Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs Vandaag: Typische 2012 beursdag

Update 17:45: Slot

Typische 2012 beursdag ja. Nou, sinds de zomer dan, want de AEX staat stiekem dit jaar wel op +6,38% en inclusief dividend zelfs op +10,36%. Vandaag is in ieder geval een totale non-beursdag, want geen item die van z'n plek komt en er zijn neutelomzetten. Vooruit, de PIIGS-staatsobligaties dan.

Gelukkig hebben we de individuele fondsen nog, hoewel ook hier wel eens meer spektakel te zien is geweest. Out of the blue - lees: twee flinke upticks op hoge omzet - is SNS Reaal de winaar van de dag. Het forum hoopt en bidt op een (gedwongen) overname door Rabobank à 2,20 euro.

Aegon levert een groot deel van de winst weer in en Delta Lloyd maakt juist een paar procent van het verlies weer goed. Mediq loopt een kwartje op, waar het bod van vanochtend er drie impliceerde. Ik heb er geen verstand van, maar duidelijk is dat beleggers hier een slag om de arm houden.

Verder zijn het vooral de winaars van de laatste tijd die ruim klop krijgen. Veel fondsen toch met een -1 of -2 voor de komma. Nabeurs Wall Street zijn er nog cijfers van Walt Disney en Groupon, maar u moet het voor één keer zonder IEX Beurs Vandaag doen. Wij zijn bij het Belegger.nl Gouden Stier Gala.

Tot morgen!


Update 16:30: Long Doutzen!

De indices beginnen weer te hangjongeren, van die zeurende minnen. Gelukkig is er nog genoeg moois op de beurs. Neem een schoonheid van een aandeel als Limited Brands, het moederbedrijf van Victoria's Secret. Dat gaf gisteren weer haar beroemde jaarlijkse showtje weg.

Vandaag doet het fonds een schaarsgekleede -0,51%, maar dat kan niet aan het hansopje en het loopje gisteren van onze nationale schoonheidskoningin Doutzen Kroes liggen, toch?

Update 17:00 uur: Omdat de koersen blijven mekkeren, nog maar een kiekje van onze Doutzen :-)


Update 16:00 uur: KPN: plekkie zoeken, tentje bouwen & tukkie doen

... en KPN? Dat daalde stug door: -2,83%. Zomaar. Geen nieuws en geen geruchten, niets. Cijfers en outlook van Deutsche Telekom soms van vanochtend? Nee, dat aandeel staat zelf maar op -0,15% As we speak heeft het in naam koninklijke fonds dit jaar de helft van zijn waarde verloren.

Wat mij mij het meeste opvalt is de stilte rondom het aandeel - en dat bij zo'n daling!  De publieke moddergevechten van de bedrijfstop zijn al een tijdje voorbij, grootaandeelhouder Carlos Slim van América Móvil houdt zich muissstil en ook andere grootaandeelhouders en zelfs ons KPN forum roeren zich niet.

Terwijl er dit jaar een slordige 6,5 miljard euro aan beurswaarde is verdampt. Het ligt echt aan KPN. In het grafiekje ziet u het fonds met de belangrijkste (euro-)peers: Deutsche Telekom, France Télécom (+0,60%) en Telefónica (+1,40%). Dat onderste lijntje is KPN, wat een underperfomance!

Zo stil als het nu is, zo veel herrie gaat er vroeg of laat komen als de koers maar blijft dalen. Kan niet uitblijven. Slim die zijn kans afwacht om KPN voor een prikkie over te nemen, grootaandeelhouders die Een Brief schijven (remember ABN Amro) of het management dat weer oorlog gaat voeren.

Wat het ook wordt en wat voor positie u hier ook op inneemt, op één ding hoeft u volgens mij niet te rekenen. Dat KPN met een swingend nieuw product of dienst komt, of op een andere manier getuigt van ondernemingsdrang. Want meer nog dan de koers is vooral de fantasie uit het aandeel gelopen.


