Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Overnameperikelen in bankenland

Afgelopen weken werden meerdere overnames aangekondigd, waaronder die van Mediq door de Amerikaanse private equity groep Advent en die van LBI door het Franse Publicis Groupe. Het naderen van het nieuwe jaar lijkt een positief effect te hebben op de voortgang in overnamegesprekken; men lijkt er veelal op gebrand te zijn een deal voor de jaarwisseling te kunnen sluiten.

Binnen de (Nederlandse) financiële sector verwacht ik de komende maanden ook een toename aan fusie- en overnameactiviteit. Een korte ronde langs potentiële overnamekandidaten.

Robeco
Van Robeco wordt verwacht dat de vermogensbeheerder eind dit jaar bekend zal maken van eigenaar te wisselen. Momenteel is Robeco in handen van Rabobank, maar de Raiffeisen-Boerenleenbank wil er vanaf. Met circa 180 miljard euro vermogen onder beheer wordt als bandbreedte voor de overnameprijs een bedrag van circa 2 tot 2,5 miljard euro genoemd, oftewel, 1,1-1,4% van het beheerd vermogen.

In het eerste halfjaar van 2012 behaalde Robeco een nettowinst van 97 miljoen euro; bij genoemde indicatieve overname som gaat het over een koerswinstverhouding van 10 tot 13. Enkele private equity-maatschappijen, waaronder CVC Capital Partners, worden genoemd als serieus geïnteresseerden.

SNS Reaal
Van SNS Reaal is sinds 13 juli bekend dat zij activiteiten wil verkopen om de bank te versterken en de vastgoedfinancieringsafboekingen op te kunnen vangen. In de markt wordt gezinspeeld dat Reaal/Zwitserleven wel eens 1,4-1,6 miljard euro zou kunnen opleveren (6 tot 7 keer de winst en circa 50-60% van de boekwaarde) waarbij SNS geld overhoudt om:

  1. De staatssteun plus boete terug te betalen
  2. De holding te ontmantelen (afbouw van schulden)
  3. Afboekingen van de vastgoedtak op te vangen, wat vervolgens de verkoop van déze activiteiten weer mogelijk maakt.

ASR, waarvan de aandelen in handen van de staat zijn, wordt genoemde als mogelijk overnemende partij.

Van Lanschot
Dan is er nog het verhaal van Van Lanschot, waar met moeite een nieuwe CEO is benoemd, die – met de nodige commotie – flink wat tekengeld heeft ontvangen. Immers, in januari dit jaar kondigde Floris Deckers reeds zijn pensioen aan als CEO en pas een halfjaar later werd de opvolger bekend gemaakt: Karl Guha, voormalig risicomanager bij UniCredit.

Van Lanschot is op de beurs circa 660 miljoen euro waard (41 miljoen aandelen keer circa 16 euro). De boekwaarde per aandeel is circa 36 euro. Het beheerd vermogen is circa 40 miljard euro, wat een waarde van 500 tot 550 miljoen euro zou impliceren. Hoe langer hoe meer wordt het vermogensbeheer door dochter Kempen & Co uitgevoerd. Onlangs trok Kempen nog 600 miljoen euro van het pensioenfonds van Van Lanschot aan.

Kempen & Co is eind 2006 voor 300 miljoen euro overgenomen. Destijds is ongeveer eenderde betaald in aandelen van Lanschot tegen een prijs van 67,50 euro en de vermogensbeheerder is sindsdien in waarde toegenomen. De financiële en liquiditeitsratio's (funding) van Van Lanschot zijn prima, met bijvoorbeeld een kern Tier 1-ratio van 11%.

Echter, het rendement op het eigen vermogen is met circa 1% veel te laag, en zou minimaal een duurzame 7-8% moeten zijn om de beurswaarde een beetje in de richting van de boekwaarde te kunnen krijgen.

Strategisch belang
Problemen bij Van Lanschot zijn er in het bijzonder vanwege de forse toename in kredietvoorzieningen, ook op de veilig geachte gezondheidszorgkredieten, en de nog steeds niet optimaal opererende IT-systemen. Momenteel wordt er fors bezuinigd en zijn er personeelsreducties van 10-15% van het bestand. Van Lanschot verwacht zijn financiële doelstelling van een genormaliseerde winst van 4 euro per aandeel niet voor 2015 te halen.

Let wel, dit zijn uitspraken van de afzwaaiende topman. Het zou mij niet verbazen als de resultaten over 2012 forser gaan tegenvallen, omdat er meer afboekingen moeten plaatsvinden en dat daarmee 4 euro per aandeel verder weg is dan ooit. Dit nieuws zal dan gebracht worden door de nieuwe topman, immers nieuwe bezems vegen schoon.

Vervolgens kun je fantaseren dat Van Lanschot aansluiting gaat of zal moeten zoeken bij andere partijen. Mogelijke kopers zijn niet de vier grote banken in Nederland maar buitenlandse partijen die al redelijke posities hebben in Nederland zoals BNP of Deutsche Bank. Andere namen waar je aan kunt denken zijn Delta Lloyd en NIBC. Delta Lloyd heeft een 30% belang in Van Lanschot. Echter, dit is niet strategisch.

Van Delta Lloyd is immers bekend dat het geen bank wil kopen. Wel willen ze natuurlijk een goede prijs voor hun illiquide, slecht renderende aandelen. In dit scenario komt mogelijk NIBC in beeld, waar Niek Hoek (CEO van Delta Lloyd en commissaris bij NIBC) een bemiddelende rol kan spelen. NIBC wil een ‘normale bank’ worden en heeft al spaargeldrekeningen in Nederland, Duitsland en België. Met de overname Van Lanschot zou dit in één klap worden bereikt.

Wil J.C. Flowers, de grootaandeelhouder, dit? En tegen welke prijs? Zit NIBC te wachten op een beursnotering of wordt van Lanschot van de beurs gehaald? En de allerbelangrijkste vraag is of het management van Kempen & Co wel met NIBC in zee wil? Het is immers niet de eerste keer dat Kempen is verzelfstandigd. De tijd zal het leren. Het is in ieder geval nooit saai in het Nederlandse financiële landschap.


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links