Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsmanagers-eindsprint

Nog één beursdag te gaan voor we bij Fondsmanager Gezocht de balans van 2012 kunnen opmaken. Omdat we pas in oktober begonnen en we vooral op zoek zijn naar goede langetermijnbeleggers is die periode nog niet maatgevend voor wie er uiteindelijk een eigen beleggingsfonds gaat winnen (of een reisje New York heeft verdiend), maar we kunnen al wel goed zien wie er on a roll zijn, zogezegd.

Dat is in eerste instantie, met afstand, het GIG Fund. Na een razendknappe +15% is de benchmark van dit long/short-equityfonds niet veel meer dan een stipje in de achteruitkijkspiegel. 

Ook het Spaarne Fund van de immer actieve Ron Kerstens blijft lekker draaien. Noviteit in het fonds is een eerste Turbopositie, in KPN. Risicovol, maar daarom maakt de hefboombelegging niet meer dan 3% van het fondsvermogen uit, licht Kerstens zelf toe.

Nieuwe Amerikafondsen
Europees aandelefonds EBAH is in opmars. "EBAH belegt in aandelen waarvan het verwacht dat ze meer dan gemiddeld zullen profiteren bij een herstel van de Europese economie," licht fondsmanager GJH zelf toe. Voor meer informatie over de posities - onder meer de verrassende uitleg van de gekozen naam EBAH - kunt u verder lezen op de fondspagina van GJH.

Leuke ontwikkeling is de aanwas van het aantal Amerika-fondsen. Naast USA Partnership, dat haar portefeuille stapje voor stapje opbouwt, is er nu ook het US Equity Fund en RJT Capital - de laatste heeft al een heel intrigerende aandelenportefeuille opgebouwd, die we de komende tijd oplettend gaan volgen.

Het Turnaround-fonds heeft ook een mooi setje Amerikaanse recovery plays, maar zoals zo vaak met turnaround-situaties is geduld hier een belangrijke kwaliteit. Het kan even duren voor een aandeel de goede kant op is gedraaid. In de tussentijd blijft Turnaround-Manager ons voorzien van interessante updates.

Inhaalrace Best of NL
En hoe staat het met ons eigen Best of NL-redactiefonds? Na de rumoerige eerste weken, waarin Imtech, SBM Offshore èn Fugro direct kopje-onder gingen, hebben we al aardig wat verloren terrein goedgemaakt. Vooral door geduldig te blijven en door te profiteren van positieve uitschieters, zoals Boskalis en ASML.

Met een rendement van 2,9% staan we nog maar ééntiende achter op de AEX-index. Het toont maar weer eens aan dat spreiding cruciaal is. Ook de beste beleggers - en daar rekenen we ons zeker (nog) niet onder - lopen wel eens tegen een bleeder aan. De kunst is om een portefeuille zo in te richten dat die bleeders meer dan gecompenseerd worden door de bloeiers. 

Twee weken geleden kochten we Fugro bij en verhoogden we lichtjes onze weging in ASML. Dat zullen onze laatste transacties van het jaar zijn. We hebben nog ruim 13% cash en dat houden we lekker aan - als parachuutje voor de fiscal cliff. Begin 2013 gaan we de strijd met de AEX weer actief aan. Met alleen het beste dat de Amsterdamse beurs te bieden heeft.  


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 14 mei Vlakke start AEX, maar het venijn zit vandaag in de staart 2
  2. 08 mei Slotcall: AEX speelt kiekeboe met 900, maar de beurs ligt er nog puik bij 3
  3. 07 mei AEX neemt adempauze; gelukkig hebben we de smallcaps nog 2

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links