Update 13:45: ECB-rente onveranderd 0,75%

Lekker kort, strak persberichtje:

Lekker korte, strakke marktreactie ook: namelijk helemaal niets, nada & noppes. ECB-president Mario Draghi doet nu even een ciabatta bal met dubbele mayo en een caffé, zodat hij straks om 14:30 fris en fruitig de persconferentie kan doen. Die volgt u hier.


Update 12:45 uur: Da's dan 489,40 dollar, Apple

Zet maar in uw agenda: op 8 december sluit Apple op 489,40 dollar. Ho wacht, dat is een zaterdag. Niet goed gelezen dus. Ah, rond die 8e december sluit 's werelds meest waardevolle aandeel (maar dan niet meer?) op die koers. Statisitiek en beleggen: er valt nóóit een speld tussen te krijgen, maar het komt ook nóóit uit :-)


Update 11:45 uur: "Huizenprijzen vliegen weer"

... zegt Goldman Sachs. In sommige landen dan. Zojuist krijg ik een huizenrapport van The Firm en na onderstaand persbericht gelezen te hebben haastte ik mij wat ik mij haasten kon om tekst en uitleg over de Nederlandse huizenmarkt op te zoeken:

"Prijzen van woonhuizen in industrielanden hebben zich, gemiddeld genomen, gestabiliseerd sinds de crisis van 2007-09. Dit gegeven verhult de enorme verschillen tussen individuele landen. Nederland behoort tot de grootste dalers. Het moet slechts vijf landen voor laten gaan, waaronder Ierland en de VS."

"Er zijn zeer grote verschillen tussen de ‘hoogvliegers’ en ‘laagvliegers’, maar het is lastig elk onder één noemer te vangen. Het onderscheid tussen ‘kern’ en periferie in de eurozone werkt bijvoorbeeld niet. Terwijl de Nederlandse markt een enorme klap heeft gehad, zijn de huizenprijzen in België en Duitsland gestegen."

Helaas, ik heb het rapport nu twee keer secuur doorgenomen, maar nergens zie ik een analsye van de Nederlandse huizenmarkt. Jammer, terwijl Goldman Sachs daar echt wel verstand van heeft! Ze adviseert tenslotte SNS Reaal, dat last heeft van een onwelriekende vastgoedportefeuille.

OK, hier het voorblad van het rapport en daaronder een paar grafieken (waar Nederland wél in voorkomt):


Update 10:30: Belgenmop :-)

Humor om te lachen mensen. Bij KBC - dat nu +2,79% doet op wat nette cijfers heten - hangt spreekwoordelijk het halve personeelsbestand uit de ramen te zwaaien naar het AIG van Europa, ofwel Dexia. De grap zit 'm in dit ene d.o.d.e.l.i.j.k.e. regeltje uit de research vandaag van KBC Securities:

"We maintain our Reduce rating but reduce our symbolic target price from € 0.10 towards € 0.0"

In het analistenjargon is er behalve de klip en klare buy, hold en sell een klein leger aan overbodige termen als overweight, reduce, neutral en ga zo maar door. De kreet symbolic price traget is fonkelnieuw voor mij. Die houwwe we er in, KBC. Lach niet te hard, want wie weet komt die bij jullie zelf ook nog eens van pas :-)


Update 10:15 uur: Rondje langs de velden

Eigenlijk zijn er maar twee koersen die bewegen vandaag: Aegon en Delta Lloyd. Ja maar Eurocommercial Properties en Mediq gaan ook hard, piept u misschien. Klopt, maar de eerste is 1,92 euro ex-dividend en dat is al -6,38% op basis van de slotkoers van gisteren. Op Mediq ligt een formeel bod van 13,25 euro.

