een lezers op het Galapagos-forum. Eigenlijk is dit bovenstaande verhaaltje biotech-beleggen in een notedop:

  • Een bedrijf ontwikkelt een of meerdere nieuw(e) product(en) voor een specifieke ziekte of aandoening
  • Gaat met een Mooi Veelbelovend Verhaal naar de beurs om de ontwikkelingskosten te financieren
  • Sluit graag samenwerkingsverbanden met grote farmaconcerns (die graag een vinger in de papa hebben)
  • Hopelijk volgt of de doobraak van een of meermiddelen en/of ovename voor de hoofdprijs door een farmagigant
  • Kassa voor de aandeelhouders!

Crucell, dat het tot AMX-fonds schopte en enkele jaren geleden werd overgenomen door Johnson & Johnson, is het schoolvoorbeeld van én de grote hoop van lage landen biotech-beleggers. Bij Crucell verliep het scenario precies zo. Vandaag is er bij Galapagos een klein feestje. ANP:

"GlaxoSmithKline gaat klinische onderzoeken (fase 2) doen met een middel tegen verschillende ontstekingsziektes dat Galapagos heeft ontdekt. GSK gaat de werking onderzoeken van het molecuul GSK2586184 (voorheen GLPG0778) bij patiënten met de auto-immuunziekte lupus en de huidaandoening psoriasis."

Mooi trackrecord lage landen
De koers juicht en al met al is de beursnotering van Galapagos tot dusverre een succes, kijk maar. Grote ups, maar ook grote downs. Dat is precies waarom beleggen in biotechs zo risicovol en zenuwslopend is. Er gaat wel eens wat mis in het lange traject van idee naar goedgekeurd medicijn.

De lijst van biotech-flops is dan ook lang, veel langer dan die met de succesnummers, maar de in België en Nederland genoteerde fondsen hebben een relatief goed trackrecord. Crucell is hét voorbeeld, maar ook Arseus doet het goed, waarvan vandaag KW4-cijfers enthousiast worden ontvangen.

Teleurstellingen zijn er ook: Pharming, say no more. OctoPlus wordt voor een habbekrats overgenomen door Dr. Reddy, ofwel bittere teleustelling voor beleggers van het eerste uur. Fornix Biosciences is ook een naar verhaal, maar dit is niet ech echte pure play biotech-onderneming.

Kortom, biotech-beleggen is vaak alles of niks. Vandaar ook dat de fondsen vaak veel stof doen opwaaien op de beurs en daar zal wel nooit een middel voor worden gevonden.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. sjaak1918 6 februari 2013 14:43
    Bij BIO-tech is het nóg belangrijker om de lucht van de centen te scheiden. Wat dat betreft is het jammer dat Arend-Jan in dit stukje het succes van het Galapagos-forum op IEX.nl niet vermeldt; Galapagos en GSK zagen zich gedwongen met een persbericht te komen vanwege opmerkzaamheid en goede posting van aston.martin op IEX. Compliment hoor!
  2. forum rang 10 voda 6 februari 2013 19:48
    Ach ja, Dr Reddy. :-)

    Dr. Reddy's koopt extra aandelen Octoplus

    Gepubliceerd op 6 feb 2013 om 19:39 | Views: 0

    AMSTERDAM (AFN) - Dr. Reddy's heeft woensdag 7600 aandelen Octoplus gekocht. Het directe belang van de Indiase farmaceut in het biotechbedrijf is nu 21,9 procent.

    Diverse grootaandeelhouders en een aantal bestuurders van Octoplus hadden al eerder hun belang van in totaal 63,5 procent toegezegd aan Dr. Reddy's.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links