Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Vraagtekenweek

Update zondag 13:00 uur: Slap weekje?

Laatste bedrijven met hun KW3-cijfers: AEX-fondsen Ahold, Boskalis Westminster, Fugro en SBM Offhore (Shell gaat ex-dividend) . Internationaal zijn Wal-Mart, Vodafone en Cisco de grootste namen en UniCredit de beruchtste, BBP-cijfers EU-landen, Fed-notulen en... dat is het wel deze week.

Over de Fed-gesproken, niet alleen voorzitter Ben Bernanke doet een speechje, maar ook bijna alle afzonderlijke Fed-presidenten. Misschien dat die iets roepen dat de markten beroert; zou het ook met betrekking tot die fiscall cliff? Oh ja, er is ook nog zwik zinloze EU-topbesprekingen.

Het zal mij benieuwen of de markt weer zo'n volatiele rollercoaster wordt als afgelopen week, waarin niet de waan van de dag, maar de waan van de minuut heerste. Fondsen die 's ochtends +2% doen en 's middags -2%. Dat werk. Het blijft een handelarenmarkt, (tot er duidelijkheid over die fiscall cliff komt?)

Ach, zo kan ik nog wel even doorgaan: wie wacht tot alles duidelijk is en er geen problemen meer in de wereld zijn kan héél lang wachten en is dan zeker te laat met beleggen. Toch denk ik dat door alle grote nervositeit de markt eerder een sell-off laat zien dan een eindejaarsrally.

Maar daar z't 'm ook de crux. Volgens mij denkt bijna iedereen dat en u weet hoe het dan gaat. Als de kopers of verkopers op zijn, gaat de markt respectievelijk dalen of stijgen :-) Spannend, toch een eindejaarsrally, of steekt iedereen liever de winst van dit jaar alvast in de zak?


Update 17:45: Slot

Wat een markt! Blogde ik bijvoorbeeld vandaag nog dat de volatiliteit met 10% explodeerde... en die eindigt dus net op +0,09%. Het geeft wat mij betreft als geen ander aan dat dit een pure handelsmarkt is, waarbij de koersen plotsklaps van de ene naar de andere kant kunnen hollen. Wel spannend!

Wordt het richting het einde van het jaar - begin december gaan al de meeste boeken dicht - een rally, een sell-off of blijven we doormodderen in die intussen welbekende handelszone 338-323? Zeg het maar, ik durf er mijn centen niet (kort) op te zetten. Ah, de slotveiling van de AEX komt nu door: -0,15%.

Ik zet braaf alle indices en hoofdfondsen weer op een rij, maar wat kan ik nog na alles wat ik deze week heb verteld over KPN, Air-France-KLM, TNT Express, PostNL, ArcelorMittal, SBM Offshore, SNS Reaal, EUR/USD, obligaties et cetera nu nog toevoegen? Ik zou het niet weten.

Ik dank u voor uw vele bezoek deze week, vanavond houd ik de wacht bij de koersen, dit weekend werk ik de IEX One Monitor Agenda bij en zondag blik ik op deze plek uit op volgende week. OK dan, wie heeft de prijsvraag van vanochtend gewonnen? Laat es wat van je horen in de comments :-)

Oh ja, de AEX deed -1,68% deze week en de AEX herbeleggingsindex -1,54% door dat ex-dividend van Unilever deze week. 


Update 17:00 uur: Wie zei daar Krach gekalel?

"Zal je net zien...", dacht ik nog een paar uur geleden toen ik Krach gekalel boven dit stukje zette bij dat Citigroup-rampengrafiekblogje. Ja hoor, onze wispelturige dame genaamd AEX heeft haar hoge hakjes weer eens in het zand gezet. Straks gaan we nog met een plus de dag uit. 

Leuk, leuk, leuk: that's why I love the stockmarket :-)    


Update 16:30: Groothandels... wie?

Als mijn data klopt, cijfert nabeurs Groothandelsgebouw. Nooit van gehoord? Dat is een lokaal fonds dat niks meer en niks minder het Groothandelsgebouw in Rotterdam beheert. Met vijf man personeel, volgens onze VDW-data. Het fonds is op de beurs monmenteel ruim 56 miljoen euro waard.

De grafiek ziet er niet echt lekker uit, maar ach: wat maakt dat uit. Zo'n fonds hebt u voor het dividend en Groothandelsgebouw is scheutig met verhogingen - misschien om die jarenlange fnuikende koersdaling te stoppen? Voor 2012 heb ik geen cijfers, maar over 2011 was het dividendrendement +3,42%.