Theoretisch is er nog +3,43% upside ten opzichte van de 12,81 euro die nu op het bord staat. Beleggers zijn blijkbaar nog een tikkie wantrouwig. Ik loop zoals iedere dag op dit uur de hoofdfondsen op zevenmijlslaarzen voorbij:

  • Aegon krijgt zowel analisten als beleggers op de banken en - kijk hier eens goed naar Ajax, kun je wat van leren! - staat stijf bovenaan het lijstje stijgers
  • Bij Delta Lloyd is het precies andersom: analisten en beleggers houden de duimen omlaag
  • DSM loopt lekker op, ondanks een "mooie, maar dure overname" zoals Raboank zegt. Hm, krijgt DSM niet een beetje teveel zelfvertrouwen, vraag ik mij af. De term dure overname valt namelijk vaker bij dit concern en overnames hebben geen best trackrecord als het gaat om het scheppen van aandeelhouderswaarde
  • Air France-KLM zakt op die vervoercijfers leest u vast her en der. Ik houd het eerder op handelaren of speculanten die de kaarten tegen de borst houden na die rollercoasters van de afgelopen tijd
  • Verder plussen grofweg de fondsen die het de laatste tijd sowieso al goed deden en in de middenmoot en degradatiezone... Juist daar treft u ook de verwachte namen aan
  • Misschien kan ik het saaie Damrak nog het beste karakteriseren met dat zowel TomTom als ArcelorMittal een nul voor de komma hebben staan. Hoe vaak komt dat nou voor? :-)
  • Binnen de AScX krijgt het cijferende Acomo -2,12% klop op haar cijfers. Ordina draait wel lekker op haar rapportage.  Macintosh en Docdata stijgen lekker, maar op verwaarloosbare omzet. Waarom zeg ik eigenlijk nooit iets over het altijd hard bewegende Kardan, Pharming, Qurius en Xeikon? Pure speculatiefondsen, vandaar
  • In de comments wordt ik op mijn vingers getikt dat KBC niet meer zoveel PIIGS-exposre heeft. Excuses en dank. Het fonds doet nu +3,50%. Société Générale en Commerzbank hebben dat nog wel en doen nu +3,32% en -3,29% op hun cijfers. Comedy caper Dexia doet +5,56% op haar rapportage

Verder houden volatiliteit, EUR/USD, Bund future en goud zich redelijk gedeisd. Ofwel, de markt houdt de kaartennog tegen de borst. Het wachten is na het voorzichtige openingsherstel wellicht op het ECB-rentebesluit en de persconferentie van chef de mission Mario Draghi.


Update 09:30 uur: Rijtjesfondsen

Door die cijferregen vandaag is het een beetje van dik-hout-zaagt-met-planken. Net als het nieuws kopieer ik ook de headlines uit het researchrapport van SNS Securities, want dat neemt het halve Damrak vandaag onder de loep - waaronder veel small caps:

KBC Securities heeft ook een aardig rijtje. Oh ja, beide huizen vinden dat u het bod op Mediq van 13,25 euro moet accepteren.

Update 10:45: Dan Theodoor Gilissen ook maar:


Update 08:50 uur: "Degelijk Aegon"

Goldman Sachs over de cijfers van Aegon:

"Aegon reported 3rd quarter 2012 results today that are, in our opinion, solid. Underlying earnings of €472mn for the quarter are 10% ahead of company-compiled consensus. Excluding €17mn of one-off items, earnings are still 6% ahead (3% ahead of GSe).

The Americas division posted a 6% beat vs. consensus. Importantly, the annual review of policyholder behaviour assumptions only resulted in a $55mn charge for variable annuities (presumably on lapse assumptions within the GMIB portfolio) although we await more colour on this on the conference call. Further detail on the results is below.

Aegon's "capital base ratio" of 75% is in line with our forecasts and the IGD solvency ratio of 222% remains high (mostly due to low interest rates). Given that this is a Q3 statement, there is little in the way of guidance on the dividend or any other capital repatriation, which we believe to be a discussion for the more medium term future."


Update 08:45 uur: Baaldag :-)

Mediq loopt op opening drie kwartjes op? Vraag me niet waarom, maar de beursdag wil bij mij nog niet tot leven komen. Gek, want er is zat te doen. Helaas kunt u niet op de afzonderlijke linkjes klikken, maar zo scant u wel in één oogopslag al het nieuws voorbeurs. Veel hé?

