Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Topfonds wordt voorzichtiger

De markt zorgt voor een lekker rugwindje in onze beleggerstalentenjacht Fondsmanager Gezocht. Het klassement tot nu toe staat vol met overwegend groene cijfers. Dat is vooral psychologisch lekker, maar het gaat in deze competitie natuurlijk vooral om outperformance. Met de markt meewaaien kan iedere indexbelegger; de beste actieve fondsmanagers zouden het juist béter dan die markt moeten doen.

Alpha genereren, heet dat in fondsmanagersjargon. Zijn de deelnemers aan Fondsmanager gezocht daar een beetje goed in? Dat blijkt al moeilijker. Negen van de 24 fondsen verslaan tot nu toe hun benchmark. (Waarbij moet worden aangetekend dat er inmiddels ook een ‘vrije’ categorie is toegevoegd, die geen benchmark heeft).

Wie zijn de toppers?

  • Het Spaarne Fund heeft nog steeds de leiding. Het fonds van manager Ron Kerstens dendert gestaag door, ook nog voorbeeldig voorzien van commentaar (op de site en op Twitter) bij iedere transactie.  Vandaag nam Kerstens afscheid van grote winstmaker Binck. Marktwatchers opgelet: de koploper wordt een tikje voorzichtiger. Het Spaarne Fund houdt meer dan een kwart in cash aan. 
  • Het GIG Fonds heeft vorige week zijn plek in de top 3 verloren door een positie in TNT Express. Na intrekking van het bod door UPS daalde het aandeel vorige week maandag met 41%. Dit was voor het Meta Fund (opgeklommen naar de derde plaats) juist een reden om het aandeel TNT Express te kopen. GIG leunt overigens nog steeds op een comfortabele outperformance.
  • Het Long Term Alpha Fund profiteerde van een long positie in DELL. Er zijn berichten over een overname met een prijs tussen de 13,50 en 14 dollar. 
  • Op 31 december kocht het US Equity Fund het aandeel Herbalife op 31,03 dollar. Half januari noteert het aandeel rond de 46 euro. Herbalife daalde in december met tientallen procenten, omdat Pershing Square Capital Management een short positie was aangegaan in Herbalife. Bill Ackman van Pershing Square Capital Management noemde Herbalife een “piramidespel”. 
  • Het USA Partnership fonds lijkt veel vertrouwen te hebben in Amerikaanse Financials met long posities in Assurant, Bank of New York Mellon en Wells Fargo. 
  • De fondsmanager van het EBAH Fonds - op een mooie tweede plaats overall - hoopt te profiteren van een herstel van Europa door een long positie in het cyclische aandeel Fiat. Daarbuiten heeft de fondsmanager binnen ongeveer een maand ruim 27% rendement gemaakt in het aandeel Nokia. De fondsmanager vertelde tijdens een telefonisch interview dat hij veel vertrouwen heeft in de Lumia telefoon van Nokia. Zo eenvoudig kan het soms zijn...

De volledige stand in Fondsmanager gezocht vindt u hier. Meedoen kan natuurlijk ook nog steeds – er zijn geen vaste in- of uitstapmomenten.  

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 14 mei Vlakke start AEX, maar het venijn zit vandaag in de staart 2
  2. 08 mei Slotcall: AEX speelt kiekeboe met 900, maar de beurs ligt er nog puik bij 3
  3. 07 mei AEX neemt adempauze; gelukkig hebben we de smallcaps nog 2

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. leverage68 22 januari 2013 15:50
    Beste Pieter,

    al een tijdje volg ik Fondsmanager gezocht. Ik heb overwogen om mee te doen maar heb daar tot dusverre van afgezien omdat er mijns inziens te veel beperkingen worden opgeworpen. Waarvan voor mij één van de belangrijkste is dat het niet is toegestaan om opties te schrijven.

    Je spreekt in je stukje over een nieuwe "vrije"categorie. In de faq-lijst zie ik deze niet terug. Wat zijn de voorwaarden voor deze categorie?

    Mvgr,

    Kevin.
  2. Pieter Kort 22 januari 2013 16:55
    Beste Kevin,

    De vrije categorie is toegevoegd omdat we van diverse mensen een soortgelijk bezwaar te horen kregen: het is een leuk concept, maar we willen liever niet vast zitten aan vooraf gedefinieerde beleggingsrestricties. Vandaar deze nieuwe categorie, zonder restricties.
    Of je ook opties kan schrijven in die categorie weet ik niet zeker. Ik zal het even navragen bij DeGiro.

    Groeten, Pieter
  3. leverage68 23 januari 2013 10:17
    Pieter,

    Bedankt voor je reactie. Het gaat mij meer om het incasseren van de premie als rendement verhogende strategie. Ik hoor het graag als dit in de toekomst bij DeGiro wel tot de mogelijkheden gaat behoren. Ik zal de competitie natuurlijk wel met een schuin oog blijven volgen. Deze is zeer interessant!

    Mvgr,

    Kevin.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links