Leuk hoekje in mijn portefeuille, denkt u misschien. Doe mij een maar een paar. Tja, nu wordt het lastig. Groothandelsgebouwen is een van de extreemste voorbeelden op de Lokale Markt van lage omzet en een orderboek waar mammoettankers tikkertje kunnen doen zonder dat ze ook maar iets raken.

U komt er never nooit niet i.n., maar ook never nooit meer u.i.t. voor de prijs die u in gedachten hebt. Vandaar ook ook geen vloeiende lijn in de grafiek, maar van die schokbewegingen.

Helaas kan ik op de site van Groothandelsgebouw zelf niet zien wie grootaaandeelhouders zijn en wat de vrij verhandelbare hoeveeheid aandelen is. De links op de investor relations pagina werken niet. Ah, het personeelsbestand ging de afgelopen jaren van zeven naar vijf, maar daar zat dus ook de website-beheerder bij?

Dat is ook de reden van dit stukje. Ik wilde op de site checken of het fonds vandaag inderdaad nabeurs met cijfers komt. Nu ben ik niet zeker, maar heb ik wel dit blogje :-) Zonder dollen, ik wil niets af doen aan Groothandelsgebouw, maar wat heeft zo'n beursnotering voor zin? Of weet iemand een zinnige reden?


Update 15:00: Wall Street met verkeerde been uit bed?

Het wordt er niet leuker op een half uur voor opening van Wall Street. EUR/USD vecht met 1,27. Hier een paar andere cruciale koersen (FGBLF = Bund future). Er is weer bescheiden (basispuntje twee à vier) vlucht in AA(A)-obligaties gaande, vooral Duitse Bunds en Amerikaanse Treasuries. Verder kent u de weg wel...

Nog twee pre-market koersen uit New York

Dan deze meneer nog die behalve witte en paarse blijkbaar ook roze zonnebrillen heeft :-)


Update 13:00: Creatief met Dow Jones-kurk

Zo, die broodjes bal en kroket met dubbel mayo van zojuist gaan u vanmiddag zwaar op de maag liggen. Kijk wat voor horrorgrafiek ik heb. Citigroup trekt een parallel tussen de krach van 1987 en... de markt nu. Daar weet uiteraard - wie anders - berenblog Zero Hedge wel raad mee en dat bestookt u met druipgrafieken.

Ik pik er eentje uit. Het basismateriaal is de Dow Jones, waar Citi mee creatiefmetkurkt. Het rode lijntje is de index medio jaren tachtig, zwart is het heden. De oktober 1987 krach is die streep of gat naar beneden... een punt waar we nu vlák voor staan. Volgens deze kunstmatige grafiek dan. Does history repeat itself?


Update 12:30 uur: Goldman versus Van Zeijl

Heb je hier wat aan Corné van Zeijl?

Zojuist in de mail, een rapport Bedrijfswinsten versus macrocijfers van Goldman Sachs. Ik citeer uit het persbericht:

"Recent gerapporteerde winstcijfers van Europese bedrijven bleken zwak terwijl macro-economische indicatoren juist wijzen op een herstelfase van de economie. Investeerders moeten niet te veel betekenis hechten aan deze signalen, stelt Goldman Sachs:"

  • "De schaal van de naar beneden bijgestelde winsten is overtrokken door een hoog beginpunt
  • Ook al verbeteren de macrocijfers, economische groei blijft vooralsnog onder de maat
  • Aandelenkoersen waren al gestegen voordat de betere macrocijfers naar buiten kwamen
  • Veel bedrijven in sectoren die normaal gesproken profiteren van een cyclische opleving hebben al hoge marges terwijl ze juist tegen structurele tegenwind opboksen, zoals minder groei van grondstoffen gerelateerde investeringen."

"Al met al moet bij investeringsbesluiten vooral worden gekeken naar thematische criteria: bedrijven met een stabiele groei of met een hoge rendement en sterke balans."

Ik spreek Van Zeijl aan, omdat hij in zijn FD-column van vandaag zich de haren uit het hoofd trekt [lachpauze] of aandelen nou juist duur of goedkoop zijn:

"(...) Onderzoek van de Amerikaanse professor Robert Shiller heeft aangetoond dat het onverstandig is om aandelen te kopen als de winstmarges erg hoog zijn, zoals nu. Als de geschiedenis zich herhaalt, heeft een belegger die nu aandelen koopt over tien jaar een belabberd rendement gehaald."

"Overigens heeft diezelfde professor Shiller in een ander onderzoek aangetoond dat als aandelen erg goedkoop zijn, u over een jaar of tien juist heel goede rendementen maakt. En ook dat is momenteel het geval."