Aan de futurestanden is nog niet vele veranderd sinds 08:00 uur:


Update 08:05 uur: IEX Voorbeurs

Grieks parlement stemt in met bezuinigingen, kapitaalinjectie voor Dexia en DSM neemt Amerikaans bedrijf over: just another day at the 2012 office? Flauw, maar ook weer niet. De bad guys van deze crisis (bijvoorbeeld Griekenland en Dexia) blijven knoeien, waar de good guys als DSM ondernemen en groeien.

Ja, het ziet er naar uit dat de markten op opening wat herstellen. Heel voorzichtig dan. Wat een drukte vandaag, vooral hier op het Damrak. Een big, medium, mid en small cap cijferregen. Laat ik met de deur in huis vallen, de agenda:

  • Rapportages zijn er bij ons van Aegon, Corio, Reed Elsevier en Delta Lloyd
  • KBC, de schande van België Dexia, Société Générale en Commerzbank en dit zijn beruchte banken als het gaat om PIIGS-exposure, ofwel ze hebben pakhuizen vol met staatsobligaties uit die landen. En die absorberen niet :-)
  • Er is een ECB-rentebesluit. Consensus gaat uit van onveranderd 0,75%, of gaat president Mario Draghi ons verrassen met ene kwartje er af? Zo niet, dan kunt u zijn persconferentie om 14:30 uur overslaan, want daar gaat hij na die dramaspeech van gisteren dan niet veel nieuwe dingen zeggen
  • In China begint het 18e Volkscongres dat een paar dagen duurt. De Communistische Partij - ja, de huizenhoge portretten van Mao Zedong hangen nog overal - wijst een nieuwe president en leiding aan. Ik blog straks zeker over dit voor onze begrippen geheimzinnige en mysterieuze gebeuren

Verder gaat u vandaag weer veel het buzzword van de afgelopen, huidige maar vooral komende tijd horen: fiscal cliff. Totdat de Amerikaanse politiek een compromis over de belastingissues heeft gesloten- ze heeft nog tijd tot de feestdagen - is goud misschien een leuke dobbel. Garantie tot de voordeur, as ever.

Ik ben een beetje laat en daarom heb ik nog al het nieuws en vooral alle cijfers verzameld. Gelukkig vindt u alles hier. Durft u te kijken? We pakken de openingskoersen er maar eens bij:

  • De futures openen hoger, maar om nou te zeggfen dat de vaart er lekker in zit om de verliezen van gisteren uit te poetsen... nope. De Bund future moet nog richting kiezen en ook dat werkt niet in het voordeel van aandelen. De Amerikaanse rentes implodeerden overigens gisteren met zo'n tien basispunten
  • Azië verwerkt nu de sell-off van gisteren in het westen. Ook daar is het met lieslaarzen aan baggeren; lang niet gezien zulke rode cijfers
  • EUR/USD werd niet warm of koud van het Griekse akkoord (zat al in de koers) en staat te zieltogen halverwege de 1,27'ers
  • Goud pauzeert, zilver loopt ietsie op en oliebenchmarks WTI en Brent komen een beetje bij na die enorme uitverkoop gisteren

Futures om 08:05 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Herinnert u zich Groupon nog? Gisteren sloot het fonds met een knallende -5,76% op 3,76 dollar, de laagste koers ooit voor het aandeel. Het fonds ging precies een jaar geleden naar de beurs voor 28 dollar en u mag zelf het rendement uitrekenen. Vanavond cijfers. Wie durft een turbo aan?

