Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Toppertje Tak

De 30% rendement zal ik in 2012 niet halen. Maar met een percentage daar dicht in de buurt kan ik met mijn Handelende Tak -portefeuille (HT) voor dit jaar tevreden zijn. Eind oktober heb ik HT aardig opgeschoond. In een vastberaden poging de toen al opgebouwde winst niet meer kwijt te raken, verkocht ik posities met een behoorlijk winst. In eerste instantie leek dat een goede timing, want de markt verslechterde.

Nadien braken de beurzen nieuwe records, en zonder mijn heftige verkoopactie was mijn rendement nu met een 3 begonnen. Niet getreurd natuurlijk. Wel leek het jammer dat ik één fonds, het rendementcertificaat op PostNL, in mijn portefeuille aanhield. Niet lang na mijn schoonmaakactie, duikelde de koers van PostNL en dreigde het rendementscertificaat tegen een fors verlies aan te lopen. Dat gevaar is (voorlopig) geweken.

Door het herstel van PostNL kwam mijn certificaat ook terug in de groene cijfers. Met een mogelijke aflossing op 4,40 euro (zolang PostNL niet onder de 2,25 euro noteert) houd ik deze positie nog steeds aan.

Dat geldt niet voor mijn KBC-obligaties. De 8%-perpetuele lening van de Belgische bank heeft een koersontwikkeling doorgemaakt waar zelfs een Turbo short Apple jaloers op zou zijn. Nou ja, bij wijze van spreken dan. De koers staat nu precies op 100%, en dat is mogelijk het niveau waarop in mei volgend jaar (vervroegd) afgelost gaat worden. Die kans acht ik behoorlijk groot. Daarom neem ik afscheid van deze obligatie en kijk naar nieuwe mogelijkheden. Die zijn er.

Nieuwe posities

  • Onlangs besprak ik de Memory Coupon Note (MCN) op KPN. Deze 3-jarige note geeft een coupon van 10% als op de peildatum het Nederlandse telecom aandeel op minimaal 3,20 euro staat. KPN zit natuurlijk in zwaar weer door de moeilijke marktomstandigheden en de dubieuze manier waarop de Nederlands overheid gebruik (in mijn ogen misbruik) maakt van zijn monopoliepositie bij de telecom frequentieveiling. Maar dat terzijde. Ik verwacht dat KPN niet veel verder daalt, maar in ieder geval op de einddatum (november 2015) boven de 3,20 euro noteert. Daarmee zou drie keer een coupon van 10% gerealiseerd worden. Ik koop voor 10.000 euro deze MCN op KPN.

  • Een tweede nieuwe positie in mijn portefeuille wordt het rendementcertificaat op TomTom. Over een jaar (20 december 2013) is een vaste aflossing op 5 euro mogelijk, als TomTom gedurende de looptijd niet onder de 2,75 euro zakt. De actuele koers van TomTom is 3,88 euro, dat van het certificaat 3,71 euro. Eigenlijk ben ik helemaal niet zo positief op deze Nederlandse wegwijzer. Maar bij producten met een bonusuitkering als de koers niet te veel daalt, is het minder van belang wat het opwaarts potentieel van het onderliggende aandeel is, maar des te meer wat de neerwaartse risico’s zijn. Ik zie de koers van TomTom niet zomaar onder de 2,75 euro duiken, al is het alleen maar vanwege de levendige overnamegeruchten. snel gebeuren. Als dat wel het geval wordt is mijn verlies zelfs iets kleiner dan bij een directe investering in het aandeel. Mocht het aandeel zich goed handhaven, zonder veel te stijgen, dan maak ik 34% rendement. Dat is tevens het maximum, ook als een eventueel bod op TomTom de koers veel hoger dan 5 euro zou brengen. Maar daar zult u mij tegen die tijd niet over horen klagen. Ik koop voor 10.000 euro aan deze rendementcertificaten.