Update 11:00 uur: KPN chicanes

Als ik het goed heb gezien, ging er gisteren op de slotveiling nog even 2 miljoen stukjes KPN doorheen op toch al vrij hoog volume. Hectisch dus de handel in dit aandeel. Het fonds krabbelt op dit moment iets op. Voor wat het waard is. Als u naar de wc gaat en u komt terug, kan het al weer heel anders zijn.

Intussen krabt u zich misschien ook achter uw oor wat u in vredesnaam met uw stukken moet (op welk niveau hebt u ze gekocht...?) en is KPN zo langzamerhand niet een screaming buy? Ik krijg een aardig lezersmail van iemand die speculeert over wat er aan de hand kan zijn met de vallende telecom:

Zo, dat is nogal wat. Omdat ik er geen verstand heb, heb ik de mail doorgespeeld en dit kreeg ik terug van een handelaar. Zoals het een trader betaamt, is hij kort, summier en strak.

  • Waar zijn de meldingen van Slim?
  • Is er niet een veel eenvoudiger verklaring, nl. dat er verschillende sell ratings (Goldman, BNP Exane) zijn gegeven op KPN na cijfers (slecht business model) en frequentie veilingen.
  • Als je lapt om te kunnen kopen maak je je transactieprijs hoger: je moet je shorts ook nog dekken.

Kortom, wat en hoe u ook denkt over KPN, denk ook weer niet te veel in chicanes. Soms ligt de waarheid (als die al bestaat) dichter bij huis. Vooralsnog is het redelijk rustig aan het KPN-front. Een bescheiden stijging, maar er is nog maar 15% van de dagomzet van de laatste tijd door.


Update 10:15: Rondje langs de velden

Eigenlijk heeft zo'n fpondsenrondje geen zijn. Het is een grote rollercoaster. Zo stond Randstad al ruim +2%, maar heeft alweer een procentje ingeleverd. Zo zijn er meer die gek doen. Het komt er grofweg op neer dat de grote, defensieve aandelen redelijk stabiel zijn en dat de rest ADHD-capriolen uithaalt

Tenzij u geen seconde achter uw schermen vandaan gaat, zou ik niet te gek doen vandaag als ik u was... Een paar dingentjes nog:

  • Corio krijgt klappen door die winstwaarschuwing van gisteren, want daar kwma het wel op neer
  • Bij Aegon wordt winst genomen na die mooie rush van gisteren? De andere financials bakker er ook niks van (Delta Lloyd!). Commerzbank-effect? Dat staat nu dik -5% lager. Deutsche Bank ook -1,65%. De Franse banken blijven redelijk liggen, maar de Spaanse dalen. Uhm, snapt u het nog...?
  • Stijgt DSM door die upgrade en forse koerdoelverhoging van ING? verder is er geen nieuws

Verder kan ik er weinig chocolade van maken - zowel sectoren als individuele fondsen - en dat doe ik dan ook maar niet, want de kans is groot dat over een uur alles weer anders is. Even nog marktbreed:

  • De volatiliteit waar ik zo straks bang mee maakte doet nu +7,8%
  • EUR/USD en Bund future bewegen niet spectaculair, maar bevestigen wel netjes de aandelendaling
  • Goud is vooralsnog the place to be, edoch een bescheiden stijging. Olie idem dito

Update 09:50 uur: Maar wat moeten we nou met Aegon?

Ja inderdaad: wat moeten we nou met Aegon, Bank of America-Merill Lynch? Er zal best een mooie verhaal zijn en het is vast allemaal te rechtvaardigen, maar ik kan maar niet wennen aan het principe van downgrades met een koersdoelverhoging of upgrades met een koersdaalverlaging van analisten. Zojuist in de mail:

"Aegon – Downgrade buy to neutral, PT €4.70, up from €4.60"

"Aegon shares have been one of the strongest performers in the sector YTD, up 39% vs. 25% for the sector. As a result, the shares no longer trade at a discount to the sector in terms of P/E'13. As a result of the strong performance, and the closure of the valuation gap, we see the shares as fairly valued and downgrade the shares to Neutral, from Buy. Given the macro headwinds and the low interest rate environment, in our view Aegon will struggle to materially further improve its ROE in the near-term, which in our view would be in important trigger."


Update 09:30 uur: Er broeit iets?

Vervelende minnen op het bord, maar nergens een uitschieter. Toch wel. De volatiliteit gaat volgens de boekjes véél te hard voor zo'n kleine AEX-daling. Ik hoop dat ik u voor niks lastig val, maar ik heb een beetje een unheimisch gevoel. De markt is volgens mij kwetsbaar voor een sell-off, zoals ik voorbeurs al schreef.

Update 09:42: Boem, volatiliteit nu  +10,15%.


Update 08:50: Dûh...