Lukas Daalders Best of the Web

Iedere dag leuk en leerzaam om doorheen te scrollen: de dagelijkse verzameling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

KW3-cijferkandidaten

Marco-agenda

  • 09:30 Nederland: inflatie (CPI) oktober (consensus: +3,5% yoy)
  • 09:30 Nederland: industriële productie september
  • 10:30 Spanje: obligatieveilingen
  • 13:00 VK: rentebesluit BoE (consensus: unch: 0,50%)
  • 13:45 EU: rentebesluit ECB (consensus: unch 0,75%)
  • 14:30 EU: persconferentie ECB-president Mario Draghi
  • 14:30 VS: handelsbalans september (consensus: -45,4 miljard dollar)
  • 14:30 VS: wekelijkse uitkeringsaanvragen (consensus: 370.000)
  • China: 18e Volkscongres

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 november 2012 08:29
    quote:

    kolenboer schreef op 8 november 2012 08:22:

    Goedemorgen AJK, Eindelijk gaan we crashen. Ik heb 1987 gemist maar deze keer wil ik het live meemaken.
    Ben helaas angstig bang voor je, dat je nog even en wellicht tot volgend decennia moet wachten, vooralsnog dan :=_)

    Let's Keap America Great!

    Ciao!
  2. [verwijderd] 8 november 2012 08:42
    Griekse politici stemmen voor, volk stemt tegen, en iedere politicus in de regering die tegen stemde wordt de partij uit gegooid.
    Dat dreigement is vast al van te voren bekend.
    En dan haalt het voorstel het met 153 stemmen waar 151 nodig zijn.

    Lang leve de democratie.
    Lang leve Griekenland.

    Eens kijken waarop we nog wat meer belastingen hier kunnen gaan heffen en de lasten verder verzwaren hier om dat te financieren en dat is dan nog met de gedachte dat we dit geld terug gaan zien wat natuurlijk nooit gaat gebeuren en dan moet er nog veel meer weggehaald worden hier bij het volk.

    Dat de rest van politiek europa hier in mee gaat doet het ergste vermoeden van de werkelijke omvang van de problemen terwijl wat al bekend is al duidelijk niet te redden valt.

    Trekken aan een dood paard.
  3. [verwijderd] 8 november 2012 10:57
    quote:

    Hans Heijkers schreef op 8 november 2012 08:42:

    Griekse politici stemmen voor, volk stemt tegen, en iedere politicus in de regering die tegen stemde wordt de partij uit gegooid.
    Dat dreigement is vast al van te voren bekend.
    En dan haalt het voorstel het met 153 stemmen waar 151 nodig zijn.

    Lang leve de democratie.
    Lang leve Griekenland.

    Eens kijken waarop we nog wat meer belastingen hier kunnen gaan heffen en de lasten verder verzwaren hier om dat te financieren en dat is dan nog met de gedachte dat we dit geld terug gaan zien wat natuurlijk nooit gaat gebeuren en dan moet er nog veel meer weggehaald worden hier bij het volk.

    Dat de rest van politiek europa hier in mee gaat doet het ergste vermoeden van de werkelijke omvang van de problemen terwijl wat al bekend is al duidelijk niet te redden valt.

    Trekken aan een dood paard.
    ja die politici in Griekenland die voelen het niet
    ze denken niet aan het volk die kunnen het niet meer dragen
  4. [verwijderd] 8 november 2012 13:07
    Hallo allemaal,

    Grmbl, ik heb echt mn dag niet. Alles gaat fout en ik heb geen inspiratie. Kan gebeuren.

    Sorry van KBC, ik heb het in het blog 10:15 gecorrigeerd.
    Lukas' link is gemaakt

    Nou, wat grappig. Iedereen failliet, baan en geld kwijt. Kolenboer en de andere ijsberen, leg mij es uit wat er zo vreselijk leuk aan is als de boel kapot gaat? Maar goed, jullie bleren al jaren dat de AEX naar 0 kelvin gaat, maar dat wil nog niet echt vlotten, hé?

    Wie zouden er ook nog moeten verkopen? Particulieren beleggen al jaren niet meer, blijven de profs over. En die gaan koopjes graaien als zeg maar de markt nog een keer door de helft gaat. Ik ook trouwens :-)

    Groet,
    Arend Jan
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links