Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Apple: One Trick iPony

Is Apple inmiddels een koopje, op 530 dollar? Het aandeel is aardig afgekomen van de top vlak boven de 700 - van welke beursindex herkennen we die all time high ook alweer? - en Apple kennende zitten er in 2013 heus wel weer wat spectaculaire product launches in de pen, waaronder de lang verwachte Apple-televisie. 

De vraag is alleen of Apple daarmee het kunstje kan herhalen dat het flikte met de iPhone. Jay Yarow zet op Business Insider in een mooie analyse uiteen waarom dat niet waarschijnlijk is. Ongewtijfeld is de Apple-tv een prachtig innovatief product, maar de manier waarop alles perfect samenviel bij de iPhone was achteraf gezien uniek.

Niet alleen was de telefoon revolutionair, door de subsidie van telecom-providers (die een flink deel van de aanschafprijs betalen in ruil voor een abonnement) was hij ook nog eens betaalbaar voor consumenten, terwijl Apple toch de volle mep voor de telefoontjes bleef vangen.

Machine zonder magie
Die 'magic money machine' begint wat te sputteren, nu de iPhone gewoon een van de smartphones op een druk bevochten markt is geworden. De iPad nam het stokje over, maar die wordt a) minder snel vervangen dan een telefoon en b) niet gesubsidieerd door telecoms. En dat zie je in de inkomsten:

Wat Apple-tv ook moge brengen, feit is, zegt Yarow, dat de vervangingsmarkt voor televisies nog veel trager is dan die voor telefoons en tablets. Mensen kopen hooguit eens in de acht jaar een nieuwe televisie. Apple zal er best wel weer een geldmachine van weten te maken, maar 'magic' zoals bij de iPhone gaat die niet meer zijn.  


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 25 apr Pre-slotcall: AEX in het rood, dapper Unilever en oh-oh-Adyen 2
  2. 24 apr Slotcall: ASMI en Tesla heersen, maar de AEX laat de winst glippen 1
  3. 23 apr Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 december 2012 12:52
    Mensen kopen hooguit eens in de acht jaar een nieuwe televisie.
    Tenzij je een philips tv hebt gekocht, deze halen de acht jaar meestal niet :-(

    Is me nu al 2 keer overkomen (1e keer met een van de eerste plasma tv's a 22.000 gulden. Kreng was na 3 1/2 jaar kapot en philips had geen onderdelen voor dit toestel) , nooit meer philips.
  2. [verwijderd] 19 december 2012 17:25
    Ik zie anders nog steeds revenue growth. Na een groeispurt dus nog steeds meer verkopen. Kunnen ook wat timing dynamics in zitten.

    Toen op 700 dollar Goldman Sachs en dergelijke riepen dat de 1.000 dollar in zicht kwam, wist je dat je moest oppassen. Nu hij op 530 staat en de slechte adviezen komen, misschien tijd om contrair daaraan te handelen.

    Ook ergens gelezen: een deel van de daling is te wijten aan het feit dat bepaalde fondsen, door de sterke groei van Apple koers, een deel van hun stukken moesten verkopen. Omdat ze anders overwogen in Apple zouden zitten, ten opzichte van hun richtlijnen. Na 1 januari maar eens kijken wat er met Apple gebeurt.
  3. ton1947 19 december 2012 17:27
    @barro35 19 dec 2012 om 12:52
    Als je altijd het nieuwste van het nieuwste wil hebben (om daarmee te pochen) zul je regelmatig je neus stoten en ook nog eens de hoofdprijs betalen. Dat geldt niet alleen voor Philips producten, maar ook voor alle andere leveranciers als Sony, LG en Samsung.
    Mijn advies: koop proven technology.

    Zelf heb ik meer dan uitstekende ervaringen met Philips en andere producten.
  4. [verwijderd] 19 december 2012 17:56
    @Ton1947

    Gelukkig voor jou dat je uitstekende ervaringen hebt met philips.
    Een ander praktijk voorbeeld van deze fabrikant dan maar, van een product zonder poch gehalte :-)) all in one setje gekocht - radio cd/dvd virtual dolby surround setje. prachtig om te zien. Tot opeens de afstandbediening het niet meer deed. Bleek bij navraag niet meer leverbaar te zijn ik moest maar een universele afstandbediening kopen. resultaat, niet alle functies werken meer. 3 jaar na aanschaf geen vervangende afstandbediening kunnen leveren is een schandaal.

    Tot slot denk ik dat jij geluk hebt gehad, je moet eens lezen op kieskeurig hoeveel klanten van philips zich in de kou voelen staan na aanschaf van inferieure producten uit Eindhoven
  5. [verwijderd] 19 december 2012 18:23
    en met betrekking tot proven technology, een tv mag gewoon niet kapot gaan na 3 1/2 jaar, of hij nou 20.000 gulden (hij was trouwens 22.500,-) kost of 500 (het consumenten recht voorziet hierin ook met een te verwachten economische levensduur) vond philips uit eindelijk ook, kreeg een coulance regeling aangeboden... een nieuwe tv met bijbetaling (deze bijbetaling bleek net zo hoog te zijn als waarvoor ze via internet winkels worden aangeboden) ik heb dit aanbod maar afgeslagen.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links