Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kaarten komen op tafel

Zoals topwielrenners zich tijdens het begin van de koers nog even verstoppen in het pleoton, zo heeft het ook een paar weken geduurd tot de kandidaat-fondsmanagers die meedoen aan onze beleggerstalentenjacht Fondsmanager Gezocht hun kaarten op tafel legden.

Maar nu zijn de meeste portefeuilles toch wel opgetuigd of staan op z’n minst in de steigers. Opvallend: je ziet meteen dat dit geen virtuele competitie is waarin je zonder risico een dood-of-de-gladiolen-strategie kunt hanteren. Dit is beleggen met echt geld en met het oog op de lange termijn. Er wordt beheerst en weloverwogen gekocht en er wordt weinig gehandeld, ondanks de lage transactiekosten.

De categorie Aandelen Nederland is vooralsnog het populairst met zes fondsen. Daarna volgt Long/Short Equity met vier fondsen en aandelen Europa met twee. Amerikaanse aandelen en Vastgoed hebben elk één ijzer in het vuur. De individuele fondsen zijn het volgen waard, want diverse fondsmanagers vertellen uitgebreid en interessant over hun selectie. 

Dockwise, bedankt
Even een paar highlights tot dusver:

  • Het Spaarne Fund van fondsmanager Ron Kerstens staat in absoluut rendement bovenaan tot nu toe. Onder andere dankzij een positie in Dockwise, dat Boskalis zag langskomen met een bod op het aandeel. Kerstens nam winst en staat inmiddels op een positief rendement van 4,5%. Check ook de uitgebreide toelichtingen op gekochte aandelen in het Spaarne Fund.
  • Slapend rijk heet het fonds, maar manager Sint – heeft die hier wel tijd voor? – zit zeker niet te slapen. Hij (of zij, we weten het niet) koopt speculatief aandelen met herstelpotentieel en dat gaat tot nu toe uitstekend.
  • Wie we de komende tijd ook nauwgezet gaan volgen is Roluceman, die in naam een Nederlands aandelenfonds heeft, maar in de praktijk diverse strategieën hanteert, waaronder een die betrekking heeft op de correlatie tussen de goudprijs en de AEX. Ook nog eens keurig gedocumenteerd. Interessant en – ongetwijfeld - leerzaam. 
  • Liefhebbers van bijzondere aandelen met een verhaal kunnen hun hart ophalen bij het Turnaround-fonds van Turnaround Manager. Een mooie selectie van Amerikaanse aandelen, elk met een uitgebreide beschrijving en toelichting.
  • Deze week ging het Meta Fund van start, wat meteen de eerste aandelentransactie óóit betekende voor fondsmanager MFM. Onervaren als hij (zij) is, de gekozen strategie – buy what you know – is één van de oudste uit het Grote Fondsmanagershandboek.

Outperformers
De komende tijd zullen we ook de overige fondsen wat uitgebreider behandelen. Uiteraard kunt u hier dag in dag uit de prestaties van de fondsen volgen – of er zelf een beginnen, want iedereen kan op ieder moment meedoen. Er is geen startdatum, geen einddatum en geen minimumbedrag voor deelname. 

En hoe zit het met de prestaties tot dusverre? Al met al staan er vijf fondsen in de plus en zeven in de min, maar het gaat in deze talentenjacht niet zozeer om absoluut rendement, maar om outperformance binnen de beleggingscategorie. Dat lukt tot dusver slechts drie fondsmanagers: Spaarne Fund, Slapend Rijk en GIG. Kunt u het beter?

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 14 mei Vlakke start AEX, maar het venijn zit vandaag in de staart 2
  2. 08 mei Slotcall: AEX speelt kiekeboe met 900, maar de beurs ligt er nog puik bij 3
  3. 07 mei AEX neemt adempauze; gelukkig hebben we de smallcaps nog 2

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links