Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kosten vreten aan uw rendement

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 andre68 29 november 2012 10:45
    Dit is het goede verhaal.

    Nog een bevestiging dat de "Wabeke-norm" m.b.t. de woekerpolissen een wassen neus is. Die gaat uit van die 2.5% op jaarbasis.
    Zie aan bovenstaande hoe dat aan je rendement vreet.

    Maar......2.5% "kosten op jaarbasis" LIJKT geen woekeren en dus slikt het de massa het.

    Ik zie het anders: ZIJ(banken/verzekeraars) trekken gegarandeerd 2.5 % rendement van JOUW geld. De rest (als die er al is..pech=geld weg) is voor jou.

    De berekening toont helder aan dat je "ogenschijnlijk lage kosten" (0.5-1.0-1.5 %...."waar lullen we over") niet zomaar mag bagatalliseren. Zeker niet als ze jaarlijks over het totaal opgebouwde kapitaal verrekend worden. Iets wat handelaren in financiële produkten (inclusie pensioenfondsen!!!!) maar wat graag doen.

  2. [verwijderd] 29 november 2012 11:10
    En dan zijn er nog de kosten van wat ik maar 'het socialisme' zal noemen: de 1.2% vermogensbelasting. Die kan je alleen vermijden door te emigreren naar een minder socialistisch land.

    En natuurlijk nog de (voorlopig nog 'maar') door de ECB veroorzaakte inflatie 'kosten' van 2.5%.
  3. [verwijderd] 29 november 2012 11:12
    Kunnen beter maar stoppen denk ik dan toch? Nee helaas want met sparen - vermogensrendement - inflatie = jaarlijks inleveren op je vermogen.
    Die 2,5% kosten klopt natuurlijk. Je hebt kosten bij de bank en de fondsen/trackers die er vaak inzitten snoepen ook nog wat op, maar banken en vermogensbeheerders streven naar een rendement na kosten en het is niet we streven naar 5% voor kosten/inflatie en vermogensrendementsheffing. Beetje gekleurd is het wel.
  4. [verwijderd] 29 november 2012 11:28
    ik snap niet dat mensen niet eerst hun geld in de aflossing van hun leningen stoppen ipv beleggen en indirect de staats kas of banken spekt.
    dit geld denk ik voor de grootste groep particulieren beleggers, maar de beurs is een groot cassion geworden die tegenwoordig vooral gestuurd wordt door het grote geld en niet meer een afspiegeling is van het economisch vooruit zicht. ben daarom al 2 jaar aan de zij lijn, en heb mijn hypotheek bijna afgelost nu met geld wat ik waarschijnlijk kwijt was geweest op deze vreemde beurs.
    Je moet nl te veel risico nemen om een goed rendement te halen, terug brengen van schulden is risico vrij en maakt je ook sterker.
  5. [verwijderd] 29 november 2012 12:22
    Ben het wel met Mr Baldy eens. Onze ervaring is echter wel dat er steeds beter naar de persoonlijke situatie gekeken wordt. Ook door vermogensbeheerders. Wij komen nog wel veel mensen tegen die of heel weinig hypotheek hebben, of Euribor + een vaste opslag betalen. Als je tegen minder dan 2% kan lenen is beleggen zeker nog wel interessant. Ik heb zelf ook een stukje geschreven over de kosten. Dit zijn cijfers van beheerders die wij onderzocht hebben. www.vergelijkuwvermogensbeheerder.nl/...
  6. [verwijderd] 29 november 2012 12:31
    Marcel! Een prima verhaal. Ziet er niet goed uit, maar het alternatief van beleggen, sparen, is ook niets. Wat ik nog in je verhaal mis, is een oproep aan de AFM om af te dwingen, dat al die soorten en cumulatieve kosten nu eindelijk eens transparant inzichtelijk worden gemaakt voor de belegger. Het moet toch mogelijk zijn om aanbieders te dwingen volledig en kwantitatief met de billen bloot te gaan. En kun je er ook nog eens op wijzen, dat bewaarloon een achterhaalde kostenpost is in dit electronisch tijdperk.
    Nogmaals bedankt voor de analyse, maar zet het goede werk voort.
    Oh ja, natuurlijk heb ik eerst schuld afgelost: een no-brainer!
  7. Marty.mcFly 29 november 2012 13:59
    Of een oplossing is schuldenvrij zijn, een cashvermogen aanhouden op de spaarrekening (maar niet teveel) en als je in de luxe-positie zit meer te hebben dit te beleggen in opkomende landen op een rekening aldaar. Stel ik open een rekening bij een broker in India en zet daar 10000 euro (in rupees) en beleg dit in smallcaps. Kan de fiscus dit doorhebben?
  8. Eemondt 29 november 2012 14:03
    Marcel prima verhaal en blijf dit inzichtelijk maken. Mensen denken noch steeds dat een broodje in het restaurant ietsje meer mag kosten als het broodje bij de bakker, want service en advies hoeft niet veel te kosten... Ik ben het overigens niet mee eens met P dat rendementen in tijden van hoge inflatie niet zullen veranderen dus jouw model is wat mij betreft een laag of geen inflatie model.
  9. johjoh 29 november 2012 14:21
    quote:

    Poldersuckelaer schreef op 29 november 2012 11:10:

    En dan zijn er nog de kosten van wat ik maar 'het socialisme' zal noemen: de 1.2% vermogensbelasting. Die kan je alleen vermijden door te emigreren naar een minder socialistisch land.

    En natuurlijk nog de (voorlopig nog 'maar') door de ECB veroorzaakte inflatie 'kosten' van 2.5%.
    Je vergeet wel dat in NL je geen inkomstenbelasting over je winst op aandelen hoeft te betalen,
    in USA, echt geen socialistisch land, word je "capital gain" belast met tarieven die verschillend zijn voor de winst over de korte cq lange termijn, natuurlijk krijg je dan wel belasting terug op je verliezen

9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links