Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ik verkoop (bijna) alles

Dat voelt lekker, een rendement van 25% in 2012 op mijn Handelende Tak modelportefeuille. Tijd voor winstnemingen? Ik neem alle posities door.

Post NL Rendement Certificaat 2,25/4,40 per 21 juni 2013
Het certificaat lost in juni 2013 af op 4,40 euro als het onderliggende aandeel PostNL voor die tijd nooit onder de 2,25 euro noteert. Sinds mijn aankoop in juni is PostNL met een kleine 5% gedaald, terwijl het certificaat met 16% is gestegen.

Vanwege de verminderde pensioenproblematiek en mijn verwachting dat het UPS bod op TNT (waarin PostNL een 30% belang heeft) doorgaat, ga ik er vanuit dat het aandeel PostNL boven de 2,25 euro blijft. De aflossing in 2013 op 4,40 euro betekent in dat geval een rendement vanaf de huidige koers van ruim 23%. Ik houd deze positie aan.

KBC 8% perpetuele lening
Ook deze positie heb ik afgelopen juni ingenomen. Met het rendement van 38% kan ik natuurlijk tevreden zijn. De huidige koers van 92,50 en een coupon van 8% is voor deze hoogrisico-obligatie nog steeds aantrekkelijk. Eventuele aflossing in mei 2013 tegen 100% vind ik met de huidige koers natuurlijk niet erg. Aanhouden dus!

ING Liric BRIC October 2015
De onderliggende index, met 40 aandelen uit de BRIC landen (Brazilië, Rusland, India en China) is sinds de start met 14% gestegen. Aangezien de participatie 60% is en de berekende koersstijging bij de 95% wordt opgeteld, zou de virtuele aflossing nu op iets meer dan 103% liggen. De actuele koers van de note is circa 105%.

Vanwege het nu ontstane koersrisico van 10% en de beperkte participatie in de eventuele verdere koersstijging, neem ik afscheid van deze note.
  
ABN Amro Eurostoxx50 Klik en Klaar Index Note
Deze note kocht ik ook al in juni op 92%. De note zou in augustus, twee maanden later op 103,75% aflossen als de Eurostoxx 50 index boven de 2264 punten zou staan. Dat was ruimschoots het geval, dus de note verdwijnt tegen een koers van 103,75% (rendement 13%) uit mijn portefeuille.

RBS S&P 500® - 90% Garantie Note
Amerikaanse aandelen doen het relatief goed, en daar profiteer ik met deze note van. De S&P 500 is sinds de uitgifte van de note met 39% gestegen. Aangezien de participatie 125% is, zou de aflossing op dit moment 148,75% zijn. De huidige koers van de note is 136%. Er is nog genoeg koerspotentie, waarbij ik natuurlijk wel rekening houd met de maximale aflossing op 175%.

Rente Plus Note 6
Hoogrisico-obligatie, waarbij de aflossing is gerelateerd aan de financiële gezondheid van een onderliggende portefeuille bedrijfsobligaties. Er is nog een buffer van 5,95%, wat vergeleken met de beginbuffer van 9,15% (uit 2005) nog niet zo slecht is. We hebben sindsdien immers de krediet- en eurocrisis meegemaakt. Jaarlijks wordt de 10-jaarsrente vergoed, met een minimum van 4,3%. Ik houd dit hoogrisicoproduct nog aan op een koers van 78%.

RBS Eurostoxx 50® Timer Note II
De startwaarde van de onderliggende Eurostoxx 50 index is 1765 punten. Vanaf dat niveau is er een participatie van 100% in de koersstijging. De index staat nu 41% hoger, zodat de aflossing 141% zou bedragen. De koers van de note is 132%. Het is mooi geweest met deze note, want de bescherming van 100% (als de Eurostoxx 50 niet beneden de 1592 punten sluit), is ook niet effectief meer. Ik verkoop de positie.

RBS Digital Spread Note
Deze obligatie heb ik al lang in portefeuille. In 2007 winnaar van de Gouden Tak. De koersontwikkeling stelde tot voor kort teleur, maar eindelijk is de obligatie “los”. In de afgelopen maanden steeg de koers naar bijna 100%. De (maximale) coupon is 4,25%. Nog altijd mooi, maar het is tijd om de winst te incasseren. Verkopen!
 
ING Financials & Homebuilders Income Note
Meer dan 50% koerswinst op deze positie. Alleen daarom al leuk om de note aan te houden, maar ik neem toch de winst. De beide onderliggende indices moeten minstens 65% van de startwaarde noteren om voor de 10,25% coupon (en 100% aflossing) in aanmerking te komen. De homebuilders index voldoet met een stand van 125% van de startwaarde daar ruimschoots aan.

De financiële index staat op 64%, dicht in de buurt van de 65%. Op deze manier wordt het een beetje een alles of niets note. Ik pak mijn winst en verkoop de positie.

Coupon Premium Note
De koersbeweging valt een beetje tegen van deze note, terwijl de voorwaarden niet onaardig zijn. Elk kwartaal wordt de coupon vestgesteld die gelijk is aan de -3-maands rente (euribor) plus een opslag van 3,4%. De aflossing in maart 2016 is wel aan een belangrijke voorwaarde verbonden. De Eurostoxx 50 moet op de einddatum op minimaal 1205 noteren. De actuele stand is bijna 2500 punten.

Dat is wel een heel ruime marge, hoewel het risico op groot verlies natuurlijk aanwezig blijft. Met de huidige koers van 91,5% vind ik dat risico ruimschoots gecompenseerd. Bij een gemiddelde euribor van 1% (momenteel 0,2%) en aflossing op 100% zou het jaarrendement op ongeveer 7,3% uitkomen. Ik houd deze note aan.
 
Wereld Garantie Note maart 2009-2016
Deze note heeft zijn werk gedaan. Een dikke 20% rendement op een garantieproduct, bestaande uit een mandje wereldindices (VS, eurozone, Japan, Emerging Markets, Pacific) is mooi. De maximale aflossing is op 180% en de huidige koers van de note 148%.

Dat kan nog best een mooi ritje betekenen, zonder dat het onderliggende mandje indices behoeft te stijgen. Maar rekening houdend met het gemis aan dividend, en de mogelijk grote koersverlies als de markten flink terugvallen, neem ik afscheid van deze note.

Al met al veel verkopen. Liquiditeit in de huidige onzekerheid is niet verkeerd. Zodra ik weer nieuwe mogelijkheden zie vul ik de portefeuille uiteraard weer aan.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links