  • Daarnaast neem ik een nieuwe positie in een perpetuele lening. Het betreft de Aegon Perpetual Capital Securities EUR. Deze achtergestelde obligatie keert een variabele couponrente uit (elk kwartaal) die gebaseerd is op de tienjaarsrente. Bovenop deze rente wordt een opslag van 0,1% gegeven. Momenteel is de coupon van dit hybride product gelijk aan 1,8205%. Dat is niet veel, en op basis van de huidige tienjaars rente zal het volgende kwartaal de coupon eerder lager dan hoger zijn. Wel aangenaam van deze obligatie is de koers van circa 54%. Dat maakt dat het couponrendement bijna het dubbele is (ruim 3%). Dat begint er al meer op te lijken. Mocht de rente gaan stijgen (eerder vroeg dan laat in mijn opinie), dan gaat het hard omhoog met het couponrendement. Ik verwacht dat de koers van deze obligatie dan ook een positieve impuls krijgt. Daarom neem ik voor 20.000 euro nominaal deze eeuwigdurende lening (vervroegde aflossing op 100% vanaf 2014 is overigens mogelijk!) in portefeuille.

De overige posities in HT houd ik aan en voor de reden verwijs ik naar de nog steeds valide argumentatie in mijn column van 30 oktober.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 december 2012 17:37
    Ik miste dit soort informatie (na de verkoopschoonmaak) van dhr. Tak al een tijdje, zou het graag vaker willen zien maar koopkansen doen zich natuurlijk niet altijd voor.

    VRAAGJE VOOR MARCEL TAK:

    "Mocht de rente gaan stijgen (eerder vroeg dan laat in mijn opinie)..."

    Kun je misschien a.u.b. toelichten (misschien in een column) waarom je verwacht dat de rente "eerder vroeg dan laat" gaat stijgen, terwijl (volgens mij) toch de meeste bankiers en analisten verwachten dat de rente de komende jaren op dit lage niveau zal blijven ?

    Is dat misschien omdat je vertrouwt dat het wel goed komt met de schuldproblematiek in de EU ? Ik zou denken dat de rente laag zal blijven, al is dat alleen maar om de rentelasten van de lidstaten zo laag mogelijk te houden. Daarom ben ik benieuwd naar je mening hierover.

    Alvast bedankt.
  2. inf01911 25 december 2012 20:27
    Beste Marcel, bedankt voor de interessante tips.

    Vraagje: wat gebeurt er met een MCN of een rendementcertificaat indien het onderliggende aandeel gedurende de looptijd wordt overgenomen?

    Uit het prospectus haal ik dat het certificaat dan vroegtijdig beeindigd kan worden en dat er afgerekend wordt tegen 'fair market value'. Hoe wordt deze bepaald? Op basis van de waarde van een optieconstructie? Daar zit dan toch een zeker risico. Immers, omdat er voorafgaand aan een overname sprake kan zijn van een extreme volatiliteit, kan deze waarde wel eens (fors) tegenvallen. De uitkering ligt dan mogelijk (behoorlijk) onder het maximum.

    Zie ik dit correct? Want dat lijkt me dan zeker bij een onderliggende waarde als TomTom iets om rekening mee te houden.
  3. [verwijderd] 4 januari 2013 17:31
    Vraagje voor Marcel,

    Waarom kies je voor het rendement certificaat TTM met een rendement van 34% op 1 jaar en niet voor het certificaat met de looptijd van een half jaar en een rendement van ruim 14%

    BNP Rend Crt TOMTOM 5/2.75-21.6.2013

    Zelf zou ik denken dat als de koers na een half jaar op 3 staat het certificaat met een half jaar looptijd uitkeert terwijl je met een jaar looptijd waarschijnlijk tegen een verlies aankijkt.

    Na de uitkering kun je of een nieuw certificaat kopen of andere kansen opzoeken.

    Alvast bedankt voor de reactie en dank voor de informatieve columns!

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links