Hebben we hier nou een beurs voor? Sjongejongejonge... Ik heb hier maar een woord voor: dûh. Verder kom ik in de gauwigheid ook nog geen interessante nieuwtjes of tweets tegen.


Update 08:30 uur: Raad de AEX!

Ja, we gaan spelletje doen! Cees Smit himself van het Today's imperium showt hier zijn h.e.e.r.s.c.h.e.n.d.e. Today's zonnebril - mét stijgende grafiek! Daarmee versiert u alle chicks in de Koffiekamer, maar daar moet u wel wat voor doen! Raad de slotstand van de AEX, de stembus is tot 10:00 uur open.

Let wel, u mag in de comments alleen een stand tot twee cijfers achter de komma geven. Wie het in zijn hoofd haalt om te vertellen waarom, uitleg geeft of ongevraagd andere, volkomen zinloze informatie begint te spuien wordt ogenblikkelijk gediskwalificeerd. OK, kom maar op, ik open met een poepige 330,01

Update 09:00 uur: Hahaha!

Update 10:00 uur: de stembussen zijn gesloten!


Update 08:05 uur: IEX Voorbeurs

Opletten. Zeker in de VS kunnen (grote) partijen zo tegen het eind van het jaar eieren voor hun geld kiezen met die fiscal cliff in aantacht, de winst voor het jaar nemen en hun geld van tafel halen. Lees: in bonds (en goud?) stouwen. Nee, ik voorspel geen eindejaars sell-off - ik voorspel nóóit - maar ik kijk er niet raar van op als het gebeurt.

Iedereen is altijd alert op drukke dagen, maar vaak juist op de rustiger momenten wordt een cruciale draai in de markt gemaakt. Een dag als vandaag bijvoorbeeld :-) Het is ook zo'n rare markt. Neem die  koersschommelingen van individuele fondsen op een dag: Air France-KLM, TNT Express, KPN en noem maar op

OK, vandaag: behalve die Chinese cijfers van vanochtend - die natúúurlijk allemaal meevielen zo midden in het 18e Volkscongres - zijn er in de agenda geen cijfers of data te vinden die verticale strepen in de grafieken trekken. Michigan misschien, maar meestal ebt eventueel koers effect richting ons slot altijd weer weg.

Groupon...

Anders is er de obligatiemarkt nog. De Spaanse rente loopt op richting 6,00%. Als u in die dingen handelt: u weet dat u ergens boven die 6% tegen de ECB oploopt? Groupon deed nabeurs New York -16,07% op haar KW3's. Een jaar geleden wedde ik dat ze binnen een jaar pennystock werd. Verloren, maar wel morele winnaar :-)

Helaas, ik ben wéér laat - het was gisteren érg gezellig op het Belegger.nl Gouden Stier Gala waar ik veel beren sprak - dus ik heb nog niet ál het nieuws en de cijfers voor vandaag verzameld. Gelukkig is het ANP wakker. Gauw naar de markten dan maar

  • De futures openen ieniemienie beetje hoger, net als de Bund future. Kortom, er gebeurt nog helemaal niets nadat Wall Street gisteren op het dieptepunt van de markt sloot
  • Azië kleurt rood, gewoon een vervelende markt door dat dito Amerikaanse slo
  • EUR/USD staat maar een beetje te mieren halverwege de de 1,27'ers
  • Goud en zilver schuivelen stiekem opwaarts en die hysterische oliebenchmarks WTI en Brent doen ook een tikkie hoger

Futures om 08:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Forse daling op heel hoog volume: spannend hé?  

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

  • 02:30 China: inflatie (CPI & PPI) oktober (consensus: +1,9% & -2,7% yoy)
  • 06:30 China: industriële productie september (consensus: +9,4%)
  • 08:00 Duitsland: inflatie (CPI) oktober (consensus: 0,0%)
  • 08:45 Frankrijk: industriële productie september (consensus: -1,0%)
  • 10:00 Italië: industriële productie september (consensus: -1,4%)
  • 12:00 Griekenland: industriële productie september
  • 14:30 VS: importprijzen oktober (consensus: +0,1%)
  • 15:55 VS: consumentenvertrouwen Universiteit Michigan november (consensus: 83,3)
  • 16:00 VS: groothandelsinventaris september (consensus: +0.3%)
  • EU: ecofin EU-budget
  • China: 18e Volkscongres

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

55 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 M357 9 november 2012 08:45
    Kunt u mij uitleggen hoe het mogelijk is dat de futures in de plus staan als in de USA alles met bijna een procent onderuitgaat en in Azie nagenoeg alles in de min staat?
    Staan de futures ook wel eens in de min als de USA en Azie allemaal zo rond een procent hoger gesloten zijn of gaan wij dan wel gewoon een procent mee omhoog op de opening?
55 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links